Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... w postaci mlecznej zupy czy budyniu. Jest polecana dla niemowląt. Kasza kuskus 284169 Kuskus powstaje z pszenicy durum. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Jest lekkostrawna, zawiera żelazo i witaminę B1 ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... . Granaty w kuchni Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym ... potrawach, a intensywny smak sprawia, że ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... Zdrowie zamknięte w zielonych ziarenkach Niektórzy twierdzą, że zielona kawa smakiem przypomina zieloną herbatę – być może. Oba napoje zawierają podobną ilość kofeiny, więc efekty ich pobudzającego ... już zmielonej zielonej kawy. 282397 ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... czy jaśminowy się nie nada. Najlepszy do risotto będzie ryż arborio lub carnaroli. Oba rodzaje można bez problemu dostać w sklepach. Arborio ma duże, zaokrąglone ziarenka, natomiast carnaroli ... rozgrzewasz tłuszcz, podsmażasz na nim cebulkę ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... żelatyny, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sól i cukier do smaku. Do klarowania: białko jajka, 1 1/2 łyżki octu z białego wina. Do przybrania: kawałek ... cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... bowiem zużyć trochę więcej energii, aby ogrzać jedzenie dostarczone do układu pokarmowego. Polecam mrozić owoce i cieszyć się nimi nawet poza sezonem. 281508 Nasiona chia Zawierają dużo błonnika, białka ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Nie obieraj cebuli, przekrój ją tylko na pół i opal na patelni ... , mały por, mały seler, opalona cebula, ...

dawno temu

Przepis na sernik, który zawsze się udaje

... łyżki budyniu waniliowego w proszku, 125 g masła, 3 jajka, szklanka drobnego cukru do wypieków. Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzyj przy pomocy miksera ...

dawno temu

Zaproś panią Walewską do swojej kuchni

... ona powierzchni budyniu. Masło włóż do miski i utrzyj przy pomocy miksera na puch, a następnie zacznij dodawać (w trzech turach) budyń, pamiętając o ciągłym ucieraniu masy. Na koniec dodaj aromat ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... . Z kolei ekstrakt z olejku lawendowego służy do aromatyzowania słodyczy czy budyniów. Znany jest również prowansalski miód lawendowy, Posiada on przyjemną bursztynową barwę i przepiękny aromat ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... Obierz kukurydzę z liści, opłucz ją i „obierz” z ziarenek (postaw ją na desce i przy pomocy noża obcinaj ziarna od góry ku dołowi). W garnku z grubym dnem podgrzej masło i dodaj starty imbir ... oraz czosnek. Smaż co chwilę mieszając, aż ...

dawno temu

Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?

... lub mrożonych owoców. Do kawy możesz również zrobić vanilla ice cubes - które są przygotowywane z mleka migdałowego, stewii lub ksyliotlu, wanilii i nasion chia - taka mrożona kawa będzie przepyszna. Kwiatowe ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych płatków owsianych albo nasiona chia. Jabłka i gruszki można natomiast zapiec pod kruszonką. Warzywa warto natomiast wykorzystać do sałatek i zapiekanek z ryżem ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... centymetrów. Pokryty jest brązowo żółtą lub zielonkawą kolczastą skórką, która pęka, kiedy owoc jest już dojrzały. Miąższ ma jasną, kremową barwę i konsystencją przypomina budyń. Nasiona są wielkości ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... . greckim. Według tradycyjnego przepisu do masy serowej nie dodaje się mąki. Dodatek mąki ziemniaczanej (opcjonalnie budyniu), ryżowej lub kukurydzianej albo kaszy manny zagęszcza masę serową ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... okazja, by przygotować sałatkę owocową, kanapeczki posypane nasionami chia, pizzę na cieście szpinakowym, lody oraz muffiny. 17319 Dzieci, które przez kilka godzin będą się bawiły, na pewno z chęcią ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... przypominający budyń lub francuski creme brulee. Do jego przygotowania używa się mleka, żółtek, mąki kukurydzianej, cytryny i cynamonu. Na wierzchu jest skameralizowany cukier. Panellets – małe, okrągłe ciasteczka z migdałami, orzeszkami ...

dawno temu

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

... go do rozsypki, a nawet jeżeli urządzenie jakimś cudem przetrwa, efekt mielenia i tak będzie daleki od ideału... Nierówno rozdrobnione ziarenka ciecierzycy sprawią, że falafele będą gliniaste, twarde ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... z pozytywnych właściwości kakao, wystarczy jeść czekoladę? Nie do końca. W procesie produkcyjnym te wszechstronne ziarenka mogą stracić znaczną część swoich właściwości, dlatego najlepiej jest sięgać po surową ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... ciemniejszy nadaje się do polewania budyniów. Służy on także jako baza sosów do mięs, barwnik do wypieków czy dodatek do piwa lub wódki karmelowej tzw. przepalanki. Sosem karmelowym ze śmietanką możemy ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... masła, 6 żółtek, 21 g drożdży suchych, 6 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 łyżki likieru migdałowego (lub wódki, rumu), ziarenka z 1 laski wanilii. Suche drożdże wymieszaj z mąką pszenną ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... łupinki, a następnie miażdżyć ziarenka w moździerzu. Przechowywany w formie sypkiej bardzo szybko traci swój niepowtarzalny aromat. Dlatego strączki kardamonu powinny być przechowywane w całości. Zważywszy ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... . Na patelni rozgrzej oliwę i z obu stron zarumień na niej plastry kopru włoskiego, które następnie pozostaw na talerzu do wystygnięcia. Teraz na patelni upraż orzeszki piniowe lub ziarenka słonecznika. Cebulę ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... , by jej poziom sięgał prawie dna sitka, ale jednocześnie ziarenka nie dotykały jej. Wodę zmieniaj rano i wieczorem, a po czterech dniach możesz się cieszyć smakiem pysznych kiełków. Uprawa kiełków ...

+ Pokaż więcej