Co znajdziemy w brzoskwiniach?

... Sezon na brzoskwinie trwa w najlepsze - warto go wykorzystać. Te owoce są nie tylko pyszne, ale dodatkowo bardzo zdrowe - nie mają sobie równych pod względem ilości zawartych w nich właściwości ...

dawno temu

Pomidorowa - królowa polskich zup

... Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pomidorówki. Każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na pomidorową, i to nie tylko w Polsce. Zupy na bazie pomidorów są bowiem popularne m.in. we Włoszech ... , na Węgrzech, w Hiszpanii czy Meksyku... Do ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan - coś w tym jest, bo szkaszuka to mieszanka jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a ja mam dla was moją ulubioną ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... Śliwki posiadają wiele cennych właściwości - regulują trawienie, poprawiają apetyt, ochraniają nas przed wolnymi rodnikami, ale czy wiedzieliście, że poprawiają humor? :). Warto jeść także te owoce ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... . Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać. ...

dawno temu

Co zawiera w sobie arbuz?

... Pomimo iż arbuz nie posiada w swoim składzie wielu witamin i składników odżywczych, to jest bardzo wartościowy dla naszego zdrowia ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Gasi pragnienie ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia - prozdrowotne właściwości Dynia jest jednym z tych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości ...

dawno temu

Przepis na prostą i smaczną jajecznicę

... Wstajesz rano i nie wiesz co zrobić na śniadanie? Podpowiem ci - jajecznicę! Ona zawsze jest dobrym pomysłem! Poniżej znajdziesz przepis na moją ulubioną jajecznicę z pomidorami i boczkiem. Smacznego! :) ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... kukurydzianej lub ugotowanych kolb jako dodatek do dań głównych, ale na naszych stołach wciąż walczy o pozycję z grochem i fasolą. Poznaj dobroczynne właściwości kukurydzy i zacznij z nich korzystać. ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... oraz dojrzewającymi w słońcu pomidorami – ale to nie wszystko. Jeżeli tak jak ja dopiero zaczynasz swoją przygodę z włoską kuchnią, zapraszam cię na kulinarną podróż do Włoch – będzie pysznie, obiecuję :). ... . We włoskiej kuchni nie może ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... za swoje lecznicze właściwości, Natomiast w Polsce jest bardziej znana jako skuteczny środek odstraszający mole ;-) Na szczęście zauważyłam, że lawenda zyskuje u nas na popularności. Czy wiecie, że można jej używać do przyprawiania potraw? ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... , dlatego trzeba czerpać z niego pełnymi garściami, dopóki jeszcze trwa. Dowiedz się jakie właściwości posiadają owoce czereśni, jak je przechowywać i co można z nich przygotować. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Zazwyczaj spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom ... , nie rosną na drzewach, ale jak ogórki i ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans. ... sięgają bowiem XV ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia? ... , która jest ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... Dobroczynne właściwości kalarepy Właściwości kalarepy - tak niedocenianej przez nas - zostały zauważone już w starożytnym Rzymie. Warzywo to należy do rodziny kapustnych, i tak jak jego krewni ... : kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i jarmuż, ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...

dawno temu

6 przepisów na dania z buraków

... Nie jest tajemnicą, że buraki posiadają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Swoje dobroczynne właściwości buraki zawdzięczają zawartości antocyjanów, które zwiększają odporność organizmu, hamują ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... postacią – faszerowane, smażone i pieczone czy konserwowane patisony zawsze smakują wspaniale. 282587 Patisony faszerowane indykiem, dzikim ryżem oraz pomidorami Składniki: 4 średniej wielkości ... patisony, 300 g filetu z indyka 100 g dzikiego ...

dawno temu

Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

... Mango jest egzotycznym owocem uprawianym w Indiach od blisko 4 tys. lat. Ostatnie badania wykazały, że owoc ten posiada niezwykłe prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu - o tym wiedzieli ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... go ze względu na jego lecznicze właściwości. Zapobiegał chorobom, pomagał uwolnić się od pasożytów, dodawał energii. Podczas budowania Piramidy Cheopsa, faraon nakazał, aby robotnicy otrzymywali porcję czosnku ... , a także jako środek ...

dawno temu

Przepis na prostą i smaczną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

... Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Podpowiem ci - zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pomidorami - smacznie i sycąco :) Jej przygotowanie zajmie ci 20 min, potem 25 min pieczenia i już możesz ją pałaszować! Smacznego! ...

dawno temu
+ Pokaż więcej