Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – dopóki mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców, bo zimą pozostaną nam do dyspozycji suszone brzoskwinie, które z resztą są równie smaczne i zdrowe. ... jest najwięcej właściwości ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... Rzodkiewki, choć małe i niepozorne, są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu. Ich prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Grecy ... i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... Właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na arbuzy, więc może warto poznać prozdrowotne działanie tego owocu, bo choć arbuz nie jest zbyt bogaty w witaminy i składniki mineralne, to jednak cenimy go za szereg dobroczynnych dla naszego organizmu ...

dawno temu

TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo

... – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Dobrym dodatkiem do obiadu są także lekkie sałaty, tarta marchewka, ogórki, rzodkiewki, pory, kalarepa, czerwone buraki, seler, oraz owoce: jabłka, gruszki, ananasy ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? ...

dawno temu

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

... na słone, jak i słodkie dania. Warto wprowadzić ją do jadłospisu przede wszystkim ze względu na jej właściwości odżywcze i lecznicze. ... , naturalnym lekarstwem na katar, gdyż wykazuje właściwości antywirusowe oraz eliminuje nadmiar wydzieliny, ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... Sól należy do najczęściej używanych przez nas przypraw. Nie tylko wzmacnia smak potraw, ale także pełni wiele właściwości zdrowotnych. Jednak jej nadmiar szkodzi, szczególnie jeśli ktoś cierpi ... ją ponieważ jest najtańsza i najłatwiej ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... , jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele! ... kształcie. Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać może połączenie marchewki i dyni. 17321 Nie ...

dawno temu

Co znajdziemy w brzoskwiniach?

... Sezon na brzoskwinie trwa w najlepsze - warto go wykorzystać. Te owoce są nie tylko pyszne, ale dodatkowo bardzo zdrowe - nie mają sobie równych pod względem ilości zawartych w nich właściwości ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... Śliwki posiadają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, poprawiają apetyt, ochraniają nas przed wolnymi rodnikami, ale czy wiedzieliście, że poprawiają humor? :). Warto jeść także te owoce ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... . Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać. ...

dawno temu

Co zawiera w sobie arbuz?

... Pomimo iż arbuz nie posiada w swoim składzie wielu witamin i składników odżywczych, to jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Gasi pragnienie ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia - prozdrowotne właściwości Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy. Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega ... Prozdrowotne właściwości pokrzywy ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... , wzmacnia serce i poprawia pracę wątroby i woreczka żółciowego. Dodatkowo szczaw hamuje rozwój drobnoustrojów, działa moczopędnie i przyspiesza wytwarzanie krwinek czerwonych. Szczaw znalazł ... kamieni nerkowych. 281978 Właściwości szczawiu ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... poziomki oraz ich liście mają o wiele słabsze właściwości lecznicze od ich dzikich sióstr. Te malutkie owoce zawierają sporą dawkę witaminy C, dlatego pomagają naszemu organizmowi w walce ... do diety osób z nadciśnieniem tętniczym i anemią. ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... z czerwonym barszczem. Możecie ulepić je wcześniej i zamrozić - polecam ten sposób każdemu, kto chce ze spokojem szykować wigilijną kolację, bez zbędnych nerwów i pośpiechu. ...

+ Pokaż więcej