Gołąbki nie tylko w kapuście

... wołowiny, jagnięciny, baraniny czy też mięsa drobiowego. Do mięsa dodajemy ryż, kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną, pęczak. Co kto lubi. 283572 Na marginesie dodam, że moja babcia często robi ... się przez wiele źródeł, jednak nie znalazłam ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... Co znajdziemy w brzoskwiniach? Brzoskwinie są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Zawierają także witaminy PP, C i te z grupy B. Owoce te są cennym źródłem wapnia, żelaza i magnezu ... jest najwięcej właściwości odżywczych Dodatkowo brzoskwinie ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata, nic dziwnego, gdyż jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki ... Co zawiera kukurydza? Pomimo że kukurydza ...

dawno temu

Wiem co zjem. Dzień wegetariański

... Dziś na naszych talerzach pojawią się przede wszystkim warzywa, owoce i kasze, co oznacza, że dzisiejsze menu zostało stworzone z myślą o wegetarianach. Ale nawet jeżeli lubisz mięsne potrawy ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Wypróbowałam przepis na wegański pasztet autorstwa Marty Dymek. Nie będę ukrywać - byłam nieco nieufnie nastawiona. Jak coś zrobionego z marchewki, pora, kaszy jaglanej i kilku innych składników ... Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... , potas, jod i krzem. Dodatkowo granaty zawierają sporo błonnika, białka i kwasu foliowego. Właśnie ze względu na tak pokaźną ilość dobroczynnych dla naszego zdrowia składników, owoce granatowca ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... rzodkiewki także mogą zawierać ten związek w nadmiarze. 282832 Aby dobrze przechowywać rzodkiewki należy pamiętać o trzech zasadach: zaraz po kupnie trzeba je dokładnie umyć, nie przechowywać ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... . Świetnym dodatkiem do kotletów z soi będzie kasza jaglana oraz gotowane brokuły i kalafior. Do tego zestawu pasuje także surówka z kapusty kiszonej albo Coleslaw. 17367 Co powinien jeść student ... ? Studenckie dania powinny zawierać: witaminy ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... lnianego. Te cudowne nasionka zawierają potężną ilość tłuszczowych kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3 – stanowią one nawet 60 proc. wszystkich tłuszczy w nich zawartych i jest ich niewiele mniej ... niż w rybach. Siemię lniane zawiera ...

dawno temu

6 pomysłów na bezglutenowe ciasta

... Dieta bezglutenowa wcale nie oznacza rezygnacji ze smacznych deserów - można je przygotować bez użycia tradycyjnej mąki pszennej. Dania niezawierające glutenu stały się wręcz modne, dlatego istnieje ... już wiele sprawdzonych i smacznych ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... kakao nie zawiera wielu niezbyt zdrowych składników, a dodatkowo jest niezwykle wysoko odżywczym produktem. Tak naprawdę posiada same zalety, dlatego warto wprowadzić karob do swojej diety. ... , w przeciwieństwie do swojego popularnego ...

dawno temu

Kiszona kapusta - przepis

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Warto ją jeść nie tylko jako surówkę do dania głównego. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Badania naukowe wykazały jej lecznicze właściwości. Zobacz, jak zrobić kiszoną ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... (kładzionymi lub zacierkami), ziemniakami, ryżem, kaszą. Natomiast kremy świetnie smakują z chrupiącymi dodatkami. To właśnie one dodają zupie charakteru i podkręcają jej smak. ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... zawierać masę niepotrzebnych składników - cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól i konserwanty... Ale dysponując blenderem możesz przygotowywać domowe masło orzechowe z samych ... Masło orzechowe - źródło zdrowia? Tak! Jak ...

dawno temu

Jajko na 6 sposobów

... Dlaczego warto jeść jajka? Są niskokaloryczne, zawierają pełnowartościowe białka i moc witamin oraz związków mineralnych. Ich największą zaletą jest to, że można wyczarować z nich wiele smacznych potraw. Poznaj kilka pomysłów na dania z jajkami. ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... To niesamowite ile prozdrowotnych właściwości kryje się w nasionach chia. Te uzyskane z szałwii hiszpańskiej ziarenka zawierają w sobie energię i leczniczą moc, która wzmocni oraz odżywi organizm ... jeszcze – chia w podobny sposób „powiększają ...

dawno temu

Za co kocham krewetki?

... Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu ...

dawno temu

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

... Żółta czy zielona? Bez względu na to, jaki kolor wybierzesz, fasolka szparagowa dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że jest smaczna i zdrowa, zawiera również niewielką ...

dawno temu

Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę

... , bezą, budyniem, owsiana, jaglana, razowa... Możliwości jest naprawdę wiele. Zobaczcie 17 "szarlotkowych" inspiracji. ...

dawno temu

Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian

... lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że owoce aktinidii przypominają wyglądem nowozelandzkiego ptaka kiwi. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – zawiera szereg witamin, minerałów, luteinę i błonnik pokarmowy. Dlatego ...

+ Pokaż więcej