Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... mielonej wołowiny, 1 1/2 l bulionu jarzynowego 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, mała marchewka 100 g ziaren kukurydzy konserwowej, 100 g fasoli czerwonej konserwowej, puszka pomidorów ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... schłodzony w lodówce albo zimą na balkonie ;-) Jeśli chcesz odgrzać bigos, pamiętaj, że najpierw trzeba podlać go lekko czerwonym winem wytrawnym - wzbogaci to jego winno-kwaskowy smak i aromat. Przepis ... , lubczyk, do smażenia masło ...

dawno temu

Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut

... , a wszytko posypane świeżymi ziołami - pychota! Składniki: (dla 4 osób) opakownie makaronu pełnoziarnistego, filet z piersi kurczaka, 2 czerwone papryki, puszka pomidorów krojonych, 2 duże czerwone cebule ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... Jagody goji 281676 Nazywane są najzdrowszymi owocami na świecie. Niewielkie, czerwone jagody to bomba antyoksydantów, dzięki którym wzmocnimy odporność, poprawimy pracę mózgu, uchronimy ... wymienionym powyżej: zielone warzywa liściaste, ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... , tak jak w moim przypadku. Wysokozmineralizowane, czyli posiadające od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr, nie powinny być podawane dzieciom. Woda źródlana – idealna do parzenia kawy i herbaty Woda ... źródlana ma mniej składników ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... Zdrowie zamknięte w zielonych ziarenkach Niektórzy twierdzą, że zielona kawa smakiem przypomina zieloną herbatę – być może. Oba napoje zawierają podobną ilość kofeiny, więc efekty ich pobudzającego ... działania są prawie takie same. Dodatkowo ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... winorośli, której używa się do produkcji win. CHÂTEAU HAUT BRION – francuskie wino (czerwone oraz białe). CHIANTI – włoskie wytrawne czerwone wino. 283059 COQ AU VIN – kogut duszony w czerwonym ... spłaszczone spaghetti. MERLOT  – francuski ...

dawno temu

Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu

... . Mogą się również przydać czerwone jabłka, orzechy, gałązki, zioła czy jarzębina. W lecie możesz umieścić stolik na ganku lub trawniku – zieleń ogrodu będzie idealnym dopełnieniem. 281778 Dodatki z minionej epoki ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... pomidorków cherry, czerwona cebula, 3 jajka, 8 łyżek mąki, 10 łyżek oliwy z oliwek. 281781 Kalarepy kroimy w ok. 1 cm plasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Pokruszone płatki kukurydziane ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... , która wspomaga odporność oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina A oraz beta karoten poprawia wygląd skóry. Kwas foliowy i żelazo są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Magnez wspiera ...

dawno temu

Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć?

... aromat. Plastrami pomarańczy możemy także udekorować kubek lub kufel z grzańcem. 17524 O tym warto pamiętać Do przygotowania grzańca wybieramy czerwone wytrawne wino lub jasne piwo. Grzańca nie wolno ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... inaczej... :) Składniki fondue z rosołu: pęczek kolendry, 3 łyżki oleju sezamowego, 100 ml sosu sojowego jasnego, mały korzeń imbiru, kilka ząbków czosnku, czerwone chilli, kilka lasek trawy cytrynowej ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... posolić albo polać miodem lub syropem klonowym. We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem ... ;-) Kasztany możemy przyrządzić także na ...

dawno temu

Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

... , tak by zakrył rodzynki, zakręć słoik i odstaw go w to samo miejsce. A kiedy święta miną i znikną wszystkie rodzynki, rumowo-miodową zalewę możesz jeszcze wykorzystać. Przelej ją przez bibułkę lub filtr do kawy i dodaj do rozgrzewającej ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... tylko dla wielbicieli bardziej słodkich deserów. Marchewkowiec dla dzieci Marchewkowiec jest ciastem, który pasuje do każdej pory dnia i do każdej okazji. Idealnie smakuje z herbatą, kawą oraz mlekiem ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... ;-) Warto użyć ich wszystkich - spróbuj, a nie pożałujesz! Składniki: 400 g drobno posiekanego mięsa (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka), czerwona cebula, 5 ząbków czosnku, 350 ml passaty pomidorowej ... kwaśnej śmietany, 3/4 dojrzałego ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach

... więc odmiany białe, żółte lub czerwone, od niewielkich po bardzo duże. Różnią nie one jednak nie tylko wyglądem, ale również smakiem (jest odmiana przypominająca w smaku ananasa!) i okresem ... . Te czerwone owoce o sercowatym kształcie ...

dawno temu

Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca?

... . Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... tu bardzo szeroką ofertę dobrych gatunkowych win, czerwonych i białych. Wino stanowi idealne dopełnienie smacznego obiadu czy kolacji. Połączony z wodą mineralną lub sodową znakomicie gasi pragnienie ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... 2 awokado, sok z cytryny, czerwona cebula, ząbek czosnku, sól oraz pieprz. W miseczce rozdrabniamy miąższ z awokado, dodajemy sok z połówki cytryny, skrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy, mieszamy i... jemy! 17374 ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy. Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega ...

dawno temu

6 faktów o zamiennikach cukru

... owocom. Można nim słodzić herbatę. Melasa Niełatwo ją kupić, ale jest warta zachodu. Melasa buraczana lub trzcinowa to gęsty syrop, jaki powstaje podczas produkcji cukru białego. Jej rodzaj zależy ... na anemię – łatwiej i szybciej się wchłania. ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... , a także są bogate w błonnik i potas. Najzdrowsze są czerwone, a jak smakują! 100 g czereśni to ok. 60 kcal. Truskawki 281692 Są nie tylko soczyste i słodkie, ale również bardzo pożywne. Okazuje ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... , cebula, czerwona papryka, papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w płatkach), łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka ziaren kuminu, łyżeczka cukru, łyżka oliwy ...

+ Pokaż więcej