Wielkie zalety małych poziomek

... poziomki oraz ich liście mają o wiele słabsze właściwości lecznicze od ich dzikich sióstr. Te malutkie owoce zawierają sporą dawkę witaminy C, dlatego pomagają naszemu organizmowi w walce ... właściwości ściągające, przeciwzapalne i ...

dawno temu

Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami

... Orzechy to jeden z najcenniejszych darów jesieni, z którego z chęcią korzystamy. Polskie orzechy powinniśmy jeść nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości, ale także dla wspaniałego smaku ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... pobierany z pnia klonu kanadyjskiego. Zawiera sole mineralne, potas, magnez, wapń, kwas foliowy, niacynę, biotynę i wiele innych składników. Ma mniej kalorii niż miód. Syrop klonowy najlepiej jest znany ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... , cytryna, 3 ząbki czosnku, garść rodzynek, łyżka świeżego, startego imbiru, cukier, sól, pieprz. Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż owoce do garnka o grubym dnie, podlej ... odrobiną wody i duś pod przykryciem aż ...

dawno temu

Cukinia w naszej diecie

... Cukinia jest niskokaloryczną odmianą dyni. Możemy ją gotować, podsmażać, faszerować i jeść na surowo. W niektórych regionach cukinia nazywana jest kabaczkiem. Jakie właściwości odżywcze w sobie kryje? ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... . Dodatkowo odtruwają serce i dobroczynnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek, Potas – wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu, Witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne, Błonnik – obniża ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... także pozytywnie na pracę mózgu. Zawartość tłuszczu w orzechach Orzechy zawierają pokaźną ilość dobroczynnych kwasów tłuszczowych o niskim poziomie nasycenia wykazujących właściwości przeciwzakrzepowe ... posiłek. Nie warto wybierać orzechów w ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Poza tym zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Ze względu na swoje właściwości jagody ... prawidłowe funkcjonowanie oczu - zapobiegają też ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... słonecznikowego szklanka mąki, łyżeczka soli, woda, przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cząber, ostra papryka, chilli, szklanka zielonej soczewicy, 3 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 4 pieczarki ... patisony, 300 g filetu z indyka 100 g ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele! ... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Kiszona kapusta - przepis

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Warto ją jeść nie tylko jako surówkę do dania głównego. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Badania naukowe wykazały jej lecznicze właściwości. Zobacz, jak zrobić kiszoną ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... Dlaczego warto jeść siemię lniane? Siemię lniane wykazuje właściwości osłaniające i regenerujące błonę przewodu pokarmowego, dlatego od wieków stosowane było w przypadku wrzodów żołądka ... właściwości wiążące, dlatego bardzo szybko wchłania ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... Superfoods na jesień 285050 1. Czosnek Choć z jego walorami smakowymi można dyskutować, w żadnym wypadku nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości, z których jesienią powinniśmy czerpać ... pełnymi garściami. Czosnek dzięki swoim ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... zmniejsza reumatyczny ból stawów. 17500 Gotowane jabłka w postaci musu pomagają w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej. Herbatka ze skórek jabłka ma właściwości dezynfekujące, dlatego pomaga uporać ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... . Podobno najsmaczniejsze kasztany są na Placu Pigalle... Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany, jak je przyrządzić? ...

dawno temu

Jak obrać pomelo?

dawno temu
+ Pokaż więcej