Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia - prozdrowotne właściwości Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... związków wolotwórczych, hamujących produkcję jodu przez tarczycę, nie jest on polecany osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy. Poza tym, kalafior, tak jak pozostałe warzywa kapustne ma właściwości ... znanego, czyli właśnie białego czy ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... zielony koktajl? Zblenduj pół pęczka natki z bananem, pomarańczą i odrobiną wody - smacznego! :) 17531 10. Czosnek Czosnek jest znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz wzmacniających ... 1. Dynia Dynia jest jednym z tych wspaniałych ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... co godzinę, maksymalnie co dwie. Zielona herbata W zależności od tego jak długo i ile razy będziemy parzyć zieloną herbatę właściwości naparu będą inne. Napar z tej herbaty parzony po raz pierwszy ... zawartości antyoksydantów poprawia pamięć. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... starzenia. Witamina C wykazuje także właściwości przeciwzapalne, a częste spożywanie kiwi może zredukować objawy zapalenia kości i stawów. Zawarta w kiwi witamina C wykazuje jeszcze jedną właściwość ... . Ale czy wiedzieliście, że można nimi ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, dopóki jeszcze trwa. Dowiedz się jakie właściwości posiadają owoce czereśni, jak je przechowywać i co można z nich przygotować. ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... owocom. Można nim słodzić herbatę. Melasa Niełatwo ją kupić, ale jest warta zachodu. Melasa buraczana lub trzcinowa to gęsty syrop, jaki powstaje podczas produkcji cukru białego. Jej rodzaj zależy ... na anemię – łatwiej i szybciej się wchłania. ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...

dawno temu

6 przepisów na dania z buraków

... Nie jest tajemnicą, że buraki posiadają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Swoje dobroczynne właściwości buraki zawdzięczają zawartości antocyjanów, które zwiększają odporność organizmu, hamują ...

dawno temu

Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

... Mango jest egzotycznym owocem uprawianym w Indiach od blisko 4 tys. lat. Ostatnie badania wykazały, że owoc ten posiada niezwykłe prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu - o tym wiedzieli ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym przebywamy bardzo często. Przygotowujemy w niej śniadania, obiady, kolacje, a także przekąski na drugie śniadanie czy podwieczorek, robimy w niej herbatę, kawę, czasem nawet przyjmujemy gości. Niektórzy ...

dawno temu

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

... Żółta czy zielona? Bez względu na to, jaki kolor wybierzesz, fasolka szparagowa dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że jest smaczna i zdrowa, zawiera również niewielką ...

dawno temu

Kolorowy lukier - zrób to sam!

... Chcesz uzyskać kolorowy lukier, ale nie kosztem swojego zdrowia? Zamiast używać dostępnych w sklepach barwników spożywczych, możesz użyć naturalnych barwników, które zapewne, każdy ma w domu. Zatem, jaki kolor będą miały twoje wypieki? Żółty, ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... Od dłuższego czasu święci prawdziwie triumfy. Na temat jego cudownych właściwości dla zdrowia i urody krążą już prawdziwe legendy. O czym mowa? Oczywiście o oleju kokosowym. Pozyskiwany z miąższu ... Co zawiera olej kokosowy? Olej kokosowy w 98% ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem

... Większość z nas na śniadanie je kanapkę z plasterkiem wędliny i popija ją herbatą z cytryną... niezbyt apetycznie, prawda? A co powiesz na wyśmienitą, kolorową kanapkę z jajkiem sadzonym? Ja takiej ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... poziomki oraz ich liście mają o wiele słabsze właściwości lecznicze od ich dzikich sióstr. Te malutkie owoce zawierają sporą dawkę witaminy C, dlatego pomagają naszemu organizmowi w walce ... właściwości ściągające, przeciwzapalne i ...

dawno temu

Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami

... Orzechy to jeden z najcenniejszych darów jesieni, z którego z chęcią korzystamy. Polskie orzechy powinniśmy jeść nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości, ale także dla wspaniałego smaku ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Właściwości groszku cukrowego Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła ...

dawno temu

Cukinia w naszej diecie

... Cukinia jest niskokaloryczną odmianą dyni. Możemy ją gotować, podsmażać, faszerować i jeść na surowo. W niektórych regionach cukinia nazywana jest kabaczkiem. Jakie właściwości odżywcze w sobie kryje? ...

dawno temu

Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

... o smaku tiramisu czy herbaty matcha. Nic więc dziwnego, że stały się jednymi z najpopularniejszych ciasteczek ostatnich lat. ...

dawno temu

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami

... . Poza tym zawierają kwasy owocowe (jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy) oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, mangan. Ze względu na swoje właściwości jagody ... prawidłowe funkcjonowanie oczu - zapobiegają też ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele! ... 281257 Właściwości zdrowotne batatów Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można ...

+ Pokaż więcej