Sekrety kuchni hiszpańskiej

... się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Mięso musi być oczywiście świeże i ze sprawdzonego źródła. Natomiast dodatki, jakie podamy do tatara to już kwestia indywidualnych upodobań. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K i witamin ... z grupy B. Bataty poprawiają pamięć, ...

dawno temu

Jakie kiełki hodować w domowych warunkach

... Kiełki są cennym dla naszego zdrowia źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich skoncentrowane elementy odżywcze, które odnaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach. Oczywiście można je ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... tłuszczowych możemy znaleźć kwas linolowy oraz oleinowy. Ponadto, olej kokosowy jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C pomagającą pokonać ... i przeciwgrzybicze. Podobne działanie ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... może znacznie wzrosnąć. Najważniejsze, to nie dopuścić do odwonienia, dlatego należy wypić szklankę wody, kiedy tylko poczujemy pragnienie. Zwłaszcza podczas upałów, kiedy w naturalny sposób pocimy ... - lub średniozmineralizowana. Posiada ona ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... , jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... na pracę mózgu i kondycję skóry. Posiadają także wiele składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, sód i cynk. Są także nieocenionym źródłem białka – to ważna informacja szczególnie ... / 100 g) Nasiona migdałowca, czyli migdały ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu - długa ta lista, prawda? :). A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny i oliwą, smażony, duszony ... zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3, ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... przetworzone i pozbawione wartości odżywczych. Miód Choć ma więcej kalorii niż biały cukier, spożywamy go dość często. Dlaczego? Miód pszczeli to źródło magnezu, potasu, rzadko występującego w naturze ... i co sprawia, że stawiam je na ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... warzywo, a nie powinno! Sprawdzi się doskonale dla osób będących na diecie i tych, którzy chcą wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób. Są bogate w błonnik, magnez, potas, żelazo, kwas foliowy ... pozbyć się nadmiaru toksyn i wody z ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... Prozdrowotne właściwości pokrzywy Pokrzywa od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, gdyż jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminę C, E, K, witaminy ... z grupy B oraz wapń, magnez, fosfor, cynk, ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... Sezam - właściwości lecznicze Sezam, zaliczany do afrodyzjaków zawiera wiele składników odżywczych, dlatego powinniśmy włączyć go do naszej diety. Bogaty jest w pierwiastki: żelazo, cynk, magnez ... , w witaminę A, B, E i przeciwutleniacze ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... wyśmienicie, ale także pełne są witamin i wartości odżywczych – są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, selenu i witamin z grupy B. Są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej ... aby pod żadnym pozorem nie wylewać ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Dzień buraka - świętuj razem z nami

... Burak - najczęściej ląduje w barszczu lub obok mielonego kotleta. Na szczęście coraz częściej wykorzystujemy go także na inne sposoby. Burak jest źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości jest autorką wielu książek kucharskich. Do tej pory rozeszły się one w trzymilionowym nakładzie. Jej przepisy nierzadko mają źródła w dawnych ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni

... Brokuły są niecenionym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki nim brokuły pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom ...

dawno temu

Przepis na domowy cukier waniliowy

... waniliowy? Najczęściej na sklepowych półkach znajdziesz cukier wanilinowy, który pozyskiwany jest sztucznie i z wanilią ma niewiele wspólnego - może tylko zapach, który i tak nie umywa się do naturalnego ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... Kallerosse - co to takiego Kallerosse to efekt piętnastu lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Naukowcy chcieli stworzyć warzywo bogate w składniki odżywcze, wyróżniające się delikatnym ... porcji tego warzywa znajdziemy aż dwa razy ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy ... świętojańskiego użyj jej w takiej samej ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... w blenderze kielichowym). 281509 17323 Siemię lniane Mamy nadzieję, że na dobre zagości w twojej kuchni. Jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: żelazo, błonnik, wapń, witaminy ... z grupy B, witamina E, A, magnez… ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ... lepiej zastąpić czymś lżejszym, np. sokiem z ...

+ Pokaż więcej