Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... również marchewkę, pietruszkę, a także przyprawy - liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz. Jak ktoś lubi może dodać do niej również zielony groszek czy ugotowane na twardo jajko ... garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ... . Kurki są niskokaloryczne, w 100 gramach mają jedynie 32 kalorie. ...

dawno temu

Na czym polega sekret doskonałego purée?

... ? Na przykład groszku, dyni, selera, jabłek albo kopru włoskiego... Ale odkąd odkryłam przepis na doskonałe purée z ziemniaków, to właśnie ono jest moim ulubionym ;-) Jeśli chcesz, by twoje ziemniaczane purée ... , mikser, tłuczek do ziemniaków, ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do ostudzenia. Pamiętajmy też, by nie używać naczyń aluminiowych, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Z kolei noże i tarki powinny być wykonane ze stali ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ... , ale najczęściej jadamy je nadziewane ...

dawno temu

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

... do gotowania, musicie zaopatrzyć się w dobre żeberka. Najlepiej zakupić je u sprawdzonego sprzedawcy. Dobrej jakości żeberka powinny mieć jasnoróżowy kolor i niewielki przerost tłuszczu. ...

dawno temu

Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek

... Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane ...

dawno temu

Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować

... Kupiłeś (lub wyhodowałeś) dorodną dynię - i co dalej? Trzeba coś z niej przygotować - zupa, muffinki, a może puree z dyni? Zanim jednak przystąpisz do gotowania, musisz wstępnie przygotować dynię ...

dawno temu

Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni?

... Można smacznie gotować, nie wydając majątku na składniki? Oczywiście! Musimy się tylko nauczyć rozsądnie planować listę zakupów, korzystać z promocji i sezonowych produktów. Nie kupujmy na zapas ...

dawno temu

Jesienne ciasta z gruszkami

... Jesienią możemy cieszyć się jabłkami, śliwkami oraz oczywiście gruszkami. Najchętniej jemy je na surowo, czasem gotujemy w winie i podajemy z lodami. Jednak gruszki doskonale nadają się również do wypieków. Zobaczcie, jakie smakowite ciasta ...

dawno temu

Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne!

... Jajko w koszulce to nieodłączny element wykwintnego śniadania. I choć jego przygotowanie wymaga odrobiny wiedzy i sporej wprawy, to jednak warto gotować jajka bez skorupek, ponieważ wówczas ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... . Gotową pastę połóż na kromkach świeżego chleba, bagietce lub bułce - co lubisz i podaj z liśćmi roszponki i pokrojonymi w plasterki pomidorami. Smacznego! ;-) Pasta jajeczna z zielonym groszkiem ... Składniki: 6 jajek, 1/2 szklanki zielonego ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... się rozpuści. Gotuj słodką mieszankę (nie mieszaj jej) na bardzo małym ogniu do chwili osiągnięcia przez nią 115 stopni - możesz to sprawdzić na dwa sposoby: prostszy sposób - za pomocą termometru ... dodaj jeszcze gorącą masę cukrową, ekstrakt ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi ...

+ Pokaż więcej