Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ... , ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... Sezon na cukinię trwa! Najwyższy więc czas wykorzystać to w kuchni i stworzyć niebanalne, przepyszne i zdrowe dania. Pamiętajmy, że to właśnie najmłodsze cukinie są najsmaczniejsze. ...

dawno temu

Jak ugotować makaron idealny?

... Makaron to podstawa dla każdego smakosza włoskiej kuchni. Wbrew pozorom jego odpowiednie ugotowanie wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Warto pamiętać o kilku najważniejszych ... ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... Szakszuka ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni i wcale mnie to nie dziwi - jest smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu. Po prostu idealna w roli śniadania! Szakszuka to danie ... kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można ...

dawno temu

Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach

... kuchni, w której łączy elementy kuchni polskiej europejskiej i azjatyckiej, kreując wyjątkowe kompozycje smakowe. Tym razem Darek pokazuje jak zrobić łososia w burakach. ...

dawno temu

Co można zrobić z ziemniaków?

... Pyry, kartofle, ziemniaki, bulwy czy grule... Nieważne jak je nazywamy, ważne, że są podstawą polskiej kuchni. Można je przyrządzać na tysiące sposobów. Wystarczy tylko kilka dodatków, by ... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... kuchni orientalnej, jest doskonały do smażenia i potraw na ciepło. Krótkoziarnisty – zawiera więcej skrobi niż odmiany długoziarniste. W związku z tym po ugotowaniu jest kleisty i spójny. Popularny ...

dawno temu

Masło lawendowe

... Próbowaliście kiedyś masła lawendowego? Jego urzekający aromat rozniesie się po całej kuchni jak tylko rozgrzejecie je na patelni... ...

dawno temu

6 pomysłów na pierogi

... Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia. ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Możemy spotkać go niemalże na każdej łące, polanie i wśród łanów zbóż. Jego właściwości znane są od stuleci i do dziś wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kuchni ...

dawno temu

Sztuka inspirowana kulinariami

... z elementów popkultury. W sztuce istnieje wiele przykładów ukazywania jedzenia, nakrycia stołów, pięknych zastaw i wnętrz kuchni (w kolejnych wpisach postaram się niektóre szczegółowiej opisać ...

+ Pokaż więcej