Tanie danie - przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym

... bez kości - ok. 7,50 zł, makaron (najlepiej penne) - ok. 2,50 zł, 20 dag sera żółtego - ok. 5 zł, jajko - ok. 55 gr, pomidory krojone - 2,80 zł, duża cebula - ok. 50 gr. Razem: 18,85 zł Zakupy ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... nadziewane pastą z czerwonej fasoli anko lub truskawkami, obtaczane w czarnym sezamie, sojowym proszku (kinako) lub zabarwiane na zielone (sproszkowanymi liściami yomogi). Mochi wykonywane są podczas ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... współpracownikom, dlatego pastę z tuńczyka do kanapek lub wędzonego łososia lepiej zjeść w domu Curry Wiedziałeś o tym, że zawarta w curry kurkumina niweluje działanie wolnych rodników w całym ciele ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... i rytmu serca. Potasu w pomelo jest prawie tyle co w pomidorach, które są niemalże niezbędnym składnikiem diety osób borykających się z nadciśnieniem (237 mg/100 g). Zawarte w miąższu pomelo pektyny ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... o ostrych i miękkich kształtach, duże i małe, ciemne i jasne.Kontrasty sprawią, że twój talerz będzie ciekawszy. Możesz dodać kolorowe elementy dekoracyjne, np. pomidory świeże lub suszone, awokado ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... jelit i sprawiają, że szybciej stajemy się najedzeni. Bakłażan marynowany w sosie, szparagi z dipem czosnkowym. cukinia faszerowana czy połówki papryki nadziewane prażoną ciecierzycą i pomidorami ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... w paście/żelu. Celowo nie podaję proporcji w łyżeczkach i szklankach, ponieważ muszą one być bardzo dokładne, by makaroniki wyszły idealne. Z powyższych proporcji otrzymasz ok. 30 ciastek. Migdały ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... – sfermentowana pasta z soi i słodu ryżowego, pszenicznego lub jęczmiennego, ocet ryżowy – biały albo jasnozłoty, znacznie łagodniejszy od winnego, sansho – pieprz japoński ze strąków liściastego drzewka ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... ), przypominającego nasz biszkopt. Pomiędzy dwa placki wkłada się pastę Anko robioną z czerwonej fasoli azuki i cukru. Indie Dosa, czyli jeden z rodzajów naleśników jedzonych w Indiach powstaje najczęściej ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... przekąski, do przygotowania których wykorzystuje się produkty najlepszej jakości. Mogą to być mięsa, ryby, owoce morza, pasty, sosy, dressingi oraz słynne duńskie sery. Kromkę smaruje się masłem ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... i suszona szynka wieprzowa, a także kiełbaski podawane z domowym serem, papryką, pomidorem i młodą cebulką lub kiszonymi jarzynami. Co do picia? Klimat Chorwacji sprzyja uprawie winorośli i znajdziemy ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... – na garnku. Potem, w czasie jego trwania, garnek wraz z ziemniakami wyciągamy z ogniska i jemy je ze smakiem (warto chociaż odrobinę je posolić). Bardzo dobrym pomysłem jest zabranie ze sobą pomidorów ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do naleśników, krokietów lub pierogów. 281974 A jedliście kiedyś tartę z kurkami? Kruchy spód, a na nim podsmażone na maśle kurki wraz z cebulką, suszonymi pomidorami, parmezanem, świeżym tymiankiem ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... warzyw (np. rukoli, papryki, pomidora) oraz sosu czosnkowego. Pamiętajmy jednak, że frytki są najsmaczniejsze wtedy, kiedy są jeszcze gorące. Nie zwlekajmy więc z ich zjedzeniem :) Przekąski z ciasta ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... , że sos czosnkowy lub sos tzatziki to niezbędniki. Pokrojone pomidory z mozzarellą również będą świetnie pasowały. Polecam też bułeczki z masłem czosnkowym, które położone na grillu staną się chrupiące ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... nie straciła smaku, posmaruj ją masłem. Bez problemu pokroisz miękkie pomidory, jeśli wczesniej zanurzysz je na pół godziny w lodowatej wodzie. Aby brokuł lub inne zielone warzywa nie straciły koloru ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... , suszone pomidory, kapary, figi, grillowane warzywa. Do pikantnych gatunków pasuje miód czy kwaskowata konfitura np. jarzębinowa. Przygotuj też koszyczek z chrupiącą pokrojoną bagietką lub małymi ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... upalnych dni. 281912 Potas, który tracimy wraz z potem, możemy uzupełnić pijąc codziennie szklankę schłodzonego soku z pomidorów, który jest skarbnicą tego pierwiastka. Zamiast wody możemy wypić koktajl ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła! Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 6 pomidorów, czerwona i zielona papryka, duży ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 0,5 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... czują się w temperaturze pokojowej. Pomidory, świeże ogórki, papryka, rzodkiewka, cytrusy, i banany nie lubią zimna, więc lepiej jest je trzymać poza lodówką, a najlepiej od razu zjadać :-) Zaglądamy ...