Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę krem. Wystarczy, że przed mrożeniem zblendujesz owoce i jarzyny, a następnie przełożysz je do foremek na lód lub małych, szczelnie zamykających się, niewielkich ... , które potem wylądują w ekspresowej ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... , robimy zasmażki, omlety i naleśniki, dodajemy do zup i sosów... Ale czy stając przed sklepową półką z mąkami zawsze wiesz wiesz, którą wybrać? Przeznaczenie mąki zależy od jej typu – innej użyjesz ...

dawno temu

Co można zrobić z ziemniaków?

... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo. ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... do sałatek, surówek, zapiekanek, kremowych zup. Świetnie komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi, rodzynkami, rybami, owocami morza, suszoną szynką czy octem balsamicznym. Cykoria ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze spaghetti, sushi czy tajską zupą. I nie ma w tym nic dziwnego, wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości. Kuchnia PRL opierała się na prostych ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... , zup, świetnie spisuje się też w daniach jednogarnkowych. Co tu dużo mówić, ryż jest po prostu uniwersalnym składnikiem. Zobacz pięć propozycji na szybkie dania z ryżem i zainspiruj się. ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser. Inny pomysł to zupa strogonow lub forszmak. Może nie jest to najlżejsze danie ... lub makaronem. Możesz z nich także ugotować ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... i słoiki z oliwkami, kukurydzą, groszkiem, ogórkami. Kawałki żółtych serów, ugotowane warzywa (np. z rosołu). Często zostaje mi też zupa (bez względu na to, czy to bulion czy jarzynowa ... to także smaczny dodatek do sałatki, tortilli, zupy czy ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... Kasza manna 284168 Drobna, lekkostrawna kasza otrzymywana z pszenicy. Zawiera gluten. Jest pożywna, nadaje się do zagęszczania zup, deserów, kremów do ciast. Bardzo dobrze smakuje także solo ... w postaci mlecznej zupy czy budyniu. Jest polecana ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... do potraw? Do dań mięsnych i warzywnych, a więc gulaszy, zapiekanek, zup, sosów, duszonych mięs, doskonale pasuje bazylia. Posiada charakterystyczny lekko ostry smak i aromat. Możemy wybrać suszone ... lub świeże listki. Pamiętajmy jednak, żeby ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... i aromatem, bardzo chętnie po nią sięgamy. Cebula zwyczajna świetnie sprawdzi się w ciężkich, mięsnych sosach, zupach, a zwłaszcza we francuskiej zupie cebulowej. Cebula czerwona nieznacznie różni ... , znam kilka sposobów na cebulę - lepszych ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... Powstrzymaj kipiącą wodę Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa... Jak temu zapobiec? To prosze niż myślisz. Wystarczy, że położysz na garnku ... drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... . Menu przeciętnego Japończyka w znaczniej mierze składa się z zup, które są przygotowywane bezpośrednio na stole w specjalnym garnku. Mięso, ryby i warzywa poddawane są krótkiej obróbce termicznej ... się niemal do wszystkiego – sosów, zup, ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... o kuchni naszych Bratanków, jest placek po węgiersku oraz leczo. A niesłusznie, ponieważ specjały te wcale nie pochodzą z Węgier. Obiad na Węgrzech Kuchnia węgierska oferuje nam zupę Bogracz, którą ... . Węgierskie gospodynie najczęściej gotują ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... pierwszy włoską wariację na temat tej tradycyjnej zupy miałam okazję spróbować we Florencji podczas Świąt Bożego Narodzenia. I uwierzcie mi - byłam zaskoczona tym, co w nim znalazłam. Pulpeciki 281379 ... panierki. W smaku są delikatne. Składają ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Fusilli Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym ... jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... do wielu potraw – według własnego upodobania. Pasują do zup, sałatek, panierek, koktajli, twarożków, jogurtów. Zarodki trzeba jednak spożywać z rozsądkiem. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to 5 łyżek ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne posiłki w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Obiad składa się z zupy, dania głównego i deseru. Narodowym napojem jest oczywiście piwo ... . „Prawdziwą” czeską kuchnię odnajdziemy w tych ...

+ Pokaż więcej