Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... , papryki, oliwek, sera żółtego lub mozzarelli do posypania, sosu przygotowanego z jajka zmieszanego z koncentratem pomidorowym i jogurtem naturalnym. 281752 Sos jogurtowo-pomidorowy wylewamy delikatnie ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... i nie obejrzeć wierzy Eiffla. Nigdzie indziej feta nie smakuje tak jak w Grecji, sprawdźmy jaka oliwa jest lepsza włoska czy hiszpańska, i czy rzeczywiście Gruzini mają rację, chwaląc się jakością swojego ... , zwyczaje ludzi, atmosferę miejsca. ...

dawno temu

Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi!

... uzyskać ładny koloryt skóry i wzmacnia układ krwionośny. 281606 Do przygotowania kremu z dyni będziesz potrzebować: 0,5 kg dyni, cebulę, imbir, bulion warzywny, oliwę, śmietanę, sól, pieprz, natkę ... pietruszki. Do gotowego bulionu wrzuć ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... podczas gotowania, dodaj do wody odrobinę cukru. Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy ... . Natomiast jeśli chcesz zetrzeć na tartce ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... i oliwek. Niemcy natomiast zajadają się chałwą podaną z kostką lodu i kroplą śmietany – widzisz zatem, że co kraj to obyczaj i chałwa niejedno ma imię :). Dobra chałwa, czyli jaka? Prawdziwa, tradycyjna ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... z roztopionym masłem, czosnkiem, cytryną i przyprawami. Podczas przygotowywania można skorzystać z przepisu na marynatę do kraba: 8 łyżek oliwy 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 17304 ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... owoce mango garść sałaty łyżeczka miodu woda Czuć miętę garść sałaty garść mięty 2 banany łyżeczka oliwy woda Po wybraniu ulubionego zestawu wystarczy zblendować wszystkie składniki i cieszyć ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... przygotowuję chipsy, gdy mam ochotę na coś niezdrowego ;) 2. Bruschetta z Włoch 281811 2 ciabatty, 5 pomidorów, 2 ząbki czosnku, bazylia oliwa, sól oraz pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ... razem z oliwą i przyprawami. Pastą smarujemy ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... na nim cebulkę lub szalotki, które dodają smaku i zapachu risottu. Włosi się spierają co jest lepsze: oliwa czy masło? Dlatego warto pójść na kompromis i do łyżki oliwy dodać kawałeczek masła :-) Możesz ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora

... potrzebowali oczywiście kalafiora, przypraw, koncentratu pomidorowego, a także ulubionych dodatków - szynki, mozzarelli, pomidorów czy oliwek. Proponuję zacząć od przeglądu szafek i lodówki - sprawdź ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... kanapki, ale nie róbmy ich w domu. Zabierzmy ze sobą razowe bułeczki, ciabattę, bagietki, do tego świeże warzywa (np. rzodkiewki, pomidorki cherry, ogórki, cykorię, paprykę, selera naciowego), oliwki ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... się nazwa? Być może wynika to z faktu, że w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego popularne są dania z warzyw duszonych w oliwie. Podawane są na zimno jako przystawki. Również ryby - pieczone ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... . Przękaski z cukinią 281720 Z cukinii możemy tworzyć także szybkie przekąski na ciepło. Cukinie dzielimy na pół i wydrążamy z nich miąższ, który dusimy następnie z czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Kolejnym ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... zajmie nam ok. 20 minut. Filety z piersi kurczaka wystarczy pokroić w kostkę, dodać ulubione przyprawy i podsmażyć na oliwie. Przygotowane mięso mieszamy z gotowym sosem słodko-kwaśnym. Idealnym ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... śródziemnomorskiego klimatu. W słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona i bakłażany. Jednak najbardziej charakterystycznym gruzińskim owocem jest persymona. Rosną tam również oliwki ...

dawno temu

Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto

... do niej olej, a na koniec ocet. Ciasto ciemne - żółtka, jajka oraz cukier zmiksuj na puszystą masę. Teraz dolej oliwę, dosyp mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko jeszcze raz ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... . Pamiętaj, każdy rodzaj kroimy innym nożem! Po piąte - dodatki 282032 Z serami świetnie komponują się orzechy włoskie, suszona żurawina, rodzynki, suszone morele, oliwki, winogrona, jabłka, gruszki ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... – żółtko może być mocno ścięte, lekko ścięte i wylewające się na talerz lub półpłynne... Jak przygotować jaka sadzone? Wystarczy, że na gorącą oliwę lub masło wbijesz jajka (uważaj, by żółtko ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... - nie słyszałam o nim wcześniej, choć jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej, którą uwielbiam. Olej z awokado jest tłoczony na zimno i posiada ciemnozieloną barwę, a jego smak przypomina oliwę ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... Queso de Mano, podobnym trochę do mozzarelli lub kawałkami szynki. Natomiast faina to naleśnik z Argentyny. Aby go wykonać potrzebujemy mąki z ciecierzycy, oliwy, wody oraz ewentualnie rozmarynu i soli ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... źródłem błonnika, białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu - długa ta lista, prawda? :). A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny i oliwą, smażony, duszony ... natki niż kilka listków do ziemniaków czy ...

dawno temu

Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu

... trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy. Festiwalowi będą towarzyszyć także inne atrakcje – koncerty, warsztaty ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ...

dawno temu

Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

... Dlaczego właściwie ciasto francuskie? Ciasto wypiekane z oliwą, bardzo podobne do francuskiego, znane było już starożytnym Grekom i Rzymianom. Wielce prawdopodobne, że ciasto francuskie ...

+ Pokaż więcej