Domowa wegeta bez soli i konserantów

... Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw Składniki: 5 marchewek, 4 pietruszki, pasternak 2 pory (biała część), cebula, papryczka chili, 3 łyżki suszonej natki pietruszki, łyżeczka majeranku ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... – przez wielu Bawaria jest uważana za wizytówkę Niemiec. Na śniadanie zjemy tam precla ze słodką musztardą. Do tego zestawu obowiązkowo podawana jest biała kiełbasa. Przepis na nią powstał podobno ... w stolicy Bawarii, czyli Monachium. ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... przygotować prawdziwą sałatkę grecką, to nie może w niej zabraknąć właśnie cebuli krymskiej. 284674 Cebula biała, zwana czosnkową posiada nieco łagodniejszy smak i co ciekawe, można ją jeść na surowo ... , jak także smażoną, ale nie należy jej ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... , grillowane, smażone, duszone często goszczą na tamtejszych stołach. 285696 Przepis na rybę po grecku Składniki: kg białej mrożonej ryby (mintaja, morszczuka lub dorsza), 4 marchewki, pół selera, 2 cebule ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... pasuje do białych kremów. Wystarczy tylko do podstawowego przepisu dodać kakao. W przypadku kakaowego biszkoptu dodawanie mąki ziemniaczanej nie jest już potrzebne. Biszkopt orzechowy Kolejną wersją ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... Mrożone owoce Maliny, truskawki… Pewnie w czeluściach zamrażarki masz woreczek ze swoimi ulubionymi owocami :) Warto wiedzieć, że zimne jedzenie skutecznie wspomaga odchudzanie! Organizm musi ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... przygotowania. Całość jest podlana gęstym sosem. Najlepiej smakujez białym pieczywem lub ryżem. W oryginale gjuwecz jest przyrządzany w małych, glinianych naczyniach. Kiufte – kuleczki z siekanego mięsa. Mięso ... nie jadają gotowanego ciasta, ...

dawno temu

Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?

... truskawki, sezam i... świeże mango! Owies dobry na złe dni Dietetycy mówią, że owies wykazuje właściwości antydepresyjne. Owsianka zawiera witaminy z grupy B, selen, magnez, czyli wszystko co wpływa ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... Rodzaje szparagów Białe – uprawia się je pod folią bez dostępu do światła, co uniemożliwia powstanie chlorofilu. Są delikatne i łagodne w smaku. Zielone – o dość cienkich łodygach, mają ostry ... dźwięk. Kupując białe szparagi, szukajmy tych o ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... cebulą i przyprawiamy zawija się w liście białej kapusty. Jednak zamiast dusić je w sosie, zapieka się je w brytfance. Co włożyć do środka? 17487 W tradycyjnych polskich gołąbkach znajdziemy ... nadzienie z mięsa mielonego i ryżu. Do tego sos ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... , przykryty białym obrusem, pod którym połóż sianko, które ma nam przypomnieć, że Chrystus narodził się w ubogiej stajence. Nie zapomnij także o dodatkowym nakryciu dla niespodziewanego gościa - tego dnia ... specjalnej, świątecznej zastawy, na ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... babcia kiedy piekła pleśniak, najczęściej używała startych lub lekko podduszonych jabłek, ale wiem, że wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jagody lub obrany i pokrojony w kostkę rabarbar też świetnie ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... w niektórych z nich dochodzi nawet do 90 proc. Najlepiej jest sięgać po owoce sezonowe oraz te bogate w potas, np. morele, czereśnie, brzoskwinie, truskawki oraz gruszki. Jakich napojów unikać w upalne ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... do prawidłowego trawienia. Co dodać do kompotu? 281892 Ilość możliwości jest nieograniczona. Wykorzystajmy owoce sezonowe – truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie, czereśnie, morele, jabłka, gruszki, śliwki ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... i kofeiny. Dodatkowo zimna woda wyciągnie z czerwonej herbaty zupełnie inny smak – pozbawiony charakterystycznej goryczki. Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i białej. ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym

... manny błyskawicznej, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka masła, szczypta soli, cukier do smaku, świeże truskawki, czekolada. Mleko rozlej po równo do dwóch osobnych naczyń. Do jednego z nich dodaj kaszę ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... świetnie smakują w towarzystwie truskawek, szpinaku, drobiu, kukurydzy oraz owocu granatu. To kwiaty, które wspomagają regenerację i oczyszczanie płuc. Działają lepiej niż niejeden syrop wykrztuśny ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... w rutynę - owszem, jemy więcej jarzyn, ale wciąż w tej samej postaci. Do porannych kanapek listek sałaty i plasterek pomidora, do obiadu surówka, a na kolację koktajl z truskawek i banana. Wieje nudą ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... CAFÉ AU LAIT – kawa z mlekiem. CEVICHE – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów. CHARDONNAY – francuska odmiana białej ... winorośli, której używa się do produkcji win. ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... młodość. Cenna porada dla borykających się z problemem wysokiego poziomu cholesterolu – te osoby powinny jeść grejpfruty razem z białymi błonkami, gdyż obfitują one w błonnik, który wykazuje właściwości ... zawdzięcza albedo, czyli wewnętrznej ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... uznania i wstaw do lodówki na całą noc. Rano będziesz cieszyć się odżywczą galaretką, do której można dodać owoce, np. jagody, truskawki, maliny, mango lub ananas. Czekoladowy deser z chia 281410 ... : szklanka mleka (krowiego lub roślinnego), 2 ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... ) – najbardziej wartościowa odmiana ryżu, ponieważ jego ziarna są pozbawione jedynie niejadalnej łuski. Ryż brązowy to źródło witamin i minerałów. Po ugotowaniu jest twardszy niż biały, wyróżnia ... z Indii, jest jednak również uprawiany we ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie. „Wepřo knedlo zelo“ - pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona). Tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki ... się także žemlovkę, czyli namoczone w ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... białą część, która jest gorzka. Tak przygotowane skórki zalej szklanką wrzątku (podaję przepis na skórkę z dwóch dużych pomarańczy) i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie zdejmij garnek ...

+ Pokaż więcej