Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... pomarańcze i ostrym nożem wykrój cząstki miąższu spomiędzy białych błonek. Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj z niego ziarenka, a orzechy włoskie lekko upraż na patelni i posiekaj ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... ryżu. Krok 8 - Kroimy 283465 Już zrolowane sushi pokrój na maki o grubości ok. 2-2,5 cm. Pamiętaj aby użyć do tego bardzo ostrego noża, bo w przeciwnym razie, jeśli ostrze będzie zbyt tępe ...

dawno temu

Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski

... wykorzystać nóż z tzw. piłką. Jajka należy ugotować na twardo i przekroić je wzdłuż wraz ze skorupkami. Następnie wydrąża się żółtko wraz białkiem, drobno sieka, dodaje również drobno posiekany ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... ;-) Zacznij od przygotowania następujących akcesoriów: duża miska, sito, stolnica, ostry nóż, blacha do pieczenia, papier do pieczenia. 285517 A do tego składniki na rogaliki: 750 g mąki pszennej (typ ...

dawno temu

Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

... Zakończenie jedzenia Zakończyliście jedzenie i chcecie poinformować o tym gospodarza? Sztućce połóżcie obok siebie na talerzu, widelec powinien być skierowany ząbkami w dół, a nóż skierowany do środka ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... zapobiec staraj się używać nierdzewnych noży i plastikowych tarek, a już przygotowane owoce skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie tylko dostarczysz swojemu organizmowi więcej witamin ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... Obierz kukurydzę z liści, opłucz ją i „obierz” z ziarenek (postaw ją na desce i przy pomocy noża obcinaj ziarna od góry ku dołowi). W garnku z grubym dnem podgrzej masło i dodaj starty imbir ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... funkcjonowania oczu. Osoby, które mają problemy ze wzrokiem powinny wiedzieć, że podczas gotowania, a nawet krojenia metalowym nożem, zawarta w kalarepie luteina traci swoje dobroczynne właściwości ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... Jednocześnie kuchnia jest miejscem niezwykle niebezpiecznym dla małych dzieci. Szafki z kantami, wysuwające się szuflady z mnóstwem noży czy widelców, gorący piekarnik… Ale skoro my jesteśmy w kuchni ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... lub dużego, ostrego noża. 284238 Aby mógł zajść proces fermentacji potrzeba jest oczywiście sól. Nie powinna być jodowana, dlatego zdecydujmy się na specjalną sól do przetworów, wzbogaconą o inne minerały ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... zwiększają w trakcie ubijania objętość) szklaną lub metalową miskę. W plastikowej piana noże nie wyjść, ponieważ do tworzywa lubi przywierać tłuszcz. Jak ubijać? Za pomocą miksera lub ręcznej ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... w nim widelec i namaluj na natłuszczonym papierze do pieczenia kratkę. Kiedy dekoracja wystygnie podważ ją szerokim nożem i ostrożnie oddziel od podłoża. W podobny sposób możesz stworzyć inne ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... oraz zimne masło dokładnie posiekane nożem. W chwili, kiedy zauważysz, że grudki masła zaczynają przypominać kruszonkę, dodaj do nich żółtka i szybko zagnieć ciasto, a następnie podziel je na trzy ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... , bazylią, szałwią, cząbrem i majerankiem. Mieszanką natrzyj mięso. Dodatkowo możesz ponakłuwać mięso ostrym, wąskim nożem i w powstałe otwory wcisnąć ząbki czosnku. Odstaw mięso kilka godzin ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18 proc.). Zacznij od przesiania mąki wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj masło i zacznij szybko siekać je nożem aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Teraz dodaj ...

dawno temu

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

... - po 6 łyżek: masła, mleka, kakao i cukru przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru. Polewę wylej na wierzch biszkoptu, wyrównaj i wygładź powierzchnię nożem rozgrzanym ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... i cienkie słupki. Pokrojone w ten sposób warzywa poprawiają wygląd potrawy. Aby opanować tę technikę potrzebujemy deski do krojenia, ostrego noża i wielu, wielu ćwiczeń ;-) 284418 Trybowanie ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do ostudzenia. Pamiętajmy też, by nie używać naczyń aluminiowych, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Z kolei noże i tarki powinny być wykonane ze stali ...