Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... . Po przyniesieniu do domu możesz ją przechować przez kilka dni w papierowej torbie w zacienionym i chłodnym miejscu. Cykoria - z czym to się je? Cykoria otwiera szerokie pole do kulinarnych eksperymentów ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... , inaczej odbije się to na twojej sylwetce. Po drugie – ostrożnie w bufecie i restauracji 281910 Podróże to fantastyczna przygoda kulinarna. Ciężko jest zrezygnować z próbowania lokalnych przysmaków ...

dawno temu

Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky

... Trufle to jedne z najbardziej wykwintnych oraz ekskluzywnych słodkości i właśnie dlatego postanowiłam zrobić je sama - dlaczego nie? ;-) Po przejrzeniu dziesiątek blogów kulinarnych, wreszcie ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... na to, co dodamy do naszego sernika, zawsze chcemy, aby urósł wysoki, nie popękał na wierzchu, był puszysty i miał gładką, kremową konsystencję. Jak to zrobić? Wystarczy poznać kilka kulinarnych sztuczek. ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... na niską zawartość kaloryczną, możemy je jeść bez wyrzutów sumienia! O czym mowa? O jednej z wielu moich kulinarnych miłości – o krewetkach! ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, jak również pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... zabrać ze sobą w podróż. Na końcu listy zazwyczaj widniało: „DOBRY HUMOR!:)”. Zawsze sobie o tym przypominam przed ważnym wydarzeniem. I ty pamiętaj, że mimo iż masz dużo na głowie i chcesz przygotować ...

dawno temu

Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie

... i nie wiesz co z nim zrobić, to specjalnie dla ciebie zebrałam 10 najlepszych pomysłów blogerów kulinarnych na wykorzystanie ciasta francuskiego. Który przepis podoba ci się najbardziej? ;-) ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... receptury na zalewy marynaty, dżemy czy syropy. W poszukiwaniu inspiracji wertujemy tez książki kucharskie, przeglądamy kulinarne blogi, podpytujemy znajomych. A potem okazuje się, że ogórki spleśniały ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... ziemniaków – one także są szkodliwe dla zdrowia. Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują. Dobieraj typ kulinarny ziemniaków do konkretnego dania, które chcesz ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji

... Zelňačka – zelná polévka to nic innego jak tradycyjny czeski kapuśniak. Czym ta zupa się różni od polskiego kapuśniaku? Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z kanału kulinarnego KitchenBookTV na Youtube. Zobacz też inne przepisy na dania z ...

dawno temu

Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje

... Marchewkę najczęściej dodajemy do zupy lub surówki. Dobrze smakuje też marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. Jednak z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - babeczki ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... Kończące się lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciasto, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... kulinarne arcydzieła. Risotto może być zarówno dodatkiem do głównego dania, jak i samodzielną potrawą. Jego przygotowanie zajmie najwyżej 30 minut. Nadaje się na szybki obiad i wykwintną kolację ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . Ważne jest także, by kości nie były połamane, a mostek nie powinien wystawać poza piersi. W zależności od tego, czym była karmiona gęś, mięso może mieć kolor jasnoróżowy lub żółty. Gęsina - kulinarne ...

dawno temu

Odkryj cukinię na nowo

... marynowana na zimę, risotto, zapiekanki... Wydawało mi się, że przetestowałam już wszystkie przepisy. Dlatego postanowiłam podejrzeć, co inne kulinarne blogerki potrafią wyczarować z tego warzywa. Jak się okazuje z cukinii można zrobić niemal ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... , no i oczywiście ser feta oraz oliwa. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... w kuchni mają nie tylko kwiaty, ale również suszone pędy i liście – charakteryzują się one gorzkawym smakiem, przypominającym nieco rozmaryn. Jednym z najstarszych, udokumentowanych kulinarnych zastosowań ...

dawno temu

Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

... Od czego zacząć przygodę z muffinkami? Zanim zaczniemy wertować książki kucharskie i przeglądać kulinarne blogi w poszukiwaniu idealnego przepisu na muffinki, musimy zaopatrzyć ... potrzebowali, aby rozpocząć swoją podróż po krainie babeczek. ...

dawno temu

Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów

... nie dziwi więc obecność serca, grasicy, ozorów w karcie dań wykwintnej restauracji. Zobaczcie, jakie pomysły na dania z podrobami mają kulinarni blogerzy. ...

dawno temu

Truskawkowa jak u babci

... Zupa truskawkowa – pyszne spełnienie marzeń kulinarnych. Sentymentalny powrót do dzieciństwa. Przepis prosto z notatnika mojej babci. Jedyny w swoim rodzaju. Z rabarbarem. Spróbujcie. ...

dawno temu

Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child

... , z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne - najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA. ...

+ Pokaż więcej