Sekrety kuchni czeskiej

... i posypuje makiem albo orzechami. 283908 Popularne są także drożdżowe bułeczki (buchty) z makiem, serem lub dżemem, naleśniki (palačinky) z owocami lub marmoladą. W Czechach i Słowacji chętnie jada ... , zwinięte wafelki, przełożone masłem i ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... i nie kruszy się od nadmiaru bakalii. 285478 Przepis na masę makową Składniki: 1/2 kg suchego maku, 170 g drobnego cukru do wypieków, 100 g rodzynek, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki miodu, 2 ...

dawno temu

Karob - zdrowszy zamiennik kakao

... ). Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki karobu, duży banan (zmiksowany) 1/4 szklanki brązowego cukru (opcjonalnie), 1/2 szklanki oleju, 1/3 szklanki mleka roślinnego, szklanka orzechów ... utrzyj na gładką masę bananowe puree, ...

dawno temu

Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić?

... Przepis na świąteczny keks Składniki: 300 g mąki, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka masła, 5 jajek, 300 g ulubionych bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek, suszonej żurawiny ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... niepalona, jaglana. Nasiona, pestki, bakalie: dynia, słonecznik, sezam, rodzynki, suszona żurawina, migdały, orzechy włoskie. Sery: żółty, feta, mozzarella. Sos: winegret, sos majonezowy, jogurtowy ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... kształtem gruszka przypomina bowiem kobiecą figurę. Plastry gruszki, skropione sokiem z cytryny i posypane posiekanymi orzechami lub migdałami to wspaniała przystawka, która może stać się wstępem ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... także w oliwie, oleju rzepakowym i orzechach. 17502 Najważniejsza jest równowaga – bo aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebne są mu dwa rodzaje nienasyconych kwasów tłuszczowych ... krótkiego smażenia możesz użyć oliwy z oliwek ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... i orzeźwia w upalny dzień. Składniki: 4 naturalne kefiry, zielony ogórek, 2 łyżki oleju, 6 orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka posiekanego lubczyku, sól ... , koperek do dekoracji. Ogórka pokrój w ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... Bożego Narodzenia! Miałam to szczęście spróbować ich podczas zeszłorocznej wigilii - przygotowała je grecka żona mojego brata - były pyszne! Przygotowuje się je z miodu, pomarańczy, orzechów włoskich ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... możemy wmieszać do masy dodatki (czekoladę, płatki migdałowe, orzechy, sok z cytryny, ocet winny, cynamon itd.). Masę bezową wykładamy na blachę o nieprzywierającej powierzchni lub papier ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... są naleśniki z pieczoną wieprzowiną. Węgry Palacsinta to węgierskie naleśniki, są bardzo cienkie i jada się je jako deser. Są one podawane z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami ...

dawno temu

Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... owocowe, miód. Czym posypać owocowe lizaki w polewie? posiekane orzechy i migdały, starta czekolada, kakao, wiórki kokosowe, cukier, kolorowe posypki, kolorowy cukier. 285048 Jak zrobić domowe ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... , łyżka miodu, łyżka whisky (lub innego alkoholu), szczypta gruboziarnistej soli, kakao naturalne, wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskie. 17576 Praktyczna rada: zastygnięta czekolada bardzo ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... zawsze przy sobie jakieś szybkie, ale zdrowe przekąski: suszone owoce, orzechy, baton zbożowy czy wafle ryżowe. Zaspokoisz głód i nie stracisz cennego czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia w czasie ...

dawno temu

Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

... , natomiast jeśli rzadki - dosyp cukier puder. Polej lukrem makowce i gotowe Możesz też posypać jeszcze niezastygły lukier orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Jak wam wcześniej pisałam, makowiec według ...

dawno temu

Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu

... . Mogą się również przydać czerwone jabłka, orzechy, gałązki, zioła czy jarzębina. W lecie możesz umieścić stolik na ganku lub trawniku – zieleń ogrodu będzie idealnym dopełnieniem. 281778 Dodatki z minionej epoki ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... także smaczną bazą do domowego pesto. Wystarczy dodać orzechy, parmezan, oliwę z oliwek i zblendować na gładką masę. Pesto wykorzystaj jako sos do makaronu lub pastę do kanapek. Owoce i warzywa 283207 ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... , pozbyć się zanieczyszczeń oraz w celu łatwiejszego obrania ich. Pomidory blanszujemy, by szybciej zdjąć z nich skórkę. W tym samym celu orzechy, migdały i pistacje także poddajemy obróbce w wodzie ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... . Przed zastygnięciem słodkiej glazury możesz posypać ją wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi, kandyzowaną skórką pomarańczy albo posiekanymi orzechami. W zależności od płynu, którego użyjesz, możesz otrzymać ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... śmietanki na 100 g cukru). Jak wykorzystać karmel? 283694 Karmel o jasnożółtej barwie możemy wykorzystać do dekorowania zimnych deserów, a także do obtaczania jabłek, orzechów lub popcornu. Z kolei ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... pleśniowym i prażonymi orzechami oraz pestkami dyni lub słonecznika. Albo przygotuj smaczny i pożywny koktajl – do wyciśniętego soku z grejpfruta dodaj agrest i orzeźwiający w upalne dni koktajl gotowy ...

dawno temu

Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?

... czy drinku będziesz chciał dodać swoje artystyczne kostki lodu. Do kawy zaleca się, np. dodanie czekolady, orzechów czy suszonych owoców, do zimnych napoi posiekanej mięty, skórek owoców ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... risotto zależy wyłącznie od twojej pomysłowości i preferencji. Może to być łosoś, krewetki, zielony groszek, kurczak, cukinia, dynia, pieczarki, orzechy, zioła, przyprawy. Pamiętaj jednak, że mniej ...

dawno temu

Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik

... zamieszaj zawartość garnuszka. Kiedy otrzymasz gładką polewę, odstaw ją na chwilkę, a następnie równomiernie udekoruj nią piernik. Czas na posiekane orzechy włoskie - posyp nimi piernik i gotowe! Teraz owiń ...

+ Pokaż więcej