... Jeszcze do niedawna ich miejsce było wyłącznie w doniczce lub domowym ogródku. Na szczęście wraz ze wzrostem zamiłowania Polaków do gotowania, jadalne kwiaty trafiły również na nasze talerze. ...
... Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ...
... Kuchnia Michała Molendy pachnie naturalnymi składnikami. Czuć w niej pasję i radość gotowania. Co zrobić, aby ją odwiedzić? Wystarczy śledzić Smaczne Blogi. Naprawdę warto! Oglądajcie każdy odcinek, by poznać pomysłowe, ale bardzo proste ...
... - za słona. Pływają w niej jakieś dziwne "farfocle", jest mętna i po prostu niesmaczna. Wystarczy jednak poznać kilka kulinarnych sztuczek, by zostać mistrzem w gotowaniu rosołu. ...
... ususzonych owoców. Już nie mogę doczekać się 24 grudnia, kiedy to obudzi mnie zapach gotowanego przez babcię suszu... ... i doprowadź jego zawartość wrzenia, a następnie gotuj jeszcze przez ok. pół godz. Po tym czasie dodaj pokrojone w plastry ...
... Cudownie kwaśna, rozgrzewająca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile ... , przełóż do garnka, zalej zimną wodą. ...
... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ... . Kurki są niskokaloryczne, w 100 gramach mają jedynie 32 kalorie. ...
... Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedługo zacznie się przedświąteczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzątanie, porządki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka dań ... , które możesz przygotować znacznie wcześniej, ...
... do ostudzenia. Pamiętajmy też, by nie używać naczyń aluminiowych, z których podczas gotowania mogą uwalniać się do potraw toksyczne związki. Z kolei noże i tarki powinny być wykonane ze stali ...
... Lubimy kalafiora, bo ma delikatny smak i niewiele kalorii. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Można go jeść zarówno na surowo, jak również gotować, zapiekać, ...
... były bardziej miękkie niż zazwyczaj, włóż je do kuchenki mikrofalowej na kilka minut lub ugotuj na parze. Sprawdzi się to w przypadku takich warzyw, jak marchew czy brokuł, ponieważ ciężko ...
... Nigella Lawson - brytyjska dziennikarka, autorka książek i prowadząca programy kulinarne. Znana jest chyba każdemu, kto choć trochę interesuje się gotowaniem. Jest jedną z pierwszych osób ... , które zaczęły gotować na ekranie i właściwie to ona ...
... Kupiłeś (lub wyhodowałeś) dorodną dynię - i co dalej? Trzeba coś z niej przygotować - zupa, muffinki, a może puree z dyni? Zanim jednak przystąpisz do gotowania, musisz wstępnie przygotować dynię ...
... do gotowania, musicie zaopatrzyć się w dobre żeberka. Najlepiej zakupić je u sprawdzonego sprzedawcy. Dobrej jakości żeberka powinny mieć jasnoróżowy kolor i niewielki przerost tłuszczu. ...
... Jedno jajko, a tyle możliwości! Jest ich tak wiele, że jajka możemy jeść codzienne pod inną postacią - jajko sadzone, jajko gotowane na twardo, na miękko, jajko po benedyktyńsku... Te propozycje ... przez 3-4 min – białko będzie lekko ścięte, a ...
... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ...