Domowa wegeta bez soli i konserantów

... Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć ... je. Poniżej znajdziesz przepis na ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... Ptysie. Wszyscy lubią ptysie - nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi :) Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe, a pomiędzy jego warstwami pyszny i lekki jak chmurka krem z bitej śmietany ... przepis. Przepis na krem do ptysiów 17553 Ubitą ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... miękka. Kiedy zupa będzie gotowa, przelej ją do miski i zmiksuj na gładki krem. Teraz przelej ją z powrotem do garnka przy pomocy sitka. Zupę mieszaj łyżką i przecieraj przez sito, by zostały na nim łuski kukurydzy. Przed podaniem podgrzej zupę. ...

dawno temu

Francuskie desery

... Francuzi słyną ze wspaniałej kuchni. kojarzy nam się ona głównie z serami, ślimakami, winem i zupą cebulową. Jednak nie zapominajmy o przepysznych sufletach, tartach, makaronikach, kremach... Zebrałam osiem przepisów na najpopularniejsze ...

dawno temu

Papryka w 17 smacznych odsłonach

... Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. Papryka w kuchni stwarza szerokie pole do popisu, więc jeżeli tak jak ja uwielbiasz paprykę, poznaj 17 smakowitych przepisów na ...

dawno temu

Bulion z warzyw - przepis

... Bulion warzywny to podstawa wielu zup. Bulion można zużyć od razu lub zamrozić w pojemnikach. Wiecie, jak go ugotować? ...

dawno temu

Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami

... W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama ... . Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas ...

dawno temu

Rurki z bitą smietaną jak za dawnych lat...

... zawsze zabierali mnie na rurki z kremem. Bardzo dawno takich nie jadłam, a w żadnej cukierence nie znalazłam idealnych, więc postanowiłam zrobić je sama :) Oto przepis. ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... buraki, zwłaszcza, że taki zakwas to nie tylko baza do zupy, ale także naturalny napój probiotyczny, który doskonale wzmacnia organizm, a na dodatek doskonale smakuje. ... Zakwas! to takie proste Znam wiele osób, które idą na łatwiznę i ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego ...

dawno temu

Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje

... Marchewkę najczęściej dodajemy do zupy lub surówki. Dobrze smakuje też marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. Jednak z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - babeczki ... , frytki, zupę, koktajl czy pudding. ...

dawno temu

Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

... Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje ... Przepis na karpatkę Składniki: Ciasto ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji

... Zelňačka – zelná polévka to nic innego jak tradycyjny czeski kapuśniak. Czym ta zupa się różni od polskiego kapuśniaku? Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z kanału kulinarnego KitchenBookTV na Youtube. Zobacz też inne przepisy na dania z ...

dawno temu

Domowe ptysie - zrób je sam

... są już upieczone, przełóż je na kratkę, a następnie przekrój na pół. Teraz przyszedł czas na napełnianie ptysiów bitą śmietaną - oto przepis. Przepis na krem do ptysiów Składniki: ok. 700 ml ...

dawno temu

Kulinarne hity PRL

... Dania, które świeciły tryumfy w czasach PRL wracają do łask. Powstaje coraz więcej restauracji inspirowanych tamtym okresem. Tatar, sałatka jarzynowa, wieprzowa galareta, bryzol, krem sułtański ... czy blok czekoladowy konkurują dziś ze ...

dawno temu

Ugotuj rosół idealny

... Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie rosołu. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, warzywa, trochę przypraw i już. A potem okazuje się, że zupa jest bez smaku, albo wręcz przeciwnie ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... nieco chłodniejszy klimat niż np. We ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... Chłodnikowy zawrót głowy Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć ... wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się ...

dawno temu

Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku

... Taki tort chciałaby dostać każda mała księżniczka. Jak go zrobić? Karolina, która prowadzi KitchenBookTV na YouTube pokazuje jak upiec tęczowe biszkopty i przygotować puszysty, słodki krem. Więcej słodkich inspiracji znajdziecie tutaj: Kreatywne ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Wykorzystanie szczawiu w kuchni Szczaw znany jest polskiej kuchni od setek lat - w okresie staropolskim najczęściej serwowany był w postaci zupy o lekkim, kwaskowatym smaku. Zawiera wiele witamin ... i składników odżywczych cennych dla zdrowia. ...

dawno temu

Desery z ciasteczkami Oreo

... Oreo, czyli czekoladowe ciasteczka przełożone mlecznym kremem. Kto ich nie lubi? Przepadają za nimi małe i duże łasuchy. Ciasteczka można również wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych ciast ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy. Ugotowaną bulwę kopru ... doskonale pod każda postacią – na surowo, ...

+ Pokaż więcej