Tajniki kuchni japońskiej

... przygotowują posiłki – chodzi o to, aby podkreślić i utrzymać naturalny smak produktów, dlatego serwuje się je prawie nieprzetworzone. Owoce morza, ryby i warzywa są podawane przez Japończyków najczęściej ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... i zostaw do wystudzenia. Potem pokrusz, dodaj suszone owoce i wymieszaj. Granolę przesyp do litrowego słoika. Podawaj ją z jogurtem naturalnym, ze świeżymi owocami, owsianką. Granolę można przygotować ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... . Herbaty od zawsze stosowano w chińskiej, naturalnej medycynie, a ich prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez naukowców dopiero na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... , naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, dlatego zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. 17413 Kasza jaglana jest ważnym elementem ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... były zapełnione produktami BIO. Niemal na każdym widniał napis „100% organic”. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy odkryłam organiczne piwo i czipsy ;-) Jedzenie w Danii opiera się na naturalnych ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... chlorogenowego, który jest naturalnym polifenolem, posiadającym silne właściwości antyoksydacyjne, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu oraz rozwojowi komórek rakowych. Zawarty w zielonej ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... zalejesz zieloną herbatę wrzącą wodą, nie tylko stracisz część jej aromatu, ale także pijąc ją, poczujesz specyficzną goryczkę. Dzieje się tak, ponieważ odpowiadające za słodycz herbaty cukry w naturalny ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... , które lubisz - zapakuj w pojemniczek i postaw przed sobą - takie podjadanie na pewno wpłynie dobrze na twój organizm, zaspokoi głód i doda energii. Owsianka lub jogurt naturalny z dodatkiem musli i łyżeczką ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli nie mamy sody, możemy dodać po prostu więcej proszku do pieczenia i odwrotnie), szczyptę soli, pół szklanki mleka (ew. jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, śmietany ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... jeszcze – chia w podobny sposób „powiększają się” w żołądku, co sprawia, że szybciej się on wypełnia, a ponieważ zawierają dużo naturalnych włókien, wydłuża się czas ich przejścia przez przewód pokarmowy ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... się lub zmieniają swój naturalny kształt. 284382 Warto przed włożeniem warzyw i owoców do zamrażalnika, najpierw na parę godzin wstawić je do lodówki, by wstępnie je oziębić, a dopiero później mrozić ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... i co sprawia, że stawiam je na piedestał? Oto kilka faktów o nich: Stewia Naturalny słodzik, kilkaset razy słodszy od cukru! Kilkaset razy! Rozumiecie? Nie zawiera ani jednej kalorii ...

dawno temu

Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik

... na piernik staropolski 500 g miodu naturalnego, 1 1/2 szklanki cukru, 250 g masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 60 g przyprawy korzennej ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody, która znajdowała się we wnętrzu muszli, ponieważ podkreśla ona naturalne walory smakowe gotowanego mięsa z ostryg. Natomiast wykwintni smakosze najczęściej zajadają ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... składzie glutenu. Jest idealnym, naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny. 284184 Kasza jaglana pomimo wysokiej zawartości kalorii ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... Sauté Sauté to sposób smażenia mięsa i ryb bez panierki na niewielkiej ilości tłuszczu. Używamy jedynie przypraw (sól, pieprz). W ten sposób wydobywamy naturalny smak mięsa i eliminujemy z potrawy ...