Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... można wrzucić 1-2 kostki lody lub spryskać ścianki wodą. Chleb wkładamy na dolną półkę. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok 50 minut, aż do uzyskania brązowej skórki ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... się najczęściej do przygotowywania kremów, deserów, przekładania ciast, a także dekorowania – lodów czy owoców. Sprawdzi się również jako składnik tiramisu bez jajek (zastąpi wówczas pianę z białek). 17393 ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... aż do późnych godzin wieczornych” - zapowiadają organizatorzy. Na gości będą czekać wegańskie burgery, ciasteczka, gofry ze śmietanką kokosową, naturalne lody i najlepsze desery. Menu zapowiada ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... ciasto widelcem). Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i wylej na nie masę i ponownie włóż ciasto do piekarnika na 20 min. Upieczoną tartę podaj z kleksem bitej śmietany, a najlepiej lodami waniliowymi. Czary-mary i pyszna tarta gotowa! ;-) ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... dojrzałe owoce kiwi, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 kostki lodu, 2 szklanki kefiru 0 proc., 2 szklanki mleka 0,5 proc. Zmiksuj wszystkie składniki – to cały przepis. Prawda, że banalnie prosty ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... i oliwek. Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :). Dobra chałwa, czyli jaka? Prawdziwa, tradycyjna ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... lodu. Lubisz wątróbkę? Nigdy nie sól jej przed smażeniem, stanie się twarda i niesmaczna. Aby w trakcie smażenia kotletów panierka nie oddzielała się od mięsa, odłóż panierowane kotlety na pół ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... w odkorkowanej butelce szybko zwietrzeje. Aby zawsze mieć pod ręką „napój bogów” i użyć go do sosu czy risotto, warto wlać go do pojemnika na kostki lodu i po prostu zamrozić. 282320 Wyciśnij cytrynę ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... , wodą gazowaną i kruszonym lodem. OUZO  – grecka wódka anyżowa wódka. PAELLA – hiszpańskie danie składające się z ryżu, szafranu, warzyw, owoców morza i mięsa kurczaka. 283061 PANCETTA – włoski ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... zanurzasz produkt we wrzątku z dodatkiem niewielkiej ilości soli lub cukru, a następnie oblewasz go zimną wodą lub okładasz lodem i pozostawisz w zimnej kąpieli nie dłużej niż podczas parzenia ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... na umieszczeniu ich w pojemniku z lodem lub bardzo zimną wodą. Dzięki tej metodzie, warzywa i owoce nie tracą witamin i związków mineralnych. Blanszowane produkty można mrozić lub poddawać dalszej ...