Co zabrać na piknik?

... są dostępne piknikowe kosze (plastikowe, z materiału, wiklinowe), wyposażone w sztućce, naczynia, serwetki i pojemniki na przekąski. Jednak równie dobrze możemy wykorzystać wiklinowy kosz na zakupy ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... drewnianej łyżki albo silikonowej szpatułki. 17478 Przełóż wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie. Piecz przez 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij granolę z piekarnika ...

dawno temu

Czas na agrest!

... przekrojonych na pół owoców agrestu, 2 łyżki borówek. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Wysmaruj dwa naczynia do zapiekania masłem i napełnij je owsianką. Piecz przez 25 minut w temperaturze 185 stopni. Gotowe! I już możesz zajadać pyszną ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... i umieszczamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do połowy wysokości ciasta. Możemy także umieścić naczynie z wodą na niższej półce w piekarniku (pod sernikiem). Przygotowane ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... szyjką (naczynie musi być szczelne). Zanim zaczniemy w nim układać kapustę, pojemnik należy dokładnie umyć i osuszyć. Aby kapusta dobrze się ukisiła sól powinna być rozmieszczona równomiernie, dlatego ja ... kapustę przykrywamy talerzykiem i ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... się, soda nie wpłynie na smak cebuli. Czy jako jest świeże? Jeśli jajka zbyt długo leżą w lodówce, to przed użyciem powinnaś sprawdzić ich świeżość. W tym celu wlej wodę do wysokiego naczynia i włóż ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... przygotowania. Całość jest podlana gęstym sosem. Najlepiej smakujez białym pieczywem lub ryżem. W oryginale gjuwecz jest przyrządzany w małych, glinianych naczyniach. Kiufte – kuleczki z siekanego mięsa. Mięso ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... dni Alkohol, podobnie jak promienie słoneczne rozszerza naczynia krwionośne, co prowadzi do zmniejszenia wydolności układu krążenia. W konsekwencji może to powodować zaburzenia rytmu serca ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszyto skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku. Kiedy mięso ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... krwionośny – to dzięki przeciwutleniaczom granaty są stosowane w profilaktyce i leczeniu chorób serca i krążenia. Dodatkowo substancje te pomagają w redukcji złogów cholesterolowych w naczyniach ...

dawno temu

Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik

... do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj je ściereczką i wstaw do lodówki na 3 - 5 tygodni (moje ciasto na piernik od wczoraj stoi na balkonie ;-)). Ważna uwaga - ciasto zaraz ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... już pewność, że kupione przez ciebie owoce morza są świeże, przełóż muszle do durszlaka i umyj je dokładnie pod bieżącą, letnią wodą. Za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki do mycia naczyń ...

dawno temu

Jak zrobić domowy twaróg?

... lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka). Gdy już przełożymy wszystko, zawiązujemy ściereczkę z serem i zostawiamy na kilka godzin, żeby serwatka odciekła (twaróg można obciążyć talerzykiem). Po odciśnięciu twaróg wyjmujemy na ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładajmy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godziny. Upieczone mięso wyciągamy z worka ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... uniemożliwia też odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i sprawia, że nasz mózg pracuje sprawniej. Kiełki możesz dodać do sałatki albo kanapek, które przygotowujesz ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... odrobina tłuszczu. Dlatego tak ważne jest prawidłowe oddzielenie żółtek. Również naczynie, w którym ubijamy pianę oraz trzepaczka muszą być odtłuszczone i idealnie suche. Najlepiej wybrać dużą (białka ... . Co może nie wyjść? 17430 Białka nie ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... ml oleju słonecznikowego. Wymieszaj w misce otręby, zarodki pszenne, proszek do pieczenia i siemię lniane. W drugiej miseczce do jajka dodaj mleko, olej i miód. Połącz zawartość obu naczyń i dodaj ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... witaminie PP wzmacnia naczynia krwionośne. Herbatka z ziela rumianku wykazuje właściwości rozkurczające mięśnie gładkie, dlatego będzie przydatna podczas wszelkich bóli wywołanych skurczem mięśni ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... obróbce termicznej. 17507 Garnirowanie Nieraz pewnie wykorzystywaliście tę metodę w swojej kuchni, nawet o tym nie wiedząc. Garnirowanie to bowiem dekorowanie potraw i naczyń. W tym celu najczęściej ...

dawno temu

Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!

... rozpuszczalną możesz zastąpić odpowiednią ilością kawy zaparzonej w ekspresie przelewowym. W jednym naczyniu podgrzej pół szklanki mleka, a w drugim zmiksuj taką samą ilość za pomocą spieniacza ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... się podczas gotowania. Podstawowa zasada to jeden litr wody na 100 gram makaronu. Jeżeli więc planujemy ugotować porcję dla całej rodziny, musimy wybrać odpowiednio duże naczynie. Makaron będzie miał ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... , które układne są w naczyniu warstwami, pomiędzy którymi nakładany jest farsz - najczęściej pomidorowy z mięsem, beszamelem i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na gorąco. To jedyny sposób ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... potrawy. 17476 Pieczony czosnek roztarty z solą i oliwą z oliwek stworzy smaczną pastę do chleba. Wystarczy przekroić główki na pół, ułożyć w naczyniu żaroodporny, skropić oliwą i piec przez godzinę ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... dodatkami ułożonymi wokół mięsa. Możemy też podać tatar w większym naczyniu, z którego każdy nabierze dla siebie porcję mięsa i dobierze odpowiadające mu dodatki. Do tatara możemy podać: Oliwki, Kapary ...

+ Pokaż więcej