Przekonaj się do brukselki!

... Brukselka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja do niedawna też za nią nie przepadałam, przekonałam się dopiero wtedy, kiedy koleżanka poczęstowała mnie brukselkowym kremem. Postanowiłam ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ... do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, makaronów, zup – zarówno w ...

dawno temu

Sałatka z cykorii - przepis

... do sałatek, zapiekania oraz kremowych zup. Zobacz, jak zrobić prostą, ale niezwykle efektowną i wyrafinowaną sałatkę z cykorią, serem pleśniowym i orzechami. ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ... go także do marynat, zup i dressingów do ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ...

dawno temu

Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną

... Jesienią w naszej kuchni króluje dynia - placki, tarty, zupy, ciasta z dyni są na porządku dziennym. A co powiesz na pumpkin spice latte, czyli aromatyczną kawę z syropem korzenno-dyniowym i puszystą bitą śmietaną? Prawda, że brzmi pysznie? ...

dawno temu

Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem

... Szukacie pomysłów na smaczne i szybkie dnia z brokułami? Dobrze trafiliście :-) Pyszne zupy, sałatki, naleśniki, makarony, risotto, a nawet muffinki. Warto włączyć brokuły do swojej diety, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

Odkryj cukinię na nowo

... Co roku mam ten sam problem - co zrobić z cukinią, która rośnie w ogródku jak szalona od późnej wiosny aż do jesieni. Leczo, faszerowane łódeczki, kremowa zupa, grillowane szaszłyki, cukinia ...

dawno temu

Wyniki Konkursu Tort urodzinowy dla WP Parenting

... do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140 st. i piec 90 minut. Ostudzić. Krem: 250 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, 150 g masy kajmakowej, 300 ml śmietanki 36 proc ... i dołączyć do kremu. Bezy ...

dawno temu

Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej

... Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart owocowych oraz zup - zwłaszcza kremu ze szparagów. Kwiaty dyni przyspieszają gojenie się ran, pomagają pozbyć się wrzodów żołądka, oczyszczają wątrobę ... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe ...

dawno temu

Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?

... , że będzie znacznie mniej kaloryczny. Rosół ugotowany z wykorzystaniem poniższych wskazówek możesz poporcjować i zamrozić, a następnie wykorzysać do przygotowania smacznych i zdrowych domowych zup. ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... kremem, marcepanem lub lukrem cukierniczym. Dzięki niej zyskujemy dostęp do wszystkich boków ciasta i nie umknie nam żaden szczegół. Warto sprawdzić, czy patera obraca się w obydwie strony – to duże ... cukiernicze. Dzięki nim ułatwimy sobie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... pozorom bataty dają szerokie pole do popisu. Można z nich zrobić zupę krem, gulasz, sałatkę, puree, placki ziemniaczane, a nawet pudding lub brownie. Mi najbardziej smakują wtedy, kiedy są przypieczone ...

dawno temu

Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto

... ciemne: 6 żółtek, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/3 szklanki oleju. Krem budyniowy: 1 3/4 szklanki mleka, opakowanie budyniu śmietankowego ... ;-) Teraz wstaw ciasto do piekarnika ...

dawno temu

Tarta z jeżynami

... Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i słodkie jeżyny. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny ... naturalnej esencji migdałowej. Krem: 2 ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... zielone szparagi wyśmienicie smakują na surowo jako składnik lekkiej sałatki. Dobrym pomysłem jest również szparagowa zupa-krem. ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

+ Pokaż więcej