Jak zrobić domowe masło klarowane?

... Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić! Zacznij używać masła klarowanego - to o wiele zdrowsze! Dzięki klarowaniu z masła pozbywamy się wody ... , białka i laktozy - to bardzo dobra ...

dawno temu

Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto

... gorącej wody. Dodatkowo: szklanka kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżeczki cukru + 200 ml gorącej wody), opakowanie okrągłych biszkoptów, blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm. Ciasto jasne ... masę, dodawaj do niej po łyżce wystudzonego ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... Dobra deska do krojenia to niezbędny element każdej kuchni. Drewniane, plastikowe, silikonowe, ceramiczne, szklane, bambusowe - wybór produktów na rynku może przyprawić o ból głowy. Jak w takim razie wybrać dobrą deskę do krojenia, nie wydając ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... termicznej. Blanszowanie polega na krótkotrwałym, ale intensywnym ogrzaniu produktu spożywczego poprzez zanurzenie we wrzątku, a następnie szybkim schłodzeniu zimną wodą, ale to tylko jeden sposób ... , które podczas długiego gotowania pojawiają ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... w ciasto). Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, tak by zakryła mak (jeśli część wody wsiąknie w mak, uzupełnij braki), a kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar (przy użyciu np. lnianego kuchennego ... uproszczenie, ponieważ wystarczy zalać go ...

dawno temu

Na czym polega sekret doskonałego purée?

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Zawsze się nad tym zastanawiałam, bo moje purée wychodziło albo za gęste, albo za rzadkie... Ale zasięgnęłam języka, poszperałam w internecie i już wiem na czym polega sekret dobrego purée! A teraz podzielę ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... do wrzącej wody zamiast do zimnej. Tylko nie panikuj - nic straconego, bo mętną galaretę da się jeszcze uratować. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz odpowiedź. ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... Nie ma w kuchni nic lepszego od świeżych ziół zerwanych prosto z krzaczka. Ich posiadanie wcale nie wymaga ogrodu, działki ani nawet dużego balkonu. Wystarczy odrobina chęci i miejsca na parapecie, żeby już za kilka tygodni móc sięgać po listki ...

dawno temu

Pietruszkowe smoothie

... Smoothie na bazie zielonej pietruszki to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie jest banalne - wystarczy zmiksować w blenderze natkę pietruszki oraz pokrojone jabłko i ogórka. Całość rozcieńczamy wodą i doprawiamy ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... Befsztyk tatarski, czyli potrawa przygotowywana z surowego mięsa wołowego, to klasyczna przystawka. Przygotowanie dobrego tatara nie jest trudne. Tak naprawdę sekret tkwi w wyborze odpowiedniego ... mięsa. Najlepsza będzie polędwica wołowa. ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... odmianą cebuli. Jeszcze kilka lat temu ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie w domu chleba. Wcale mnie to nie dziwi. Nie ma nic lepszego jak świeży, pachnący bochenek z chrupiąca skórką. Kto raz spróbuje takie pieczywa, już nigdy ... , papier do wykładania blaszek i foremek, ...

dawno temu

Czereśnie - co warto wiedzieć

... Czereśnie należą do jednych z najzdrowszych owoców i choć w 80 proc. składają się z wody, to w pozostałych 20 proc. znajduje się moc wielu witamin i składników odżywczych. Sezon na czereśnie ...

dawno temu

Przepis na domowy marcepan

... Domowy marcepan świetnie sprawdzi się podczas dekorowania ciast, tortów, babeczek czy innych deserów. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy rozpuścić cukier w gorącej wodzie, a następnie ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu ...

dawno temu

Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje

... Cytryna - zdecydowanie jej nie doceniamy. Latem dodajemy ją razem z miętą do wody i przygotowujemy chłodzącą lemoniadę, a zimą? Najczęściej dodajemy ją do herbaty i na tym kończą się zadania cytryny ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... Dlaczego lubimy wędzone ryby? Bo są smaczne same w sobie i nie trzeba wiele, by stworzyć smaczne i szybkie danie. Ale czy wędzone ryby są dobrym wyborem? Na co zwrócić uwagę kupując wędzone ryby ... niepowtarzalnego aromatu i smaku dzięki ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... . Na samą myśl robię się głodna... Poniżej znajdziecie kilka ciekawostek o cieście ptysiowym i oczywiście najlepszy przepis jaki znam! Zapraszam! ... jest jednym z najłatwiejszych do przygotowanie ciast - składniki łatwo zapamiętać, proporcje ...

dawno temu

Kawa jak z ekspresu bez ekspresu - to możliwe!

... Nic nie doda ci więcej energii w poniedziałkowy poranek niż pyszna kawa – aromatyczna, mocna i z puszystą pianką. Najlepsza jest oczywiście ta z ekspresu, ale nie każdy go posiada, dlatego poniżej znajdziesz ciekawe i proste przepisy na pyszną ...

+ Pokaż więcej