Ciastu marchewkowemu mówię stanowcze "Tak" - zobacz dlaczego

... . Ciasto marchewkowe możemy udekorować cukrem pudrem lub smakowicie wyglądającą polewą. Tworzy się ją np. ze słonego serka twarożkowego oraz miodu i masła. Jest to jednak propozycja ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... naszych dań. Do wyboru mamy zimne i gorące, słodkie i pikantne, słone, mięsne, warzywne, grzybowe, słodko-kwaśne, jogurtowe, warzywne, majonezowe... Można by tak długo wymieniać. Sosy zimne przygotowuje ...

dawno temu

Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty

... do paluszków rybnych. Na płaskim talerzu rozsyp bułkę tartą. Teraz obtoczone w mące filety z mintaja włóż do mieszanki jajecznej, a następnie dokładnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej ... bułki tartej, sól i pieprz do smaku, 100 ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... strączkowe, jest idealnym składnikiem dań wegetariańskich. Możemy przyrządzić ją na słono, pikantnie lub słodko – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Warte wypróbowania są pasty kanapkowe na bazie fasoli ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... i słodkie ziemniaki. Pączki te często podawane są na śniadanie, serwowane z syropem lub sosem chancaca. 281411 Hiszpania - Tarta de Santiago To pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto. Przygotowane ... podążający do Santiago de Compostela. Jest ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... przygotowanie szparagów jest naprawdę wiele. Klasycznie podaje się je polane masłem z bułką tartą lub sosem holenderskim. Możemy je też owinąć szynką i upiec pod beszamelem. Szparagi można także zapiekać ... z innymi warzywami, mięsem drobiowym ...

dawno temu

Przepis na quiche z pieczonej dyni

... Składniki: szklanka pieczonej dyni, 3 jajka, 5 łyżek sera ricotta, łyżka masła, ⅓ szklanki bułki tartej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, pół pęczka pietruszki, sól i pieprz do smaku. 17526 ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... mieszamy z bułką tartą. Czas na krem aioli, czyli prowansalski sos czosnkowy. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i jedną łyżką soku z limonki. W innej misce łączymy paski awokado ... Nieziemskie kotlety z kalarepy Kotlety z ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub wytrawnej tarty. Do tego sos na bazie pomidorów lub śmietany, warzywa i ser. Inny pomysł to zupa strogonow lub forszmak. Może nie jest to najlżejsze danie ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... i tartej bułce. Kwestia gustu. Warto jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym ryba usmaży się na piękny złoty kolor, w środku będzie soczysta, a na zewnątrz chrupiąca. Jeśli decydujemy ... możemy już spokojnie poczekać na ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... tartą. Orzechy i migdały rozdrobnij na mniejsze kawałeczki (np. przy pomocy blendera), a jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Posiekaj dosyć grubo czekoladę i dodaj do wcześniej przygotowanej ... szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki bułki ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... Grillowane figi z serem kozim Słodkie figi świetnie komponują się z kremowym i lekko słonym smakiem sera. Przygotowanie zaczynamy od zrobienia w owocach kieszonek, do których nakładamy farsz ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... warzywa: ogórki, pomidorki koktajlowe, papryka, tarta marchewka świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy. Warzywa przetworzone: kiszone i konserwowe ogórki, papryka konserwowa, kukurydza ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart owocowych oraz zup - zwłaszcza kremu ze szparagów. Kwiaty dyni przyspieszają gojenie się ran, pomagają pozbyć się wrzodów żołądka, oczyszczają wątrobę ... , wspomagają pracę nerek, a także chronią ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... stanowić osobny temat, bo Portugalczycy kawę kochają nie mniej niż Włosi czy Francuzi ;-) podaje się babeczki ryżowe, puddingi czy tarty z owocami. 282602 Znanym deserem jest również sernik na zimno ... . Natomiast najbardziej chyba tradycyjnym ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... , żelazo, miedź, cynk, selen, jod. Zdrowsze zamienniki soli 281997 Doskonałym zamiennikiem soli są zioła i przyprawy. Ich silny aromat zmniejsza ochotę na słony smak. Jak dobierać zioła i przyprawy ... , pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... . Potrzebujemy: 800 g filetu z łososia, pół pęczka kolendry, kawałek imbiru, 5 łyżek bułki tartej, 450 g surowych krewetek, łyżka soku z limonki, łyżka oleju sezamowego, sól. Kolendrę, imbir i bułkę tartą ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... biszkoptu, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki: orzechy, kaszę manną oraz tartą bułkę łączymy w osobnej misce, a następnie ... jest biszkopt orzechowy. Do jego wykonania ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... . Na końcu dodajemy do sosu smażone mielone mięso oraz tarty ser i mamy gotowe danie. Dla wegetarian W propozycjach szybkich i tanich dań znajdzie się też coś dla wegetarian. Burgery warzywne, chociaż ... się w kostkach, proponuję stworzenie ...

dawno temu

Czy warto sięgać po wędzone ryby?

... majonez i musztardę, dopraw do smaku solą (tylko ostrożnie, bo makrela i tak jest już słona) i pieprzem, a następnie wszytko wymieszaj. Na koniec posyp wierzch pasty posiekaną natką pietruszki ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... . Do jej produkcji używa się winnego moszczu, co nadaje jej charakterystyczny smak. Jest słona i pikantna. Świetnie komponuje się z wędlinami, pieczeniami, serami. Na jej bazie przygotowuje się sosy i dressingi ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... warzywnych, a także ze słonymi serami, ryżem i mięsem. 282795 Ciekawostki o brzoskwiniach Z pestek brzoskwiń wytłaczany jest olej, który wykorzystywany jest do produkcji olejków do masażu. Drzewo ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... potrawach, a intensywny smak sprawia, że świetnie współgra on zarówno z produktami słodkimi, jak i słonymi. Często używany jest także w roli dekoracji, gdyż intensywny kolor ziarenek efektownie ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

... orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, jak również pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych ...

+ Pokaż więcej