Sekrety kuchni duńskiej

... . Jego przygotowanie zajmuje ponad dobę. Trudno sobie jednak wyobrazić typową ucztę bez śledzia. Wędzony, smażony, peklowany, w sałatce, z sosem, warzywami, owocami, w cieście, pod postacią rolmopsów ... , ale także wołowina, drób, dziczyzna i ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... w stolicy Bawarii, czyli Monachium. Odwiedzając tę część kraju warto także spróbować Leberkäse, czyli pieczeni z mielonego mięsa, golonki, knedli, sałatki z białej kapusty, kiełbasek norymberskich ... -HOLSZTYN – w nadmorskich regionach królują ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Składniki: wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka, marchewka, kwiaty stokrotek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku. Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych ... , 10 g chmielu, 10 g mięty. Wszystkie ...

dawno temu

Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty

... i smaż na nim paluszki z obu stron aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kawałki ryby połóż na papierowym ręczniku, a następnie razem z ziemniaczanym puree i surówką podaj na dużym talerzu. I takim oto sposobem smaczny, zdrowy i tani obiad gotowy! ...

dawno temu

Śledziowe inspiracje na wigilię

... Śledź, to obok karpia jedna z tych ryb, które nieodłącznie kojarzą się z wigilią. Nie bez przyczyny przedświąteczne spotkania określa się mianem "śledzika" ;-) Śledzia można przyrządzać na tysiące ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie ... ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami. ... i słono, a nawet w bardziej wykwintnych daniach. Mnie ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... Gofry na śniadanie - kto nie chciałby się skusić na taki posiłek o poranku? Chrupiący przysmak można jednak podać w innej niż zwykle wersji - zamiast miodu, świeżych owoców i bitej śmietany, proponuję jajka, łososia wędzonego i rukolę. ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ... Niestandardowe sushi Powszechnie uważa się, że sushi ...

dawno temu

Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem

... Szukacie pomysłów na smaczne i szybkie dnia z brokułami? Dobrze trafiliście :-) Pyszne zupy, sałatki, naleśniki, makarony, risotto, a nawet muffinki. Warto włączyć brokuły do swojej diety, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... w kuchni Fenkuł można jeść na surowo – zachowuje wówczas wszystkie składniki odżywcze i witaminy. W nieprzetworzonej termicznie formie koper włoski świetnie komponuje się w sałatce np. z selerem naciowym ... tego czasu zmiksuj zupę, dodaj ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... drobiu, ale także krewetek, ryb, wołowiny czy tofu. To tzw. danie jednogarnkowe. Pyszne i proste w przygotowaniu. 281373 Pochodzi z Azji. Najczęściej jest utożsamiane z kuchnią tajską oraz indyjską ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe skarby natury. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zup, sałatek oraz deserów. Można z nich przygotować pyszne herbaty czy konfitury. W dodatku mają mnóstwo ... nie raz już piłeś aromatyczną herbatkę z ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... się na bazie oliwy, oleju, śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaje się do nich sok z cytryny, ocet winny, musztardę, miód, świeże zioła, przyprawy. Pasują one do sałatek, jajek na twardo, wędlin, ryb ... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do ...

dawno temu

Łosoś na 6 sposobów

... Łosoś stał się jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie ... nie powinny się do niego zrażać - łosoś, ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... na każdą stronę. Jeżeli zależy nam na zdrowszej wersji, warto wypróbować słodką odmianę. 281797 Sałatka z grillowanym bakłażanem Dodatkiem do każdego grilla może być sałatka z bakłażanem, która wymaga ... . Po wystygnięciu tniemy go na paski i ...

dawno temu

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... Wydaje ci się, że kuchenka mikrofalowa służy tylko do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia czy przygotowywania popcornu? Też tak do niedawna myślałam. Jednak jak się okazuje, można w niej ugotować całkiem smaczną zupę, przygotować rybę bez ...

dawno temu

Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw

... i kluski z makiem. Odpowiada też za kompot i smażenie ryby. Z kolei ja, od kilku lat przygotowuję rybę po grecku, śledzie, piekę piernik i keks. ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... Przemierzając Chorwację, warto rozsmakować się w tradycyjnej kuchni. Istria i Kwarner kuszą serami, oliwkami, krewetkami, homarami, małżami i rybami. Będąc tam nie można nie spróbować zupy rybnej ... . Poza tym ten region oferuje nam ziemniaki, ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

+ Pokaż więcej