Za co kocham krewetki?

... Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu ...

dawno temu

Wartości odżywcze fasolki szparagowej

... Żółta czy zielona? Bez względu na to, jaki kolor wybierzesz, fasolka szparagowa dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że jest smaczna i zdrowa, zawiera również niewielką ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że owoce aktinidii przypominają wyglądem nowozelandzkiego ptaka kiwi. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – zawiera szereg witamin, minerałów, luteinę i błonnik pokarmowy. Dlatego ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... dania. Dziś chciałabym się z wami podzielić przepisem na "odchudzone" gołąbki. Smakują niemal identycznie jak te w wersji klasycznej, a zawierają dużo mniej kalorii. Gotowi? A więc startujemy! ;-) ...

dawno temu

Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni

... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie więcej witamin i błonnika niż świeże śliwki, ale za to posiadają aż 5 razy więcej kalorii, mimo to warto je jeść - oczywiście w rozsądnych ilościach. ...

dawno temu

Przepis na domowy budyń

... kupić w sklepie. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz. ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ...

dawno temu

Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami

... Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze i choć podobno grzyby nie zawierają zbyt wielu składników odżywczych, to warto je jeść, chociażby ze względu na ich walory smakowe. Poniżej znajdziesz ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka ... korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... . Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek, a w polskim wydaniu zawiera także ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Ale dosyć już teorii - czas na praktykę! Zapraszam po przepis na najsmaczniejszego ...

dawno temu

Łosoś na 6 sposobów

... Łosoś stał się jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Co znajdziemy w melonach? Choć w miąższu melonów znajdziemy sporą dawkę cukrów, to są one bardzo niskokalorycznymi owocami – w 100 g znajdują się tylko 34 kcal. Nie zawierają także dużo tłuszczu ... jest niskokaloryczny i zawiera cytrulinę – ...

dawno temu

Jak przygotować domową lemoniadę?

... całość. Podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu. Lemoniada arbuzowa 281934 To mój faworyt! Jest pyszna, słodka i obłędnie pachnie. Orzeźwi i schłodzi nawet w czasie największego upału. Arbuzy ... nie tylko posiadają właściwości ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ...

dawno temu

Bakłażan na 5 sposobów

... Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

... Czy wiesz, że kwiaty z ogrodu lub doniczki możesz wykorzystać do deserów, napoi i dekoracji dań? Wyglądają przepięknie! Cieszą oko, a niektóre z nich mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają np. flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, ...

dawno temu

7 pomysłów na banany

... Banany są bogatym źródłem wszystkich najważniejszych witamin dla naszego organizmu - zawierają witaminy: A, C, E, K oraz tez grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich przede wszystkim duże ilości potasu ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II

... . Miód nie przyklei się do łyżki Kiedy potrzebujesz odmierzyć miód albo inne lepkie składniki natłuść wcześniej miarkę olejem. Wówczas miód jej nie oblepi. Wygodne krojenie arbuza 283391 Bardzo lubię ... sałatkę z arbuzem i serem feta, jednak ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

dawno temu

5 smakowitych pomysłów na malinowe dania i desery

... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... także coś dla osób dbających o figurę. Na każdym kroku znajdziemy budki z dojrzałymi, słodkimi arbuzami oraz melonami. 281135 Węgierskie wina Mówiąc o kuchni węgierskiej, nie można zapomnieć o winie ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... śródziemnomorskiego klimatu. W słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony, winogrona i bakłażany. Jednak najbardziej charakterystycznym gruzińskim owocem jest persymona. Rosną tam również oliwki ... i przyprawami. Czurczchele 283119 ...

dawno temu

Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić?

... pyszne i zdrowe. Wiele z kwiatów zawiera w sobie,np. flawonoidy, białka, beta-karoten, witaminę C, B i E. 281405 Kwiaty w kuchni - o tym musisz pamiętać Zanim wykorzystasz w swojej kuchni kwiaty ... ich w kuchni. Pamietaj Przed użyciem sprawdź ...

+ Pokaż więcej