Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... Wędzenie - czemu służy? Wędzenie to przede wszystkim metoda przedłużania trwałości żywności, szczególnie sera, mięsa i oczywiście ryb, ale to nie wszytko. Wędzenie to także sposób na uzyskanie ... , w jakich ryby są przechowywane - powinny ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku

... w wykonaniu zespołu Karczmarze, tańce i hulańce, liczne konkursy i zabawy. III Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” (Kraków) Stoiska z żywnością tradycyjną i regionalną, porady żywieniowe ... , wykłady, warsztaty, występy artystyczne, ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... tylko do uprawy gruntowej. Nasiona przeznaczone do domowej uprawy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością. Kupując je w takim miejscu masz pewność, że nie były one chemicznie konserwowane ani ... (kiełkownicy) – bardzo wygodny sposób. ...

dawno temu

Sztuka inspirowana kulinariami

... magicznych będą pożywieniem dla zmarłych. Badania historyczne wskazują również, że Grecy i Rzymianie szczycili się ukazywaniem żywności w realistyczny sposób. Szklane misy pełne owoców powszechnie ... ). Od tamtego czasu do dziś nie zmieniło się ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... wiele cennych składników. Oleju kokosowego nie musimy przechowywać w lodówce, ponieważ ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie jełczeje. W temperaturze pokojowej ma on konsystencję ... go nie tylko w Internecie i ...

dawno temu

Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

... pomarańczowa. Taki smalec przechowujemy i podajemy w kamionkowych lub szklanych naczyniach. Jest doskonały do smarowania pieczywa – pszennego i razowego. Najlepiej smakuje oczywiście w towarzystwie ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... co najmniej 50 proc. kwasu tłuszczowego omega-3. Ważny jest także sposób przechowywania oleju lnianego - najlepiej jeśli jest przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, a dodatkowo butelka powinna ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... nie wykorzystasz całości musu dyniowego, dlatego pozostałą jego część możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce w zamkniętym szczelnie opakowaniu lub zamrozić. Dynia – co warto o niej wiedzieć? Czy wiesz ... , że zimowe odmiany dyni możesz ...

dawno temu

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... warstwy, która znajduje się pod nim. Sklarowane masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia. Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... , najlepiej na noc. Przechowywanie gotowego ciasta Sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. Można go także zamrozić. W tym celu owijamy go folią spożywczą. Rozmrażamy ... bez odwijania folii, w lodówce. Pamiętajmy jednak, by ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... objętość. Dodając chia do żywności, masa naszej potrawy znacznie się zwiększa, ale nie przybywa jej ani dodatkowych kalorii, ani tłuszczu. Mamy zatem większe objętościowo danie. Ale zauważmy coś ... od wieków znane były prozdrowotne właściwości ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... roztopioną czekoladę można również wlać cienkim strumieniem do ubitej śmietany i wymieszać łyżką. Jak przechowywać ubitą śmietanę? 282954 Śmietana bardzo szybko pochłania inne zapachy, dlatego powinniśmy ją ... przechowywać w szczelnie ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... , przekręć go i wyciągnij. Proste, prawda? 282308 Przedłuż świeżość bananów Banany przechowywane w temperaturze bardzo szybko ciemnieją, ale jednocześnie nie lubią niskich temperatur, dlatego trzymanie ... . masłowa bardzo szybko więdnie. By ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... ich zbyt wiele. Nie jest ważny tylko rodzaj liści, ale także jak są one przechowywane. Jeśli kupisz ich zbyt dużo, nawet jeśli będzie to najlepsza zielona herbata na świecie i będziesz ją dobrze ... przechowywał, to i tak może ona zwietrzeć. ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... . Po tym czasie możesz skórkę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do czystego słoiczka i przechowywać przez wiele tygodni w lodówce. Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową bez gotowania 17588 17380 ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... , mieszamy i gotowe! Przechowywanie sałatki w słoiku Sałatki słoikowe mają tę ogromną zaletę, że można je przygotować wcześniej, ponieważ dość długo zachowują świeżość. Możemy więc zrobić trzy, cztery porcje ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... łupinki, a następnie miażdżyć ziarenka w moździerzu. Przechowywany w formie sypkiej bardzo szybko traci swój niepowtarzalny aromat. Dlatego strączki kardamonu powinny być przechowywane w całości. Zważywszy ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... się one słodkim smakiem, a czarne nasiona dodatkowo specyficznym i mocnym zapachem. Czarny sezam można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Zastosowanie sezamu w medycynie i kosmetyce Sezam ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... wystarczy połączyć ją z ubitymi na sztywną pianę białkami jajek (na pół kg maku przypada 6 ubitych białek). Masę makową możesz przechowywać do 5 dni w lodówce (bez dodatku białek!) lub zamrozić. Już niedługo przepis na świąteczny makowiec! 17589 ...

dawno temu

Domowe ptysie - zrób je sam

... pudrem i wstaw na chwilę do lodówki. Jednak nie przechowuj ich dłużej niż godzinę, bo ciasto ptysiowe może rozmięknąć. Smacznego! :) 17456 ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... . 281945 Jaką kalarepę wybrać i jak ją przechowywać? Aby potrwa, którą przyrządzimy z kalarepy była smaczna i zdrowa, należy wybrać odpowiedni egzemplarz tego warzywa. Najlepiej kupować ciężkie okazy ... możemy pozostawić w temperaturze ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... się białe plamki, zbierz je łyżką i wyrzuć. Po tygodniu zakwas powinien być gotowy. Przecedź go przez gęste sito lub gazę i przelej go wyparzonych butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez ok ...

+ Pokaż więcej