Ocalić kompot od zapomnienia

... Składniki: 200 g malin, 2-3 kwiaty lawendy, 1,5 l wody, łyżka cukru. Maliny i lawendę zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 10 minut przecedź, dodaj cukier, wymieszaj i gotowe! Elegancka ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... i słono, a nawet w bardziej wykwintnych daniach. Mnie szczególnie podobają się przepisy na sałatki (idealne na lunch w pracy) oraz desery. Zajrzyjcie do środka książki i przekonajcie się, że kasza ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... . Ciasto marchewkowe możemy udekorować cukrem pudrem lub smakowicie wyglądającą polewą. Tworzy się ją np. ze słonego serka twarożkowego oraz miodu i masła. Jest to jednak propozycja ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... naszych dań. Do wyboru mamy zimne i gorące, słodkie i pikantne, słone, mięsne, warzywne, grzybowe, słodko-kwaśne, jogurtowe, warzywne, majonezowe... Można by tak długo wymieniać. Sosy zimne przygotowuje ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... nowotworom. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce np. maliny Składniki: 0,5 l wody, 0,5 szklanki truskawek, 2 limonki, 2 łyżeczki brązowego cukru, świeża mięta, lód. Truskawki opłucz ... i osącz. Limonki wyszoruj. Z jednej ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... smakować i eksperymentować. Nie daj się prosić - zrób to dla zdrowia! 281273 Malinka 1 banan garść malin garść szpinaku woda Pietruszkowo 1 banan garść pietruszki kilka kostek lodu woda Mango! 2 ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... strączkowe, jest idealnym składnikiem dań wegetariańskich. Możemy przyrządzić ją na słono, pikantnie lub słodko – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Warte wypróbowania są pasty kanapkowe na bazie fasoli ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... wszystko wypije. 282104 Skoro już jesteśmy przy bulionie, jeśli nie masz czasu, możesz użyć tego z kostki – warzywnego lub drobiowego. Pamiętaj jednak, że jest on bardzo słony, dlatego potem uważaj ... z dosalaniem potrawy. Dlatego polecam ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... Mrożone owoce Maliny, truskawki… Pewnie w czeluściach zamrażarki masz woreczek ze swoimi ulubionymi owocami :) Warto wiedzieć, że zimne jedzenie skutecznie wspomaga odchudzanie! Organizm musi ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... Grillowane figi z serem kozim Słodkie figi świetnie komponują się z kremowym i lekko słonym smakiem sera. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia w owocach kieszonek, do których nakładamy farsz ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... już kartoflanką i sałatką, bardzo lubianym daniem są także placki ziemniaczane (bramboraky), zarówno w wersji na słodko z prażoną bułką tartą i makiem, jak i na słono z gulaszem. Coś słodkiego dla łasuchów ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... warzyw i owoców. Najmniej trwałe są truskawki, maliny, jagody, czereśnie. Przed schowaniem do lodówki nie myj ich. Można je przechowywać do dwóch dni. Sałata czy szczypiorek owinięte w wilgotną ściereczkę ... – aby dłużej zachowały smak, ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... , żelazo, miedź, cynk, selen, jod. Zdrowsze zamienniki soli 281997 Doskonałym zamiennikiem soli są zioła i przyprawy. Ich silny aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Jak dobierać zioła i przyprawy ... , pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... . Łagodne przystawki, w których znajdują się owoce (sałatka z oliwą z oliwek i malinami, świeży szpinak z truskawkami czy gruszki z rukolą) także lepiej będą smakować z delikatnymi winami białymi. Cięższe ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... majonez i musztardę, dopraw do smaku solą (tylko ostrożnie, bo makrela i tak jest już słona) i pieprzem, a następnie wszytko wymieszaj. Na koniec posyp wierzch pasty posiekaną natką pietruszki ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... . Do jej produkcji używa się winnego moszczu, co nadaje jej charakterystyczny smak. Jest słona i pikantna. Świetnie komponuje się z wędlinami, pieczeniami, serami. Na jej bazie przygotowuje się sosy i dressingi ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... warzywnych, a także ze słonymi serami, ryżem i mięsem. 282795 Ciekawostki o brzoskwiniach Z pestek brzoskwiń wytłaczany jest olej, który wykorzystywany jest do produkcji olejków do masażu. Drzewo ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się właściwie wszystkie owoce – truskawki, maliny, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest, jeżyny, morele ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... , tym razem na cztery godziny. Wegańskie lody bananowe Składniki: 3 dojrzałe banany, sok z połówki cytryny, 3 łyżki śmietanki kokosowej, garść sezonowych owoców (np. borówek, malin, truskawek), syrop ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, jak również pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... pozakłuwać wyparzoną wykałaczką. Natomiast maliny i truskawki, czyli owoce, które łatwo się rozpadają, można wcześniej na chwilę zanurzyć w mocnym alkoholu. Do marynowania i kiszenia lepiej używać ... się więc za przetwarzanie rabarbaru, pędów ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... i może służyć jako baza do przygotowania domowego octu aromatyzowanego (wystarczy zalać octem zioła, maliny, czosnek czy chili i odstawić w ciemne miejsce aż smaki się połączą, a potem przecedzić). Używamy ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... dodatkami. To narodowa potrawa. Według najdawniejszej receptury żytnie pieczywo smarowano pasztetem, na to układano słone mięso, galaretkę i krążki cebulowe. Współcześnie, sandwicze to zdrowe ...

+ Pokaż więcej