Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa. Najczęściej podaje się je ze śmietaną i cukrem. ich przygotowanie nie jest zbyt trudne. dlatego warto zrobić te pierogi chociaż raz, kiedy trwa sezon na jagody ... chemicznym okazał się być skutecznhą ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Czy wyobrażasz sobie święta bez bigosu albo imieniny u cioci, na których nie podano tej potrawy? Zapewne nie... Na czym więc polega fenomen bigosu? Dlaczego tak bardzo lubimy go jeść? A czy wiesz, z czego przygotowywano staropolski bigos? ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... zawierać masę niepotrzebnych składników - cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól i konserwanty... Ale dysponując blenderem możesz przygotowywać domowe masło orzechowe z samych ... regularnie ćwicząc i spożywając niewielkie ...

dawno temu

Przepis na domowy marcepan

... Domowy marcepan świetnie sprawdzi się podczas dekorowania ciast, tortów, babeczek czy innych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić cukier w gorącej wodzie, a następnie ...

dawno temu

Kawa na wiele sposobów

... Nic tak nie stawia na nogi jak filiżanka dobrej kawy. Mocna, aromatyczna, bez cukru z odrobiną mleka i szczyptą cynamonu – taka jest moja ulubiona. Kawę możemy zaparzyć na wiele sposobów ... , czekamy aż fusy opadną, i w zależności od upodobań – ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... Jesteś tym, co jesz - a więc, czy wiesz czym jesteś? Na sporą część powstania nowotworów ma wpływ jakość pożywienia, sposób przyrządzania oraz zanieczyszczenia żywności. Warto być odpowiedzialnym konsumentem, który umie rozsądnie wybierać ...

dawno temu

Jak zrobić domowy twaróg?

... Pamiętam jak moja babcia robiła twaróg. Rozgniatała mi go potem w miseczce widelcem, dodawała śmietanę, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę i mieszała... Żaden, nawet najlepszy biały ser, nie zastąpi ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... , lecz w zmodyfikowanej wersji, by można było je upiec na patelni. Wiem, że tego niezapomnianego smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;-) ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... morza, to ten tekst jest właśnie dla ciebie! Dowiedz się jak poprawienie przygotować kalmary, małże, kraby czy krewetki, by smakowały pysznie, z czym je podawać i jak jeść. ... smak dania – rozpoznasz je od razu, bo wygląda jak czarna nitka. ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... Kiedy słupek rtęci wskazuje temperaturę ponad 25 stopni, wówczas jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie, dlatego latem trzeba pamiętać, by przyjmować odpowiednie ilości płynów. Nie musi to być koniecznie woda - oto kilka pomysłów czym ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... z kieliszkiem mocno schłodzonej wódki. Stąd powiedzenie "seta i galareta". Klasycznie podawało się ją z octem lub tartym chrzanem. Na czym polega sekret zimnych nóżek i jak je przygotować? Zapraszam do lektury :-) ...

dawno temu

Jak wybrać lodówkę turystyczną

... nie wystarczającym rozwiązaniem. Jak temu zaradzić? Musimy po prostu zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną. Ich wybór w sklepach jest dość duży. Czym więc się kierować przy zakupie? ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... Czym się kierujemy przy wyborze miejsca na urlop? Najczęściej bierzemy pod uwagę ciekawą architekturę, zabytki, muzea, zapierające dech w piersiach widoki, pogodę, ale nie tylko. Coraz częściej decydujemy się spędzić wakacje tam, gdzie będziemy ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... na niską zawartość kaloryczną, możemy je jeść bez wyrzutów sumienia! O czym mowa? O jednej z wielu moich kulinarnych miłości – o krewetkach! ...

dawno temu

Podstawowe typy ziemniaków

... Od wyboru odpowiedniej odmiany ziemniaków zależy to, czy nasze frytki, placki czy kopytka wyjdą smaczne. Dowiedz się, jakie są najpopularniejsze typy ziemniaków i do czego nadaje się konkretna odmiana. ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

... Czy wiesz, że kwiaty z ogrodu lub doniczki możesz wykorzystać do deserów, napoi i dekoracji dań? Wyglądają przepięknie! Cieszą oko, a niektóre z nich mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają np. flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... jak ta, czy lepiej ją kupić w sklepie, czy zrobić samemu w domu... Dowiedz się jak powinna wyglądać prawdziwa i smaczna chałwa, z czego można ją zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę, jeżeli decydujemy się na jej zakup. ... to przecież nic ...

dawno temu

Lukier godny króla

... Jeżeli chcesz, by twoje ulubione ciasteczka nabrały niepowtarzalnego charakteru, ozdób je lukrem królewskim. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz - wystarczy, że połączysz ze sobą białka, cukier puder oraz sok z cytryny i gotowe! ...

dawno temu

Mała rzecz a cieszy. Przepisy na ciasteczka

... czy do pracy. Domowych wypieków nie są w stanie zastąpić żadne słodycze, nawet te z najlepszej cukierni. Poza tym, przygotowując te ciasteczka w domu, mamy pewność jakich składników używamy. Możemy ...

dawno temu

Co zawiera karob?

... Czy stosowaliście kiedyś karob? Nie? - Czas to zmienić! Karob, zwany inaczej mączką chleba świętojańskiego, jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy, a dodatkowo nie zawiera kofeiny. ...

+ Pokaż więcej