Kuchnia przyjazna dziecku

... Jednocześnie kuchnia jest miejscem niezwykle niebezpiecznym dla małych dzieci. Szafki z kantami, wysuwające się szuflady z mnóstwem noży czy widelców, gorący piekarnik… Ale skoro my jesteśmy w kuchni ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... lub dużego, ostrego noża. 284238 Aby mógł zajść proces fermentacji potrzeba jest oczywiście sól. Nie powinna być jodowana, dlatego zdecydujmy się na specjalną sól do przetworów, wzbogaconą o inne minerały ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... zwiększają w trakcie ubijania objętość) szklaną lub metalową miskę. W plastikowej piana noże nie wyjść, ponieważ do tworzywa lubi przywierać tłuszcz. Jak ubijać? Za pomocą miksera lub ręcznej ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... w nim widelec i namaluj na natłuszczonym papierze do pieczenia kratkę. Kiedy dekoracja wystygnie podważ ją szerokim nożem i ostrożnie oddziel od podłoża. W podobny sposób możesz stworzyć inne ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... oraz zimne masło dokładnie posiekane nożem. W chwili, kiedy zauważysz, że grudki masła zaczynają przypominać kruszonkę, dodaj do nich żółtka i szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na trzy ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... , bazylią, szałwią, cząbrem i majerankiem. Mieszanką natrzyj mięso. Dodatkowo możesz ponakłuwać mięso ostrym, wąskim nożem i w powstałe otwory wcisnąć ząbki czosnku. Odstaw mięso kilka godzin ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18 proc.). Zacznij od przesiania mąki wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i zacznij szybko siekać je nożem aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Teraz dodaj ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... - po 6 łyżek: masła, mleka, kakao i cukru przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru. Polewę wylej na wierzch biszkoptu, wyrównaj i wygładź powierzchnię nożem rozgrzanym ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... i cienkie słupki. Pokrojone w ten sposób warzywa poprawiają wygląd potrawy. Aby opanować tę technikę potrzebujemy deski do krojenia, ostrego noża i wielu, wielu ćwiczeń ;-) 284418 Trybowanie ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do ostudzenia. Pamiętajmy też, by nie używać naczyń aluminiowych, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Z kolei noże i tarki powinny być wykonane ze stali ...