Rozszyfrowujemy E z produktów

... się go z marchwi, E 133 – błękit brylantowy - uznany za substancję kancerogenną, pozyskuje się go na drodze syntezy z zastosowaniem węglowodorów aromatycznych z ropy naftowej, 160b – barwi gumę na kolor ...

dawno temu

Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo

... owsiankę śniadaniową ;-) Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych, szklanka mleka (tyle, aby zakryć płatki), 1-2 łyżeczki miodu, garść posiekanych bakalii (np. daktyli, rodzynek, żurawiny, orzechów ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... rozmiary noży dostosowane do wielkości ciast. Lepszym wyborem są większe modele, które znajdą szersze zastosowanie w domowej kuchni. Ciekawym rozwiązaniem są też szpatułki o wygiętej rączce ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... , moreli, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczowej), 3/4 szklanki rumu. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego na godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... niepowtarzalnego aromatu i smaku dzięki odpowiedniemu i umiejętnemu zastosowaniu dymu wędzarniczego. Jak wybrać dobrą wędzoną rybę? Stojąc w supermarkecie przy stoisku rybnym, należy zwrócić uwagę ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... zapachowe i smakowe. Otrzymuje się w wyniku fermentacji spirytusu. Występuje w formie roztworu sześcio- bądź dziesięcioprocentowego. W kuchni znajduje zastosowanie jako składnik marynat, sosów ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... i żelaza. Kasza jaglana pod względem wartości odżywczych dorównuje gryczanej, jednak jest znacznie smaczniejsza, a jej zastosowanie w kuchni szersze. Kasza jaglana w lecznictwie Dzięki temu, że kasza ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... także zastosowanie w kosmetyce, gdyż jako składnik kremów pomaga pozbyć się przebarwień, rozjaśnia, nawilża i uelastycznia cerę. Jednak mało kto wie, że świeżymi liśćmi szczawiu możemy umyć ręce. Świetnie nadają ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 4 posiekane daktyle, 1 łyżka posiekanej żurawiny, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki syropu klonowego, 15-20 ...

dawno temu

Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe

... : 2 buraki, 1/4 ananasa (najlepiej świeżego), 3 duże śliwki, duże jabłko, 12 suszonych daktyli, 200 ml soku pomarańczowego. 285608 Burki i ananasa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Śliwki obierz ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... . Jego zastosowanie w kuchni jest szerokie - możesz używać go do smażenia, pieczenia, gotowania, a dzięki delikatnemu smakowi sprawdzi się także na zimno - do sosów i dressingów. Olej pozyskiwany ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... Składniki na jedną porcję: 1,5 szklanki mleka - krowiego lub roślinnego, 3 czubate łyżki stołowe chia, 3 płaskie łyżki niesłodzonego kakao, pół łyżeczki cynamonu, 10 daktyli, szczypta soli ... . Przygotowanie deseru rozpoczynamy od wymieszania ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... zastosowanie w kuchni. Cebula żółta jest najczęściej uprawianą odmianą tego warzywa w Polsce i to waśnie ona króluje w naszej kuchni. Choć jest ciężkostrawna i charakteryzuje się niezwykle ostrym smakiem ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... w zasadzie bez ograniczeń. 281887 Zastosowanie kalarepy Kalarepa jedzona na surowo dostarcza organizmowi najwięcej składników odżywczych i właściwie najlepiej smakuje w takiej postaci. Pokrój młodą ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... suszone owoce – daktyle, morele, rodzynki, figi. Pamiętajmy jednak, że są dużo słodsze od tych świeżych. Świetnym pomysłem na urozmaicenie kompotu jest dodanie do niego kwiatów. Lawenda, czarny ...

dawno temu

Pyszny, domowy budyń

... g gorzkiej czekolady, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 6 daktyli (bez pestek), 0,5 szklanki mleka, 2 banany, 5 orzechów laskowych, 2 łyżki oliwy z oliwek. 282115 Kaszę jaglaną dokładnie ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... , pekan, nerkowca, migdały, Pestki: słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane, Suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, morele, żurawiny, śliwki, jagody goji, ananas, mango, wiórki kokosowe, daktyle, figi ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... odpowiedzieć na to pytanie, zastosuję tu pewne uproszczenie. Zastanawiając się jakie wino wybrać, zadaj sobie kilka pytań: Czy słodzę herbatę? Jeśli tak, to najprawdopodobniej posmakuje ci wino słodkie ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... też zastosować się do poniższych rad – w moim przypadku podziałały. Mam nadzieję, że i dla ciebie będą pomocne. 1. Jedz regularnie Co to znaczy? Mówiąc regularnie mam na my myśli jedzenie 5-6 posiłków ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... kandyzowanych ananasów, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonej żurawiny, cytryna, jabłko 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 100 ml rumu, 2 łyżki miodu, 50 ml soku ...