Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... Wiosna to czas, kiedy w sklepach i naszych kuchniach pojawia się coraz więcej świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Jednym z nich jest botwina – niepozorne listki buraka, które nie tylko są pyszne, ale i bardzo dobre dla naszego zdrowia. ... ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... Jaką cebulę wybrać? Cebula cebuli ...

dawno temu

Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów

... Jak patrzę na te wszystkie ciasteczka, babeczki i pierniczki, wiem, że to będą baaardzo słodkie święta... ;-) Nie mogę się zdecydować, które wybrać! A może wy pomożecie dokonać mi wyboru? Które świąteczne słodkości podobają się wam najbardziej? ...

dawno temu

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

... Żółta czy zielona? Bez względu na to, jaki kolor wybierzesz, fasolka szparagowa dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że jest smaczna i zdrowa, zawiera również niewielką ...

dawno temu

Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem

... Jesienią kalafior bardzo często gości na naszych stołach. Można wyczarować z niego wiele smacznych potraw - nie tylko zupę kalafiorową ;-) Poniżej znajdziesz 10 najsmaczniejszych pomysłów na dania, w których kalafior odgrywa główna rolę. Które z ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... , które można zrobić w domu. Co więcej, kukurydza prażona w domu jest o wiele zdrowsza od tej dostępnej w sklepach. Można ją przygotować w wersji light – bez soli i tłuszczu lub w różnych wersjach ... smakowych – np. z masłem, serem lub ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... W lasach już pojawiły się kurki. Jednak ci, którzy nie lubią lub nie mogą wybrać się na grzybobranie, nie muszą rezygnować z tych grzybów. Bez problemu dostaniemy je w sklepach i na bazarach. Warto ... zblanszować, dzięki czemu po rozmrożeniu ...

dawno temu

Poznaj zalety i wady silikonowych akcesoriów kuchennych

... Silikonowe akcesoria rozgościły się na dobre w naszych kuchniach. Nic dziwnego, mają wiele zastosowań i pasują do każdego wnętrza. Jakie są inne zalety przyborów z silikonu, a jakie mają one wady? ... limonkowym, wybiorę tę drugą. Myślę, że ...

dawno temu

Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów

... Jeżeli znudziła ci się już tradycyjna panierka do mięs z bułki tartej i mąki, to mam dla ciebie 10 najsmaczniejszych pomysłów na niezwykłe panierki, które świetnie smakują z kurczakiem, ale nie tylko. Którą wybierzesz? :) ...

dawno temu

Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe

... na koktajle warzywno-owocowe, które zaraz poznacie, nie tylko pobudzą was rano do działania, ale także rozgrzeją i nasycą w coraz chłodniejsze poranki. Który wybierzesz? ;-) ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... Kiedy wybierzemy się do restauracji serwującej niepolskie dania, może się okazać, że złożenie zamówienia będzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na makaronową sałatkę curry

... . Jednak nie należy omijać supermarketów, w nich także znajdziesz dobre produkty w promocyjnych cenach. Lista zakupów 1 duża pierś kurczaka (ok. 7 zł), 1 puszka kukurydzy (ok. 2 zł), 5-6 łodyg selera naciowego ... Sałatka makaronowa curry z ...

dawno temu

Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

... wybrałam kaczkę pieczoną z pomarańczami i imbirem. Jest świetna - miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna, a jak smakuje! Przekonaj się sam! ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... pieniędzy w portfelu i lepsze samopoczucie, ponieważ nie wyrzucam już kilogramów jedzenia. Warto również mądrze (i smacznie) zagospodarowywać resztki. Zobacz, co można zrobić ziemniakami, wędliną, ryżem i innymi produktami, które zostały ci w ...

dawno temu

Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami

... . Są idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek i babeczek. Poniżej znajdziesz aż 16 przepisów na desery, w których orzechy grają pierwsze skrzypce. Który wybierzesz? :) ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... Nie ma w kuchni nic lepszego od świeżych ziół zerwanych prosto z krzaczka. Ich posiadanie wcale nie wymaga ogrodu, działki ani nawet dużego balkonu. Wystarczy odrobina chęci i miejsca na parapecie, żeby już za kilka tygodni móc sięgać po listki ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... Nie ma nic lepszego do popołudniowej, aromatycznej kawy niż ciacho ze słodkim lukrem - pycha! Od niedawna zaczęłam sama robić lukier, którym polewam wypieki. Do tej pory, kiedy w przepisie widziałam ... wiele na tym zyskały. Chcesz, by twoje ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... Każdy, kto choć raz miał okazję wybrać się do Gruzji, z pewnością zachwycił się jej kuchnią. Wspólne ucztowanie to jeden z elementów tradycyjnej gruzińskiej kultury. Mamy szansę doświadczyć ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... Tłuszcze – dobre i złe, nienasycone i nasycone, roślinne i zwierzęce... Istnieje wiele rodzajów tłuszczów, ale które dobrze, a które negatywnie wpływają na nasze zdrowie? Dowiedz się, jakie produkty powinieneś jeść, by dostarczyć swojemu ...

+ Pokaż więcej