Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... wapnia, potasu, żelaza i magnezu, a także witamin. Jednak należy pamiętać, że czereśnie, choć aż w 80 proc. składają się z wody, są wysokokalorycznymi owocami, dlatego jeżeli odchudzasz się, powinieneś ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... beta karotenu, kwasu foliowego, pektyn i błonnika, dodatkowo, oprócz witaminy A, znajdziemy w nich wiele witamin: C, D, E, P oraz te z grupy B, jak także minerały takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... B, związki mineralne – magnez, żelazo, wapń, fosfor i potas, a także antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości pektyn, owoce te regulują trawienie i zapobiegają występowaniu zaparć. Poza tym pomagają ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Co znajdziemy w brzoskwiniach? Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C i te z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Co znajdziemy w owocach granatowca? W owocach granatu znajdziemy przede wszystkim szereg witamin, takich jak: witaminy A, B, C i E oraz substancji mineralnych i odżywczych: magnez, fosfor, wapń ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... mniej więcej tyle samo wapnia, żelaza, magnezu i potasu co świeże listki. Plusem gotowania szpinaku jest fakt, że podczas podgrzewania bardzo się kurczy. To oznacza, że jesteśmy w stanie zjeść więcej ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... tłuszczowych możemy znaleźć kwas linolowy oraz oleinowy. Ponadto, olej kokosowy jest źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C pomagającą pokonać ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... – przede wszystkim C, E, H i te z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: mangan, selen, wapń, cynk, potas, sód, żelazo i magnez. Dodatkowo znajdziemy w nich niezbędne dla naszego zdrowia białko ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... . Ponadto owoce te zawierają kawas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, mangan, fluor oraz potas – całkiem sporo jak na jeden owoc :). 282736 Grejpfrut – jedz na zdrowie Te egzotyczne owoce ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... z grupy B oraz wapń, magnez, fosfor, cynk, krzem i mangan, jak także chlorofil, karoten i kwas pantotenowy. Ta roślina pomoże w leczeniu i profilaktyce wielu zdrowotnych przypadłości, np. podczas bóli ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... cennych flawonoidów, flawonów, witamin z grupy B, związków śluzowych i soli mineralnych, a wśród nich związków selenu, wapnia, fosforu, żelaza czy magnezu. Z kolei liście czosnku zawierają prowitaminę ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... wegetariańską lub wegańską. 17428 Kalafior to doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim m.in. witaminy – K, B1, B2, B6 i C, a także sód, magnez, potas, mangan, cynk, miedź, jod ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... i składników odżywczych cennych dla zdrowia. Jest bogaty w witaminy A i C oraz witaminy z grupy B oraz magnez, krzem, wapń i żelazo. Szczaw sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek, zup, sosów ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... kapusta to doskonałe źródło witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera także sporo witaminy E, zwanej eliksirem młodości, niacyny, beta-karotenu i składników mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo, potas ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... - lub dziesięcioprocentowego. Dobrej jakości ocet winny dostarcza magnezu, fosforu i potasu. Metodą domową ocet winny można otrzymać, zostawiając na dwa tygodnie otwartą butelkę wytrawnego wina. Ocet ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... , jest bogata w witaminy A, B, E, magnez, potas, błonnik. Z bardzo drobno zmielonej mąki kukurydzianej wyrabia się tortille, ale świetnie nadaje się także do ciasta naleśnikowego, mąkę ryżową - powstaje ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... na witaminę C? Jarmuż jest nieocenionym źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu - długa ta lista, prawda? :) A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny ... są cennym źródłem białka (4 g w 7 ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... , której ilość pięciokrotnie przewyższa tę zawartą w ogórkach. Ponadto warzywa te są źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Osoby borykające się z cukrzycą ...