Przepis na konfiturę z pigwy

... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak moim ulubionym wykorzystaniem pigwy jest konfitura z tego owocu. Diametralnie zmienia smak herbaty i działa podobnie jak cytryna - rozjaśnia jej kolor i zmienia smak na bardziej kwaskowy. Przekonaj się ...

dawno temu

Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy

... , jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wpadła na pomysł, by zrobić go samodzielnie. Długo szukałam idealnego przepisu, eksperymentowałam z proporcjami i dodatkami. Oto efekt :-) Dżem pomarańczowy dodaję do muffinek, herbaty, grzańca, a nawet ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... Wiele osób uważa, że czarne i zielone oliwki to dwie różne odmiany. To jednak nieprawda. Zielone to te, które są po prostu wcześniej zrywane. Z kolei te, którym pozwoli się dojrzeć – czernieją ... . Różnią się one smakiem – zielone są nieco ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... Pewnie zastanawiasz się, jakim cudem szklanka "zielonej papki" może być tak wartościowa i zbawienna dla organizmu? A jednak... ;-) Moc chlorofilu 17282Pijąc koktajl z zielonych warzyw, dostarczasz ... w oczyszczaniu wątroby, a nawet w leczeniu ...

dawno temu

Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe!

... , ale kiedy pomyślałam, że zaraz zajem smaczny i pachnący omlet z warzywami, jakoś łatwiej wstawało mi się ;-) Do tego zielona herbata i już wiedziałam, że to będzie dobry dzień. ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... Pieczeń rzymska z jajkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Robi się ją bardzo szybko. W wersji na ciepło sprawdzi się jakie danie obiadowe. Natomiast na zimno z powodzeniem zastąpi wędlinę na kanapki, a do tego pięknie ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza - deszcz, mokro i zimno - jesień. Trzeba sobie jakoś radzić, więc każdy powinien zaopatrzyć się w podstawowy zestaw na jesień - ciepły koc, wełniany sweter i kubek ... rozgrzewającego napoju. To powinno ...

dawno temu

Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku

... Medalistka olimpijska - Otylia Jędrzejczak pokazuje jak przygotować pyszny zielony sok ze szpinaku cytrusów i mięty. Brzmi zachęcająco, prawda? Wszystkie składniki są źródłem ważnych witamin i minerałów, które są nam tak bardzo potrzebne zimą. ...

dawno temu

Pietruszkowe smoothie

... Smoothie na bazie zielonej pietruszki to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie jest banalne - wystarczy zmiksować w blenderze natkę pietruszki oraz pokrojone jabłko i ogórka. Całość rozcieńczamy wodą i doprawiamy ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... Ryba po grecku to jedna z 12 potraw, które co roku goszczą na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Od kilku lat przygotowuję ją sama. Delikatna ryba przykryta warzywnym sosem zachwyci każdego. Zajadają się nią starsi i młodsi. Można ją ...

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... i cieszyć się latem. Żal nie skorzystać z darów natury, dlatego w tym wpisie przedstawię kilka fajnych pomysłów, jak je wykorzystać do deserów na zimno. ... kieliszka położysz pokruszone herbatniki lub biszkopty i polejesz uprzednio wykonaną ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. ... Musztarda to zimny sos wytwarzany na bazie ziaren gorczycy. Jej ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... francuskiego Inaczej jest z przekąskami z ciasta francuskiego. Są one równie smaczne na ciepło, jak i na zimno. Do mnie najbardziej przemawiają tzw. francuskie ślimaczki. Ich przygotowanie ... płuczą ziemniaki w zimnej wodzie, po czym osuszają ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać! ... , sól, pieprz do smaku. Schab myjemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy. Długim nożem robimy w środku nacięcie, ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło jak ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... Latem i jesienią zajadamy się fasolką szparagową. I słusznie, bo te żółte i zielone strączki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ze względu na niewielką zawartość kalorii nie tuczy. Smakuje ... . Początkowo hodowano ją jedynie na ...

dawno temu

Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!

... do 170 st. i piecz w nim roladę przez 20-25 min. Upieczoną roladę pokrój w grube plastry i poukładaj na talerzu. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Papryka faszerowana To moja ulubiona ...

dawno temu
+ Pokaż więcej