Placki ziemniaczane bez tajemnic

... i wędzonym łososiem albo musem z makreli lub pieczonych warzyw (papryki, cukinii, bakłażana). Ciasto na placki także może podlegać licznym modyfikacjom. Dlatego aby urozmaicić nasze danie, warto ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... także wytrawne tartinki lub muffinki z fetą, szpinakiem, suszonymi pomidorami, szynką. Ja polecam zawijasy z tortilli – dodatki są dowolne – salami, wędzony łosoś, rukola, wszystko zależy od tego, co lubicie ...

dawno temu

Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

... może się wydłużyć – zależy co wkładasz do środka). 17490 A co do środka? Teraz już decyzja należy do ciebie. Możesz w cieście francuskim zapiec wcześniej podsmażone mięso z kurczaka, łososia, powidła ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... i ostrym sosem pomidorowym. FAJITA – meksykańska tortilla z grillowanym mięsem. FETTUCCINE – włoski makaron w kształcie długich wstążek (węższy od makaronu tagliatelle). FOIE GRAS  – francuski ...

dawno temu

Robimy domowe masło

... , grillowanym chlebie, ciepłych tostach lub po prostu – na kromce świeżego chleba. Teraz instrukcja dla wytrwałych :) - jeśli nie masz miksera, użyj dużego słoika. 17471 Co teraz? Oczyść masło ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... , suszone pomidory, kapary, figi, grillowane warzywa. Do pikantnych gatunków pasuje miód czy kwaskowata konfitura np. jarzębinowa. Przygotuj też koszyczek z chrupiącą pokrojoną bagietką lub małymi ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... się grilluje. Najczęściej dodaje się do nich kmin rzymski i cebulę. Serwowane są z sosem z warzyw i chlebkiem pita. Sirenki – ciasto, przypominające chleb, faszerowane owczym serem. Turszi z warzyw ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... , kanapek, a nawet omletów. Najlepiej smakuje z grillowanymi rybami i mięsem. W Polsce najbardziej znamy go pod postacią popularnej w okresie letnim zupy – szczawianki. Szczaw warto wprowadzić ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... . do pieczonych lub grillowanych mięs i ziemniaków. 281923 Gemista to nic innego jak faszerowane ryżem i mielonym mięsem warzywa – pomidory, cukinie, papryki, bakłażany. To zdrowa i sycąca przekąska. Podlewa ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... popularna gruzińska przekąska. Bakłażany się grilluje, smaży lub piecze, dzięki czemu uwalniają one lekko orzechowy aromat i smak. Takie zawijasy stanowią doskonałą przekąskę na imprezę czy kolację. Dolma ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... , smażonym lub grillowanym ciemnym mięsem, natomiast te lekkie, np. o wyraźnej owocowej nucie możesz podać z pikantnymi i bardziej wyrazistymi daniami z drobiu. Dziczyzna wymaga wyjątkowo aromatycznego ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... z frytkami. Włosi uwielbiają carpaccio, czyli cienko pokrojone plasterki surowej wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka, polane oliwą i sokiem z cytryny, podawane z sałatami oraz cienko pokrojonym ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... z masłem czosnkowym albo tosty francuskie. Mięso i wędliny 283202 Resztki pieczeni wykorzystaj do sałatki makaronowej lub po prostu połóż na kanapkę. Grillowane, smażone lub upieczone mięso drobiowe ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... podawać? Krewetki idealnie komponują się z ryżem, makaronami, jak także innymi owocami morza. Możesz je smażyć, piec, grillować i gotować. Aby smakowały najlepiej dodaj do nich kolendrę, czosnek, cebulkę ...