Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... z cytryny. Z czym podawać tatara? 283988 Tatar najlepiej smakuje z białym lub ciemnym pieczywem. Nie podajemy go natomiast z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Jeśli zaś chodzi o alkohol ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... obierz, pokrój w cienkie plastry i połóż na koprze. 282291 Obierz pomarańczę, pozbądź się białej skórki i pokrój owoc w ćwiartki oraz połóż na już prawie gotowej sałatce. Oliwki pokrój w plasterki ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... zanurzamy w wodzie patyczki do szaszłyków na czas 30 minut, aby zapobiec ich spaleniu. Przygotowane owoce – zazwyczaj kroję banany, truskawki, ananasa, kiwi – umieszczamy w misce, skrapiając sokiem ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... tak jak powinno, kojarzy się raczej z goryczą. W tej kwestii na pewno sprawdzą się brzoskwinie, jabłka, truskawki, ananas, itp. Do uzyskania gęstości użyj bananów lub awokado - koktajl nie tylko zachwyci ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... lub biała. Kasza jaglana 284166 Wytwarza się ją z łuskanego ziarna prosa. Jest lekkostrawna. Polecana dla osób na diecie bezglutenowej. Zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. krzem. Sprawdza się jako dodatek do mięsa, zup, warzyw, ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... , białym, a nawet fioletowym zabarwieniem skórki lub miąższu, jednak są stosunkowo rzadko spotykane w naszym kraju. Bataty - słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia Bataty są nie tylko bardzo ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... , co kraj to obyczaj ;-) Zapraszam was po przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, która posmakuje każdemu! Przepis na fasolkę po bretońsku 286042 Składniki: 300 g białej fasoli Jaś, 250 g boczku ...

dawno temu

Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... z Rosji, a jej obecna receptura znacznie różni się od pierwotnej. Historia popularnej sałatki jest długa i dość skomplikowana, pełna białych plam i niejasności. Jedno jest pewne - autorem przepisu ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... ziaren sezamu posiada 1160 miligramów wapnia, który odpowiada za dobry stan kości. Sezam - rodzaje nasion Występują cztery odmiany nasion sezamu: białe, czarne, czerwone i brązowe. Charakteryzują ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... . Ukiszenie kapusty w domu nie jest skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu i… siły. Do kiszenia wybieramy jesienne odmiany białej kapusty (chociaż czerwona także się nadaje). Właśnie teraz ... w minimalnym stopniu były nawożone sztucznymi ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... nie powinieneś mieć problemów z ich zdobyciem. 283098 W Polsce najtrudniej jest znaleźć japoński ryż, ale z powodzeniem możesz go zastąpić dobrze znanym nam białym ryżem, pod warunkiem, że ma on okrągłe ... – sfermentowana pasta z soi i słodu ...

dawno temu

Pyszne domowe lody. To nie takie trudne!

... , tym razem na cztery godziny. Wegańskie lody bananowe Składniki: 3 dojrzałe banany, sok z połówki cytryny, 3 łyżki śmietanki kokosowej, garść sezonowych owoców (np. borówek, malin, truskawek), syrop ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... tu bardzo szeroką ofertę dobrych gatunkowych win, czerwonych i białych. Wino stanowi idealne dopełnienie smacznego obiadu czy kolacji. Połączony z wodą mineralną lub sodową znakomicie gasi pragnienie ... skosztować dań z żab i raków rzecznych. ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... będziesz smażyć zasmażkę uzyskasz inny kolor/stopień jej wysmażenia. Zasmażka pierwszego stopnia, czyli zasmażka biała - smażymy ją krótko, do pozbycia się smaku surowej mąki. Takiej zasmażki używamy ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , fasola (biała i czerwona), cieciorka, groszek, suszone pomidory, oliwki, kapary, marynowane pieczarki, blanszowana fasolka szparagowa, blanszowany kalafior lub brokuł. 283764 Mięso i wędliny: Pieczony ...

dawno temu

Smaczna i zdrowa zupa cebulowa. Poznaj przepis

... , łyżeczka cukru, łyżeczka suszonego tymianku, pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 1/2 litra wody, sos sojowy, ostra papryka. 17559 ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... się białe plamki, zbierz je łyżką i wyrzuć. Po tygodniu zakwas powinien być gotowy. Przecedź go przez gęste sito lub gazę i przelej go wyparzonych butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez ok ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... . Dlatego frutti di mare podaje się wyłącznie z białym winem. A teraz pytanie: wino wytrawne czy słodkie? Łącząc owoce morza z winem warto pamiętać, że są one bardzo delikatne w smaku, zatem wino podane do nich musi być wytrawne. ... dokładnie ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... naturalnej esencji migdałowej. Krem: 2 żółtka, 1 jajko, 70 g miękkiego brązowego cukru, 50 g białego cukru, cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 250 ml maślanki ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... – który wybrać i do czego? Rodzaj mąki określa się przez podział na typy - w zależności od stopnia zmielenia i oczyszczenia ziarna otrzymuje się różne typy mąki. Biała i delikatna mąka powstaje z wewnętrznej ... w wyniku zmielenia ziarenek ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... – cukier został dodany zbyt szybko lub białka zostały przebite. Beza nie nie jest biała tylko beżowa albo brązowa – w trakcie pieczenia cukier skameralizował się zbyt szybko, to znaczy, że temperatura ... się domyślić, że cukru pudru byśmy ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... Rosołowe fondue Founde to potrawa z gorącego sera oraz białego wina, która pochodzi ze Szwajcarii. Najczęściej kojarzymy ją z czekoladą i maczanymi w niej owocami. Wersja azjatycka wygląda nieco ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... 283201 Jeśli kupiliśmy za dużo pieczywa, można je zamrozić. Po rozmrożeniu będzie jak świeże. Białe bułki warto też ususzyć i zetrzeć na tarce. Z czerstwego pieczywa wyjdą nam też pyszne grzanki ... maśle i zjeść z białym serem. Kasza, ryż ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... czasem na nawet 5 cm grubości. Pomelo występuje w trzech kolorach – białym, zielonym lub czerwonym, jednak wybierajmy szczególnie ten pierwszy, ponieważ posiada on najwięcej dobroczynnych ...

+ Pokaż więcej