Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Nieziemskie kotlety z kalarepy Kotlety z kalarepy: 4 kalarepy, 150 g płatków kukurydzianych, 50 g bułki tartej, ząbek czosnku, 200 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki soku z limonki, awokado, 250 g ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... pierogów. Od tradycyjnie gotowanych, po pieczone i delikatnie opiekane. Będzie można spróbować pierogów ruskich, z kapustą i grzybami, owocami, kaszą czy mięsem, a także ze szpinakiem, kurczakiem ... Festiwal Dobrego Smaku, Poznań, Stary Rynek. ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... i arbuz. Wegańskie kotlety 281658 Weganie też jedzą kotlety. Tyle, że przygotowują je z ciecierzycy, fasoli lub marchewki. Są pyszne i zdrowe! Warto przygotować je wcześniej w domu i delikatnie ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... , brukselkę, ziemniaki. Bardzo lubi kasze, od jaglanki z jabłkiem zaczyna się każdy dzień. Kończy na placuszkach z kaszy gryczanej. BLW będę polecać każdemu. Ta metoda nie tylko uczy samodzielności ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... się także pierogi w wersji wytrawnej: z kaszą gryczaną lub jaglaną, a mieszkańcy wschodniej Polski zajadają się pierogami z soczewicą, z soją, z grzybami i kapustą. Pierogi w wersji słodkiej to specjał ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... lodu. Lubisz wątróbkę? Nigdy nie sól jej przed smażeniem, stanie się twarda i niesmaczna. Aby w trakcie smażenia kotletów panierka nie oddzielała się od mięsa, odłóż panierowane kotlety na pół ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... , aby twoje smoothie było bardziej syte, dodaj do niego płatki owsiane lub jaglane. Możesz wybrać też siemię lniane, które jest niezwykle cenne i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Do sedn ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... kotlety z kalarepy? Możesz także pokroić ją w plastry i podać z gorącym sosem, gdyż świetnie komponuje się z mięsem oraz innymi warzywami. Możliwości jest naprawdę wiele! Z dobroczynnych właściwości ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... lub makaronem. Możesz z nich także ugotować zupę. Pieczywo 285878Czerstwe pieczywo wysusz i zetrzyj na tarce. Bułki możesz także namoczyć i dodać do kotletów mielonych. Pokrojone w kostkę i podsmażone ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... głównych. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, zastępując w obiedzie ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę. Quinoa może stanowić także dodatek do zup, sałatek, ciastek, a prażone ziarna można dodać ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... owsiane w robocie kuchennym albo młynku. Najlepiej dodawać ją do wypieków – wymieszana z mąką pszenną sprawi, że pieczywo będzie miało niezwykły aromat i więcej wartości odżywczych, mąkę jaglaną ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... Szafki, szuflady, spiżarka... Produkty suche takie jak mąka, kasze, ryż, groch, fasola czy makarony powinny być przechowywane w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Dlatego też najlepiej ... też, aby nie dosypywać do pojemnika mąki czy kaszy ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... , klopsik, kotlety itp. najczęściej podajemy ich nieparzystą liczbę, będzie to wyglądać bardziej interesująco na talerzu. Stara zasada mówi, że trzeba spojrzeć na talerz jak na zegar i ustawić ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... obiadowym są wieprzowe pulpeciki, czyli frikadelle. Przypominają do złudzenia polskie kotlety mielone. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podaje się je z ziemniakami, kwaszonym ogórkiem, buraczkami ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... często staje się składnikiem pieczywa i wegetariańskich pasztetów. Jednak ja najczęściej wykorzystuję ją podczas przygotowywania kotletów mielonych i gulaszu. 284881 Soczewica zielona ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... , koperku, czosnku, ogórków i przypraw. Zupa doskonale orzeźwia w upalny dzień. 282004 Kabapczeta – kotlety z mielonego mięsa baraniego, formowane w kształt podłużnych kiełbasek, które następnie ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... , pieczywa, sałatek i sosów. Zmielony stosowany jest do chałwy i jako panierka do ryb i kotletów. Sezamowe ciasteczka 281576 Potrzebować będziesz: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 150 g ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... przysmak z kaszy manny, miodu, masła i bakalii, który także nazywają chałwą... Chałwę można także przygotować z fasoli i soczewicy, a w Indiach robi się ją z gotowanej na mleku marchewki ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... i dużo ziół. Lobio może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Gulasz podaje się w towarzystwie kukurydzianego pieczywa, placka pszennego lub kaszy kukurydzianej. Adżapsandali 283116 Jakby chcieć ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu), ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... warzywami. W Armenii i Turcji na na specjalne okazje przygotowuje się chee kufta. Jest to potrawa z surowego mięsa wołowego lub jagnięcego, podawana w towarzystwie łagodnej cebuli i kaszy bulgur. 17467 ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... Zwieńczeniem czeskiej uczty jest oczywiście deser. Listę tradycyjnych deserów otwierają knedliki z owocami, przygotowywane z ciasta drożdżowego, twarogu lub kaszy manny. Polewa się je roztopionym masłem ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... czy kluskami. Kiedy rosół nie wyszedł nam zbyt klarowny lub gdy chcemy go przygotować w bardziej sycącej wersji, możemy na około 20 minut przed końcem gotowania dodać do niego nieco ryżu, albo kaszy. Mniej ...

+ Pokaż więcej