Rumianek dobry na wszystko!

... także za pomocą świeżych kwiatów rumianku udekorować tort czekoladowy czy tartę truskawkową – na pewno będą wyglądały pięknie, a ty zachwycisz swoich gości pomysłowością. Prawdziwe kwiaty rumianku są świetną alternatywą dla sztucznych, cukrowych ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... . Ale groszek blanszujemy, by zachował świeży kolor i smak. Blanszowaniu najczęściej poddajemy warzywa liściaste, fasolę, kukurydzę i kalafior. Natomiast jeśli chodzi o blanszowanie ryb, mięs i podrobów ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... pojemniczków. 284383 Drobne warzywa i owoce (groszek, truskawki, jagody, poziomki, maliny, jeżyny) po oczyszczeniu z szypułek, umyciu i osuszeniu najpierw wyłóż na tackę i tak zamróź, a dopiero ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... . Skusisz się? 285935 Składniki: 3 cebule cukrowe, 2 główki czosnku, 6 ziemniaków, 6 szklanek warzywnego bulionu, łyżka cukru, 2 łyżki oleju, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 proc., 2 łyżki masła ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... w lekko uchylonym piekarniku (opadną jeśli wyciągniemy je zbyt szybko). Upieczone muffinki możemy polać roztopioną czekoladą, lukrem, posmarować nutellą, posypać kolorowymi groszkami itd. ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... i słoiki z oliwkami, kukurydzą, groszkiem, ogórkami. Kawałki żółtych serów, ugotowane warzywa (np. z rosołu). Często zostaje mi też zupa (bez względu na to, czy to bulion czy jarzynowa ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... – aby dłużej zachowały smak, świeżość i wartości odżywcze, można je zamrozić. Przetrwają wówczas nawet 12 miesięcy. W ten sposób można przechowywać truskawki, maliny, kalafiora, brokuła, marchewkę, groszek, fasolkę szparagową itd. Jedynie ...