Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... kaloryczne, dlatego lepiej jeść je jako dodatek do sałatek lub przekąskę między posiłkami. Najczęściej zabieram ze sobą do pracy orzechy laskowe, gdyż po pierwsze na moim podwórku rośnie leszczyna ... owoc staje się coraz bardziej popularny w ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... się od żółtej, jest jednak słodsza, dlatego świetnie nadaje się do karmelizowania. Zawiera także mniej enzymów, które wywołują łzy podczas jej krojenia. Ta odmiana najczęściej ląduje w sałatkach i smażonych ... przygotować prawdziwą sałatkę ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Fusilli Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym ... jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... się do surowego szpinaku. Liście są też świetną bazą do sałatek. Zamiast sałaty lodowej, sięgaj częściej właśnie po szpinak. Najlepiej smakuje w połączeniu z serami i orzechami. Sałatka ze szpinakiem ... podsmażonego szpinaku z czosnkiem niż ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... mniej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Sprawdzi się jako dodatek do zup, farszów, sałatek. Jaśminowy – pochodzi z Tajlandii. Zawiera więcej skrobi. Po ugotowaniu jest dość ... o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... , pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, uzyskamy lekko słony posmak z nutą selera i cytryny. Lubczyk jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, dodaje się go także do zupek w proszku. Co ważne ... ze świeżej postaci jak i suszonej. Drobno ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... . Najczęściej jemy je nieprzetworzone, jako przekąskę lub dodatek do ciast, deserów i sałatek. 282169 Orzechy brazylijskie (kaloryczność – 660 kcal / 100 g) Orzechy te są jednym z najcenniejszych źródeł ... dodawać praktycznie do każdego dania, ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ... dodatkiem do zdrowej, wiosennej sałatki. Nic ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... . Granaty w kuchni Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym ... odznacza się w potrawach. Sałatka z rukoli i ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... z masłem czosnkowym albo tosty francuskie. Mięso i wędliny 283202 Resztki pieczeni wykorzystaj do sałatki makaronowej lub po prostu połóż na kanapkę. Grillowane, smażone lub upieczone mięso drobiowe ... to także smaczny dodatek do sałatki, ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... , ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak przygotowaną sałatkę warzywną polewamy kremem aioli. Jedno jajko mieszamy z łyżką zimnej wody i przyprawami. Po kolei w jajku i mące obtaczamy plasterki ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Rzodkiewka 281688 Jest idealna do kanapek czy sałatek! Smak wiosny – intensywna barwa i łagodnie ostry smak. Ten popularny korzeń to nie tylko oryginalny smak, ale przede wszystkim bogactwo ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... od śniadania na mieście. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kiedy żona ma ochotę na wędzonego łososia z sałatką, mąż marzy o porządnej jajecznicy na boczku, dzieci dopominają się o naleśniki ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... Sałatka z komosy ryżowej z warzywami Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, 1/2 cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki ... - jeszcze tylko świeże listki bazylii i ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... w przeciwutleniacze, witaminę C, charakteryzuje się niską zawartością cukru. Od jesieni do wiosny dostępna jest w wielu polskich sklepach. Nadaje się jako składnik sałatek owocowych, deserów, służy ... rambutan? Najlepiej po przekrojeniu na pół, ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... kalarepy (jak natkę pietruszki) i dodj do sałatki. Oprócz witamin, kalarepa zawiera związki mineralne, takie jak: potas, miedź, wapń, magnez oraz żelazo niehemowe, którego niedobór prowadzi ... się do obróbki termicznej – możesz ją gotować, ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... sałatkę z arbuzem i serem feta, jednak nie dorobiłam się jeszcze specjalnej łyżeczki do wydrążania tego owocu. A pokrojenie miąższu arbuza w zgrabną kostkę jest dość trudne. Dlatego do niedawna moja ... sałatka wyglądała dość niechlujnie. Aż ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... sobie zjadanie pęczka natki pietruszki, jednak bardzo łatwo przemycić ją w sałatkach czy surówkach. Dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie zielonego smoothie na jej bazie – wystarczy dodać wybrane ... . Najczęściej jest to wynikiem jej ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... do wielu potraw – według własnego upodobania. Pasują do zup, sałatek, panierek, koktajli, twarożków, jogurtów. Zarodki trzeba jednak spożywać z rozsądkiem. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to 5 łyżek ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... . 282699 Na pikniku nie może też zabraknąć sałatek – są smaczne, zdrowe, łatwe w transporcie i szybko się je robi. Pamiętajmy jednak, by nie mieszać jej od razu razem z sosem. Sos lepiej zabrać ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... mięso. Kiedy wrzucimy kilka suszonych gałązek do grilla, to nadadzą on dymowi i przygotowywanym potrawom delikatny aromat. Świeże liście nadają się do warzywnych sałatek, win, dressingów czy octów ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, makaronów, zup – zarówno w wersji kremowej jak i klasycznej. W połączeniu z pietruszką i mielonym mięsem z indyka doskonale sprawdzą się jako składnik nadzienia ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... . Krewetki najczęściej przyrządza się, gotując je na parze lub we wrzątku. Kolejnym elementem tej układanki jest stworzenie sosu z makaronem, sałatki z krewetkami albo talerza przekąsek, z którymi je podasz ...

+ Pokaż więcej