Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... , niczego sobie nie odmawiamy, „bo przecież wakacje są tylko raz w roku i tych kilka gofrów czy lodów na pewno nam nie zaszkodzi”. A kiedy wracamy do domu ze zdziwieniem odkrywamy, że ulubiona ... wszystkim, co znajdzie się w zasięgu naszej ręki ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... co godzinę, maksymalnie co dwie. Zielona herbata W zależności od tego jak długo i ile razy będziemy parzyć zieloną herbatę właściwości naparu będą inne. Napar z tej herbaty parzony po raz pierwszy ... zawartości antyoksydantów poprawia pamięć. ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... i wkładasz go do zamrażarki. Możesz użyć też plastikowych pojemników, które szczelnie zamkniesz (np. po lodach) i opiszesz. A czy próbowałeś kiedyś mrozić warzywa i owoce w formie puree? To świetny ... pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... jest doskonały jako sos do naleśników, słodkich placków, ryżu, lodów i innych deserów – świetnie łączy się zwłaszcza z bananami, słodkimi brzoskwiniami oraz twarożkiem. Możemy z nich przygotować ...

dawno temu

Desery z truskawkami bez pieczenia

... dodać też inne sezonowe owoce, by wzbogacić smak. szklanka truskawek 300ml mleka 3 gałki lodów waniliowych 281511 Truskawki w czekoladzie Kolejnym pomysłem na niebanalne wykorzystanie truskawek ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... smakować i eksperymentować. Nie daj się prosić - zrób to dla zdrowia! 281273 Malinka 1 banan garść malin garść szpinaku woda Pietruszkowo 1 banan garść pietruszki kilka kostek lodu woda Mango! 2 ... się pełnią smaku. W upalne dni zamiast wodny ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... , tak jak w moim przypadku. Wysokozmineralizowane, czyli posiadające od 1500 do 4000 mg składników mineralnych na litr, nie powinny być podawane dzieciom. Woda źródlana – idealna do parzenia kawy i herbaty Woda ... źródlana ma mniej składników ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... Zdrowie zamknięte w zielonych ziarenkach Niektórzy twierdzą, że zielona kawa smakiem przypomina zieloną herbatę – być może. Oba napoje zawierają podobną ilość kofeiny, więc efekty ich pobudzającego ... działania są prawie takie same. Dodatkowo ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... stanowi świetny duet z szynką parmeńską – wystarczy, że pokrojonego na części melona zawiniesz w plastry szynki parmeńskiej i wspaniała przystawka gotowa :). Z kolei zielony melon idealnie pasuje do dań z owocami morza, a melon galia najlepiej ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... się również jako składnik wielu dań oraz przetworów takich jak dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Morele ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... okazja, by przygotować sałatkę owocową, kanapeczki posypane nasionami chia, pizzę na cieście szpinakowym, lody oraz muffiny. 17319 Dzieci, które przez kilka godzin będą się bawiły, na pewno z chęcią ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... , chrupiąca i złocista kruszonka. Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną. Pycha! Jak przygotować idealną kruszonkę? Najważniejsze są proporcje ...

dawno temu

Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie

... , tak by zakrył rodzynki, zakręć słoik i odstaw go w to samo miejsce. A kiedy święta miną i znikną wszystkie rodzynki, rumowo-miodową zalewę możesz jeszcze wykorzystać. Przelej ją przez bibułkę lub filtr do kawy i dodaj do rozgrzewającej ...

dawno temu

Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... tylko dla wielbicieli bardziej słodkich deserów. Marchewkowiec dla dzieci Marchewkowiec jest ciastem, który pasuje do każdej pory dnia i do każdej okazji. Idealnie smakuje z herbatą, kawą oraz mlekiem ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko. Robimy ozdoby z karmelu Ażurowe koszyczki, kratki, delikatne nitki spowijające lody czy desery, a może kruche ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... . Nie można zapomnieć także o znanych na całym świecie lodach włoskich. 17470 Jednak czymże byłoby włoskie biesiadowanie bez kieliszka włoskiego wina? Tak samo jak sposoby wytwarzania serów różnią ...

dawno temu

Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz

... . Poszukajmy tradycyjnie wyrabianych lodów, zjedzmy obiad w małej, rodzinnej restauracji czy tawernie. Wybierajmy produkty nieprzetworzone oraz regionalne dania. Nie jedzmy w pośpiechu, delektujmy ...

dawno temu

Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów"

... czekolada dostarcza ich więcej niż uznawane za skarbnicę przeciwutleniaczy czerwone wino czy herbata. 17323 Kakao na zdrowie 17296 Poza tym kakao pomaga w walce z nowotworami, chorobami serca i spowalnia ...

dawno temu

Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

... dłoń. Różnorodność. Ciasto, które wygląda jak kwiat, lody w kształcie serca – takie i inne cuda można wyczarować dzięki formom z silikonu. Łatwość użytkowania. Formy silikonowe do ciast nie wymagają ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... pomarańczowego i podpala. Skandynawia Skandynawskie naleśniki przypominają nieco polskie. Tradycyjnie podaje się je z konfiturami, lodami lub bitą śmietaną. Natomiast specjalnością szwedzkiej kuchni ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... ) – występuje w gumach do żucia, jogurtach, pozyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru, E 150a (karmel) – występuje w słodyczach, lodach, napojach, uzyskiwany ...

dawno temu

Na czym polega fenomen food trucków?

... . Jednak prawdziwy rozwój tego biznesu nastąpił na przełomie lat 50. i 60. Mobilne restauracje serwowały hamburgery, hot-dogi oraz lody. Współcześnie po stanach Zjednoczonych jeździ około trzech milionów ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... . Natomiast smak, o dziwo, jest dość delikatny, śmietankowo-owocowy. Durian jest dość nietrwały, dlatego najlepiej jeść go od razu, wydrążając miąższ łyżeczką. W Azji z duriana przyrządza się lody ...

dawno temu

Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... można wrzucić 1-2 kostki lody lub spryskać ścianki wodą. Chleb wkładamy na dolną półkę. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok 50 minut, aż do uzyskania brązowej skórki ...

+ Pokaż więcej