Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... , że sos czosnkowy lub sos tzatziki to niezbędniki. Pokrojone pomidory z mozzarellą również będą świetnie pasowały. Polecam też bułeczki z masłem czosnkowym, które położone na grillu staną się chrupiące ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... ciasto! 17315 Gdy ciasto stygnie, przygotuj składniki. Tarta na słono Do zrobienia tarty na słono będziemy potrzebować: 300 g podsmażanego mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kukurydzy, cebuli ... , papryki, oliwek, sera żółtego lub mozzarelli ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... , warzywami, owocami, serem... Zwijane, składane w zgrabne kopertki, zapiekane, zalewane sosem. Każdy, nawet największy niejadek, znajdzie coś dla siebie. Naleśniki są znane na całym świecie. Przyrządza ... albo tylko woda. Ciasto może być ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... jest zastąpiony rybnym. Holiszkes – specjalność kuchni żydowskiej. Liście kapusty faszerowane mięsnymi klopsikami, serwowane w słodko-kwaśnym pomidorowym sosie. Holiszkes są znane także pod nazwami ... nadzienie z mięsa mielonego i ryżu. Do tego ...

dawno temu

Wytrawne gofry - niebanalny pomysł na śniadanie

... Gofry na śniadanie - kto nie chciałby się skusić na taki posiłek o poranku? Chrupiący przysmak można jednak podać w innej niż zwykle wersji - zamiast miodu, świeżych owoców i bitej śmietany, proponuję jajka, łososia wędzonego i rukolę. ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Usmażone na złoty kolor, pulchne, chrupiące na wierzchu, miękkie w środku. Smakują zarówno na słodko jak i na słono. Lubią towarzystwo zawiesistych sosów. Placki ... ? 283918 Placki ziemniaczane możemy jeść ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Fusilli Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym ... Cannelloni Cannelloni to włoski makaron, który ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o tym? Dowiedz się, na których olejach powinnaś smażyć i piec, a które są przeznaczone tylko do sałatek, sosów i dressingów. ... (także rakotwórcze). Dlatego olej z pestek słonecznika powinien być ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... , robimy zasmażki, omlety i naleśniki, dodajemy do zup i sosów... Ale czy stając przed sklepową półką z mąkami zawsze wiesz wiesz, którą wybrać? Przeznaczenie mąki zależy od jej typu – innej użyjesz ... do wypieku chleba, innej do sosu, a ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... najlepsze. Smak soczystych pomidorów harmonijnie przeplata się z kremowym sosem beszamelowym, a perfekcyjnie doprawione mięso i ser dopełniają kompozycję, która zostaje zamknięta pomiędzy kolejnymi warstwami makaronu. ...

dawno temu

Karmelowe cuda - 10 przepisów na słodkości z karmelu

... Karmelowe ciasto, pierniczki z karmelem, orzeszki w karmelu, kawa z sosem karmelowym... na samą myśl aż ślinka cieknie! ;-) Zobacz jakie cuda można wyczarować z karmelu ;-) ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... Esencjonalny, klarowny, rozgrzewający, złoty... Doskonały, kiedy bierze nas przeziębienie i chandra. Przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Rosół. Król wszystkich zup. Baza dla sosów i innych zup ... z niego tłuszczu, który po jakimś czasie ...

dawno temu

Pyszne pesto z orzeszkami pinii

... Pesto alla genovese to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki piniowe. Pesto można podawać z makaronem, mięsem, ciastem francuskim lub po prostu ze świeżym chlebem. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos pesto, ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... inaczej... :) Składniki fondue z rosołu: pęczek kolendry, 3 łyżki oleju sezamowego, 100 ml sosu sojowego jasnego, mały korzeń imbiru, kilka ząbków czosnku, czerwone chilli, kilka lasek trawy cytrynowej ... . godzinę. 17331 Przekąski z krewetki i ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... półwytrawnego, 250 ml sosu pomidorowego, passaty albo przecieru pomidorowego, liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 1/4 kostki masła, łyżka oliwy z oliwek, szczypta tymianku, łyżeczka oregano, sól, świeżo ... tagliatelle, 2 małe szalotki, duży ząbek ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... Kończące się lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciasto, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy ... takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti. BOUILLABAISSE ... i ostrym sosem pomidorowym. FAJITA – ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ... zapachowe i smakowe. Otrzymuje się w wyniku ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... wyjmij kapustę i gołąbki z garnka. Do wywaru dodaj passatę pomidorową oraz mąkę kukurydzianą, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimniej wody. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. odrobiną cukru. Gołąbki podawaj polane sosem. ...

dawno temu
+ Pokaż więcej