Sylwestrowy bufet - pomysły na przekąski i nie tylko

... ? Na tego typu spotkaniach najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski i sałatki. Szukacie sylwestrowych inspiracji? Koniecznie zobaczcie nasze pomysły! ...

dawno temu

Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek

... Pieczarki to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Świeże świetnie sprawdzą się na surowo w sałatkach. Doskonale smakują także smażone, pieczone czy gotowane ...

dawno temu

Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... , tradycyjnych recepturach. Siostra Anastazja radzi jak przyrządzić i pięknie podać m.in mięsa, sałatki, surówki, ciasta. Dzięki kulinarnej pomocy w postaci książek siostry Anastazji każde danie się uda ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... śmietana o zapachu wędzonej ryby raczej nie zachwyci waszych gości ;-) Mam swoje sprawdzone pomysły na dania resztkowe, chętnie się nimi z wami podzielę. Co zrobić z resztkami jedzenia? Pieczywo ... z masłem czosnkowym albo tosty francuskie. ...

dawno temu

Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami

... Składniki 200 gramów makaronu, 2 jajka, 200 gramów wędzonego boczku, 200 gramów kurek, łyżka parmezanu, ząbek czosnku, ¼ szklanki śmietany 30 proc., pieprz i sól do smaku. 17435 ...

dawno temu

Co znajdziesz w melonie?

... Melon jest ważnym elementem diety osób odchudzających się, cierpiących na miażdżycę oraz będących w trakcie rekonwalescencji po przebytych chorobach. Idealnie komponuje się w sałatkach ...

dawno temu

Melon ball - deser niezwykły

... Jaki deser przygotujesz szybko i w prosty sposób? Odpowiedź jest prosta - melon ball, czyli melonowe kuleczki, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - dodaj je do sałatki, deseru albo zrób ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... obrane ząbki czosnku lub małe cebulki. Po kilku dniach otrzymasz smaczny dodatek do kanapek i sałatek. Ciasta i desery 17499 Produkty zbożowe Chcesz przyspieszyć gotowanie ryżu? Posól go dopiero ... pod koniec gotowania. Listek laurowy włożony ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... od śniadania na mieście. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kiedy żona ma ochotę na wędzonego łososia z sałatką, mąż marzy o porządnej jajecznicy na boczku, dzieci dopominają się o naleśniki ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Śniadanie do szkoły nie musi być nudne

... do piątku. W ten sposób łatwo popaść w rutynę. A wystarczy poświęcić chwilę na rozmowę z młodym człowiekiem. Zapytaj go co woli – kanapki czy tosty, a może tortille lub naleśniki? Mogą być też sałatki ...

dawno temu

Co można zrobić z ziemniaków?

... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo. ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ...

dawno temu

Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

... , szczypta kuminu, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Do podania: kawałek bagietki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki drobno posiekanej natki ... . Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym ... , śmietanowym, pomidorowym, chrzanowym, ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... , że ziemniaki będą się nadawały na sałatki, zapiekanki czy frytki. Z kolei, gdy obie połówki kleją się do siebie, wówczas ziemniaki nadają się na placki, kluski, pyzy lub puree. Placki ... i wędzonym łososiem albo musem z makreli lub pieczonych ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... także wytrawne tartinki lub muffinki z fetą, szpinakiem, suszonymi pomidorami, szynką. Ja polecam zawijasy z tortilli – dodatki są dowolne – salami, wędzony łosoś, rukola, wszystko zależy od tego, co lubicie ... . 282699 Na pikniku nie może też ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... . W Sylwestra konieczna ryba W krajach chrześcijańskich ważnym symbolem jest ryba, więc nie może zabraknąć jej także 31 grudnia. W Meksyku, by nie kusić losu podje się pokrojoną w dzwonki i usmażoną rybę ... , która daje nadzieję na szczęśliwy i ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... Dania, które świeciły tryumfy w czasach PRL wracają do łask. Powstaje coraz więcej restauracji inspirowanych tamtym okresem. Tatar, sałatka jarzynowa, wieprzowa galareta, bryzol, krem sułtański ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. wzmacnia organizm, pomaga w zapobieganiu i leczeniu infekcji. Warto więc po niego sięgać jak najczęściej. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, marynat, sałatek. Jednak może również grać w daniach główną ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... mniej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Sprawdzi się jako dodatek do zup, farszów, sałatek. Jaśminowy – pochodzi z Tajlandii. Zawiera więcej skrobi. Po ugotowaniu jest dość ... o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo ...

+ Pokaż więcej