Co zabrać na piknik?

... . Jedzenie pakujemy do plastikowych pudełek lub słoików (to ostatnio bardzo modne). Wybierzmy papierowe lub plastikowe talerze, kubeczki i sztućce. Warto też pomyśleć o niewielkiej torbie termicznej ... . 282699 Na pikniku nie może też zabraknąć ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... . W sklepach możemy dostać oliwki zielone faszerowane serem, pasta paprykową czy anchois. W takiej formie stanowią świetną przekąskę. Czarne natomiast częściej dodaje się do sałatek i innych dań ...

dawno temu

Mango w roli głównej - kilka pomysłów jak wykorzystać ten owoc w kuchni

... dobrze znamy smak owoców mango, gdyż są łatwo dostępnymi owocami nawet w małych, osiedlowych sklepikach. Najczęściej jemy je na surowo jako zdrową przekąskę albo używamy jako składnik sałatek ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... ulubiona receptura. Warto zacząć przygodę z domową granolą właśnie od niego. Czas przygotowania: 15 minut. Czas pieczenia: ok. 30 minut. Składniki na litrowy słoik: dwie szklanki płatków owsianych ... i zostaw do wystudzenia. Potem pokrusz, ...

dawno temu

Domowy syrop - nie tylko na kaszel

... do niego umyte gałązki mięty i odstaw na 24 godz. Następnego dnia wyjmij miętę i przecedź syrop przez sitko. Ponownie zagotuj. Teraz przelej gorący syrop do szklanych butelek lub słoików i od razu ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana ... potem na ruszcie i zawiniętego w chlebek pita ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... drobiowe będzie świetnym dodatkiem do sałatki np. z kukurydzą, ananasem, makaronem i żółtym serem. Plastry schabu ze śliwką albo pieczonej piersi indyka można zalać wytrawną galaretką, w ten sposób ... klonowego lub miodu i garść błyskawicznych ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... , gładkie i miękkie w dotyku. Polecam szczególnie w okresie zimowym mieć słoiczek miodu wrzosowego w kuchni. Słoik o pojemności 480 gram kosztuje około 35 zł. ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... , ogórkowej itd. Bulion taki można przechowywać w lodówce lub zamrażarce, w zamkniętych na gorąco słoikach przez około trzy miesiące. Z ugotowanego w rosole mięsa można przygotować na przykład ... farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... kaloryczne, dlatego lepiej jeść je jako dodatek do sałatek lub przekąskę między posiłkami. Najczęściej zabieram ze sobą do pracy orzechy laskowe, gdyż po pierwsze na moim podwórku rośnie leszczyna ... owoc staje się coraz bardziej popularny w ...

dawno temu

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... się od żółtej, jest jednak słodsza, dlatego świetnie nadaje się do karmelizowania. Zawiera także mniej enzymów, które wywołują łzy podczas jej krojenia. Ta odmiana najczęściej ląduje w sałatkach i smażonych ... przygotować prawdziwą sałatkę ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Fusilli Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym ... jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... się do surowego szpinaku. Liście są też świetną bazą do sałatek. Zamiast sałaty lodowej, sięgaj częściej właśnie po szpinak. Najlepiej smakuje w połączeniu z serami i orzechami. Sałatka ze szpinakiem ... podsmażonego szpinaku z czosnkiem niż ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... mniej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Sprawdzi się jako dodatek do zup, farszów, sałatek. Jaśminowy – pochodzi z Tajlandii. Zawiera więcej skrobi. Po ugotowaniu jest dość ... o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo ...

dawno temu

Czym można zastąpić sól?

... , pomidorowego sosu, mięsa czy sałatki, uzyskamy lekko słony posmak z nutą selera i cytryny. Lubczyk jest składnikiem wielu ziołowych mieszanek, dodaje się go także do zupek w proszku. Co ważne ... ze świeżej postaci jak i suszonej. Drobno ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... . Najczęściej jemy je nieprzetworzone, jako przekąskę lub dodatek do ciast, deserów i sałatek. 282169 Orzechy brazylijskie (kaloryczność – 660 kcal / 100 g) Orzechy te są jednym z najcenniejszych źródeł ... dodawać praktycznie do każdego dania, ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ... dodatkiem do zdrowej, wiosennej sałatki. Nic ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... . Granaty w kuchni Najczęściej spożywamy owoce granatowca pod postacią skoku albo wydrążonych z jego wnętrza ziarenek dodanych do deserów, ciast czy sałatek. Owoce te polecane są osobom dbającym ... odznacza się w potrawach. Sałatka z rukoli i ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... , ćwiartki pomidorków i plasterki cebuli. Tak przygotowaną sałatkę warzywną polewamy kremem aioli. Jedno jajko mieszamy z łyżką zimnej wody i przyprawami. Po kolei w jajku i mące obtaczamy plasterki ... kalarepy. Nasze warzywne kotleciki smażymy ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

... Rzodkiewka 281688 Jest idealna do kanapek czy sałatek! Smak wiosny – intensywna barwa i łagodnie ostry smak. Ten popularny korzeń to nie tylko oryginalny smak, ale przede wszystkim bogactwo ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... od śniadania na mieście. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kiedy żona ma ochotę na wędzonego łososia z sałatką, mąż marzy o porządnej jajecznicy na boczku, dzieci dopominają się o naleśniki ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... Sałatka z komosy ryżowej z warzywami Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, 1/2 cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki ... - jeszcze tylko świeże listki bazylii i ...

+ Pokaż więcej