W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku ...

dawno temu

Co zawiera karob?

dawno temu

Przepis na ocet jabłkowy

... Przygotowanie w domu octu jabłkowego nie jest wcale trudne, wystarczy trochę cierpliwości. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ponieważ ocet jabłkowy to prawdziwe źródło zdrowia. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... długowieczności. Ze względu na to, że granat w ponad połowie składa się z samych ziaren, od zawsze był uznawany za symbol płodności. Dziś zaliczany jest do superfoods. To tylko kilka ciekawostek na temat granatu. Dowiedz się więcej i poznaj jego ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... Komosa ryżowa, czyli quinoa lub ryż peruwiański, od wieków ceniona jest w Ameryce Południowej, gdzie uchodzi nie tylko za doskonały dodatek do potraw, ale także źródło zdrowia. Jak wykorzystać ją w naszej kuchni? ...

dawno temu

Poznaj właściwości zarodków pszennych

... W niepozornych zarodkach pszennych znajduje się wielkie bogactwo składników odżywczych. Włącz je do swojej diety i ciesz się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem. ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Szczaw jest dziś trochę niedoceniany, a szkoda, gdyż jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i substancji odżywczych. Jest okryty złą sławą i często uznaje się go za chwast, gdyż rośnie pospolicie na łąkach, polanach i przy drogach. Mimo ...

dawno temu

Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś

... , które posiadają wiele cennych składników dla naszego zdrowia. Chronią one nasz organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, głównie dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które hamują rozwój ... : potas, żelazo, wapń, magnez, cynk, ...

dawno temu

Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą

... Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Jest źródłem zdrowia, witamin i... naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Warto więc jeść ją jak najczęściej i to nie tylko w postaci surówki do dania głównego. Zebrałam dla was najlepsze ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... Sezon na kiszenie kapusty uważam za rozpoczęty! Nie ma nic lepszego jesienią i zimą niż surówka z kiszonej kapusty do obiadu! To prawdziwe źródło zdrowia, witamin i... naturalne lekarstwo ... . Sól hamuje rozwój szkodliwych dla zdrowia bakterii ...

dawno temu

Kolorowy lukier - zrób to sam!

... Chcesz uzyskać kolorowy lukier, ale nie kosztem swojego zdrowia? Zamiast używać dostępnych w sklepach barwników spożywczych, możesz użyć naturalnych barwników, które zapewne, każdy ma w domu. Zatem, jaki kolor będą miały twoje wypieki? Żółty, ...

dawno temu

Jakie kiełki hodować w domowych warunkach

... Kiełki są cennym dla naszego zdrowia źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich skoncentrowane elementy odżywcze, które odnaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach. Oczywiście można je ...

dawno temu

Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

... Kiełki są nieocenionym źródłem zdrowia, gdyż wszystkie witaminy, minerały i składniki odżywcze, które znaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach, w kiełkach zawarte są w skoncentrowanej formie ... – przede wszystkim C, E, H i te z grupy B oraz ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... produktach, które w niczym nie ustępują egzotycznym nowinkom żywieniowym. Poniżej znajdziesz listę TOP 10 polskich superfoods, które powinieneś włączyć do swojej diety, by jak najdłużej cieszyć się niezachwianym zdrowiem. ... 1. Dynia Dynia jest ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... chodzi? Tak, o patisony :). Raczej rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo oprócz niezwykłego wyglądu posiadają ciekawy, delikatny smak i wiele składników odżywczych dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o ...

dawno temu

Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... Niezwykłe połączenia smaku i zdrowia Coraz częściej możemy spotkać je na stoiskach z żywnością i bardzo dobrze, bo białe truskawki nie tylko wyjątkowo pięknie wyglądają, ale także posiadają ... od chemicznych środków ochrony roślin. Białe ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Lubimy kalafiora, bo ma delikatny smak i niewiele kalorii. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Można go jeść zarówno na surowo, jak również gotować, zapiekać, ...

dawno temu

Hummus libański

... Hummus to moja ulubiona, a zarazem bardzo zdrowa przekąska kuchni arabskiej oraz wspaniały dodatek do świeżego pieczywa lub tradycyjnych chlebków naan. Jet zrobiony z ciecierzycy, która ma pozytywny wpływ na urodę oraz zdrowie. Jeśli jeszcze go ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... starości cieszą się niezachwianym zdrowiem. Poznaj sekrety kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni i zakochaj się w niej. ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie. ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... wpływa na wydajność twojej pracy oraz na to jak się czujesz w ciągu dnia, jak wyglądasz i oczywiście jaki jest stan twojego zdrowia. Jak widzisz dużo zależy od tego co jesz, dlatego warto wiedzieć ... , orzechy laskowe pomogą uzupełnić ci ...

dawno temu

Czas na agrest!

... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ...

+ Pokaż więcej