Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera

... łyżki masła, ulubionych przypraw, bułki tartej, oleju rzepakowego do smażenia. Przepis na warzywne kotleciki z brokuła, sera i ryżu Szafki przejrzane? Wiesz już, czego ci brakuje? Zatem czas ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... ze specjalnymi silikonowymi podstawkami, dzięki którym naczynie nie tańczy po całym blacie podczas intensywnego wyrabiania. Po trzecie - waga Pieczenie to tak naprawdę zabawa w małego chemika. Z kilku ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele. Cenna rada - aby masa makowa nie kruszyła się, była zwięzła i nie odchodziła od ciasta ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... , pekan, nerkowca, migdały, Pestki: słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane, Suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, morele, żurawiny, śliwki, jagody goji, ananas, mango, wiórki kokosowe, daktyle, figi ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... . Przygotowuje się je z cielęcego mięsa mielonego, bułki tartej, jajek i skórki cytrynowej. Tradycyjnie serwowane są w sosie śmietanowo-kaparowym. Można je podawać w towarzystwie ziemniaków, buraczków ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... do kaszotto czy nadzienia do tarty. Botwinę możemy jednak jeść również na surowo, o czym część z nas zupełnie zapomina. Młode listki wystarczy opłukać i ewentualnie nieco posiekać, aby stały się idealnym ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do pracy, produkty należy dokładnie oczyścić i umyć. Płuczemy je przed pokrojeniem i wydrylowaniem, w przeciwnym wypadku nasiąkną wodą. Owoce o twardej skórce takie jak agrest czy śliwki, warto wcześniej ... pyszne przetwory z dyni, śliwek, ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... inspiracje 285023 Gęsina jest niezwykle delikatna w smaku. Do aromatu mięsa pasują owoce, dlatego gęś przeważnie faszeruje się gruszkami, suszonymi śliwkami lub jabłkami i naciera przed pieczeniem ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... osobno w słoiczku. Dobrze sprawdzą się także owoce – jabłka, borówki, banany, nektarynki, porzeczki, agrest, śliwki, morele... Co do picia? Zamiast niezdrowych, gazowanych napojów zdecydujmy się na wodę z miętą lub domową lemoniadę. 17321 ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... Ryba po grecku - skąd się wzięła nazwa? Ryba po grecku to smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na przekąskę idealną. Chrupiące pieczarki w cieście serowym

... serowym z powyższej listy będziesz potrzebować: 1/2 łyżeczki oregano, 3 płaskie łyżki mąki, 5 łyżek bułki tartej, szczypta soli i pieprzu. 284907 Przepis na chrupiące pieczarki w cieście serowym ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... . Ziemniaki gotuj na małym ogniu i sól dopiero pod koniec gotowania. Szybki przepis na kulki ziemniaczane? Z puree ulep niewielkie kulki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem bolognese. RADICCHIO – odmiana cykorii o ciemnoczerwonych liściach zebranych w główki. RATATOUILLE -  francuskie danie jednogarnkowe z cukinii ...

dawno temu

ABC fotografii kulinarnej

... czy panele. Po trzecie: Dodatki. Chodzi o talerze, patery, półmiski, dzbanuszki, sztućce, ceramikę, słomki itd. Dzięki nim zbudujemy scenę. Wpływają one na klimat zdjęcia. Zanim zaczniemy biegać ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... także za pomocą świeżych kwiatów rumianku udekorować tort czekoladowy czy tartę truskawkową – na pewno będą wyglądały pięknie, a ty zachwycisz swoich gości pomysłowością. Prawdziwe kwiaty rumianku są świetną alternatywą dla sztucznych, cukrowych ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... blanszowanych i posiekanych liści pokrzywy, 2 łyżki posiekanych orzechów pinii (lub nerkowca), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki tartego, żółtego sera, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Pesto ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... „impregnujemy” ziarna, chroniąc je przed wypływem nadmiernej ilości skrobi. Musisz pilnować, kiedy ryż stanie się szklisty, transparentny, wtedy czas na dolanie szklanki wina. Po trzecie - wino i bulion No ...

dawno temu

Jedzmy jabłka!

... krążenia i układ nerwowy, poprawiają pracę wątroby i mają działanie moczopędne, dlatego mogą pomóc zmniejszyć obrzęki nóg. Według medycyny ludowej systematyczne jedzenie tartych kwaśnych jabłek ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Możemy także dodawać je do ciast i deserów – tart, biszkoptów, crumble, puddingów, tortów bezowych. Z kolei posłodzony miodem czy cukrem mus z przetartych przez sitko czarnych lub czerwonych porzeczek ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do naleśników, krokietów lub pierogów. 281974 A jedliście kiedyś tartę z kurkami? Kruchy spód, a na nim podsmażone na maśle kurki wraz z cebulką, suszonymi pomidorami, parmezanem, świeżym tymiankiem ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... pozbyć się skórki z pomidorów, nektarynek, brzoskwiń czy śliwek blanszuj je. Temu samemu zabiegowi poddawaj warzywa i owoce, które chcesz zamrozić – po blanszowaniu dokładnie je osusz i włóż ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... pod każdą postacią: z tartej dyni przygotuj placki, usmażona lub ugotowana w kawałkach świetnie nada się do makaronu lub dań jednogarnkowych, np. risotto. Z pieczonej dyni możesz przygotować puree ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Podlasia, gdzie jada się je z twarogiem lub twarogiem z makiem, w okolicach Włodawy zjemy pierogi z marchwią, a z tartymi burakami w okolicach Radomia. W innych regionach w roli nadzienia występują ...

+ Pokaż więcej