Przepis na konfiturę z pigwy

... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak moim ulubionym wykorzystaniem pigwy jest konfitura z tego owocu. Diametralnie zmienia smak herbaty i działa podobnie jak cytryna - rozjaśnia jej kolor i zmienia smak na bardziej kwaskowy. Przekonaj się ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... Wiele osób uważa, że czarne i zielone oliwki to dwie różne odmiany. To jednak nieprawda. Zielone to te, które są po prostu wcześniej zrywane. Z kolei te, którym pozwoli się dojrzeć – czernieją ... . Różnią się one smakiem – zielone są nieco ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... Pewnie zastanawiasz się, jakim cudem szklanka "zielonej papki" może być tak wartościowa i zbawienna dla organizmu? A jednak... ;-) Moc chlorofilu 17282Pijąc koktajl z zielonych warzyw, dostarczasz ... w oczyszczaniu wątroby, a nawet w leczeniu ...

dawno temu

Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe!

... , ale kiedy pomyślałam, że zaraz zajem smaczny i pachnący omlet z warzywami, jakoś łatwiej wstawało mi się ;-) Do tego zielona herbata i już wiedziałam, że to będzie dobry dzień. ...

dawno temu

Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku

... Medalistka olimpijska - Otylia Jędrzejczak pokazuje jak przygotować pyszny zielony sok ze szpinaku cytrusów i mięty. Brzmi zachęcająco, prawda? Wszystkie składniki są źródłem ważnych witamin i minerałów, które są nam tak bardzo potrzebne zimą. ...

dawno temu

Pietruszkowe smoothie

... Smoothie na bazie zielonej pietruszki to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie jest banalne - wystarczy zmiksować w blenderze natkę pietruszki oraz pokrojone jabłko i ogórka. Całość rozcieńczamy wodą i doprawiamy ...

dawno temu

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

... przygotowany z mleka w proszku, herbatników i bakalii święcił prawdziwe tryumfy podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Dziś, mimo że wszelkie słodkości mamy na wyciągnięcie ręki, wiele osób wciąż przygotowuje blok czekoladowy z sentymentu... ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... Latem i jesienią zajadamy się fasolką szparagową. I słusznie, bo te żółte i zielone strączki to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ze względu na niewielką zawartość kalorii nie tuczy. Smakuje ... . Początkowo hodowano ją jedynie na ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym przebywamy bardzo często. Przygotowujemy w niej śniadania, obiady, kolacje, a także przekąski na drugie śniadanie czy podwieczorek, robimy w niej herbatę, kawę, czasem nawet przyjmujemy gości. Niektórzy ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... co godzinę, maksymalnie co dwie. Zielona herbata W zależności od tego jak długo i ile razy będziemy parzyć zieloną herbatę właściwości naparu będą inne. Napar z tej herbaty parzony po raz pierwszy ... zawartości antyoksydantów poprawia pamięć. ...

dawno temu

Przepis na domowy budyń

... Przygotowanie domowego budyniu wcale nie jest takie trudne i czasochłonne jak ci się wydaje. Przekonaj się, że samodzielnie przyrządzony budyń to świetna alternatywa dla tych w proszku, które możemy ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku ...

dawno temu

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

... Żółta czy zielona? Bez względu na to, jaki kolor wybierzesz, fasolka szparagowa dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że jest smaczna i zdrowa, zawiera również niewielką ...

dawno temu

Właściwości szpinaku

... Prawdziwa bomba prozdrowotnych składników! Szpinak dostarcza wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, dzięki czemu wzmacnia odporność i chroni przed chorobami. Sprawdź, dlaczego warto jak najczęściej sięgać po zielone liście ...

dawno temu

Kolorowy lukier - zrób to sam!

... Chcesz uzyskać kolorowy lukier, ale nie kosztem swojego zdrowia? Zamiast używać dostępnych w sklepach barwników spożywczych, możesz użyć naturalnych barwników, które zapewne, każdy ma w domu. Zatem, jaki kolor będą miały twoje wypieki? Żółty, ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem

... Większość z nas na śniadanie je kanapkę z plasterkiem wędliny i popija ją herbatą z cytryną... niezbyt apetycznie, prawda? A co powiesz na wyśmienitą, kolorową kanapkę z jajkiem sadzonym? Ja takiej ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... Kakao na lepszy humor Ten brązowy proszek może być naprawdę skutecznym antydepresantem. Dzięki składnikowi nazywanemu fenetylaminą, który jest neuroprzekaźnikiem pełniącym w mózgu funkcję ... czekolada dostarcza ich więcej niż uznawane za ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... połączyć je z olejem. Następnym etapem jest powolne dodawanie mieszaniny mąki, soli, proszku do pieczenia oraz sody. Przygotowanie ciasta Zwracajmy uwagę, by nasza masa nie była lejąca się ani zbyt gęsta ... tylko dla wielbicieli bardziej ...

dawno temu

Czas na agrest!

... , żółty (lub biały) i zielony. Agrest pozytywnie wpływa na wzrok, wspomaga trawienie, łagodzi objawy stresu, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, pozytywnie wpływa na przemianę materii ... ostudź je. Ubij jajka i połącz je z cukrem tak, ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... Śniadanie poza domem? Czemu nie. Włosi, Hiszpanie czy Brytyjczycy rozpoczynają swój dzień w przytulnej kawiarni albo pubie na rogu. Piją kawę, herbatę, jedzą rogalika albo smażone na bekonie jajka ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... , bułeczek, deserów, domowych lodów. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na formę stewii. Najlepsze będą sproszkowane, brązowe, suszone liście lub ekstrakty. Unikać należy białych proszków – są wysoko ... . Ksylitol Czyli syrop pozyskiwany z ...

+ Pokaż więcej