Jedzmy jabłka!

... jeść jabłka Pomimo kwaśnego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają duże ilości zasadowego potasu (reguluje gospodarkę wodną) i żelaza (zapobiega anemii). Surowe jabłka wzmacniają układ ... . Nie można jednak ich jeść bez ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... . Porzeczki zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, P, beta-karoten, garbniki, pektyny, błonnik, żelazo, potas, wapń, magnez, bor. Jednak zawartość składników odżywczych w poszczególnych odmianach jest różna ... są także w diecie osób ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... cenimy nie ze względu na wartości odżywcze, ponieważ te są raczej znikome. Zwracamy raczej uwagę na walory smakowe. Podobnie jest z kurkami. Te grzyby składają się przede wszystkim z wody. Zawierają ... jak inne grzyby, zawierają dużo chitnyny, ...

dawno temu

Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki

... bowiem zużyć trochę więcej energii, aby ogrzać jedzenie dostarczone do układu pokarmowego. Polecam mrozić owoce i cieszyć się nimi nawet poza sezonem. 281508 Nasiona chia Zawierają dużo błonnika, białka ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... przeziębieniom. Zawiera ponad 100 chemicznie czynnych związków, które wspomagają działanie naszego organizmu w walce z chorobami. A jak jeść czosnek? Możesz dodać go do praktycznie każdej potrawy - mięsa ... dla naszego zdrowia lecznicze ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... , a po drugie orzechy te zawierają pokaźną dawkę fosforu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu – dosyć spora ta wyliczanka, prawda? Więc jeżeli twoja praca jest stresująca i pijesz dużo kawy ... owoc staje się coraz bardziej popularny w ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... Kasztany - dlaczego warto je jeść? Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier. Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C ... (mają jej tyle samo co cytryna!) oraz witamin ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... ryżowej znajdują się białka roślinne zawierające aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, zatem muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Jeżeli jesteś wegetarianinem, koniecznie włącz komosę ... , wykazali, że komosa ryżowa ma silne ...

dawno temu

Sprawdź, które owoce są najzdrowsze i jak je przyrządzić

... są wszystkim osobom z problemami z tarczycą. Zawierają w sobie leczniczy jod oraz bor, który pozytywnie działa przy wytężonej pracy umysłowej. W związku z tym przekąski z gruszek powinien jeść każdy student podczas ... na bezsenne noce Moimi ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... Olej rzepakowy - idealny do smażenia Olej rzepakowy jest jednym z najtańszych, a jednocześnie najzdrowszych olejów roślinnych. Zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych ... - nie może stać dłużej niż 3 miesiące, a po otwarciu ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Wykorzystanie szczawiu w kuchni Szczaw znany jest polskiej kuchni od setek lat - w okresie staropolskim najczęściej serwowany był w postaci zupy o lekkim, kwaskowatym smaku. Zawiera wiele witamin ... do jadłospisu, jednak nie należy spożywać go ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... Kompot? To wcale nie takie trudne Kompot to nic innego jak odwar ze świeżych, mrożonych lub suszonych owoców z dodatkiem cukru, przypraw czy ziół. Świetnie smakuje, a do tego zawiera witaminy ... owoców, cukru nie trzeba wcale dosypywać). ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Co znajdziemy w melonach? Choć w miąższu melonów znajdziemy sporą dawkę cukrów, to są one bardzo niskokalorycznymi owocami – w 100 g znajdują się tylko 34 kcal. Nie zawierają także dużo tłuszczu ... jest niskokaloryczny i zawiera cytrulinę – ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... dużej ilości surowych owoców naraz, może skończyć się biegunką, dlatego najrozsądniej jest spożywać kilka sztuk dziennie. Świeże czy suszone? 283642 Suszone śliwki zawierają pięć razy więcej ... , drożdżowe czy kruche. Nie zapominajmy również o ...

dawno temu

Truskawka i ananas w jednym? To możliwe!

... problem z wątrobą czy nerkami. Jednak białe truskawki, podobnie jak poziomki, zawierają związki mogące powodować silne alergie. Więc jeżeli jesteś uczuleniowcem, przez zjedzeniem pineberry zrób próbę ... witamin pineberry zawierają żelazo, ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... jak najczęściej szparagi, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne, więc bez obaw mogą sięgać nawet osoby na diecie. W 100 g mają jedynie 18 kalorii ... ! Poza tym są doskonałym źródłem kwasu ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... tłuszczowych. Znajdziemy w nim również witaminy A, E i te z grupy B. Jeżeli decydujemy się na kupno chałwy, należy zwrócić uwagę ile procent sezamu się w niej zawiera. Chałwa w najprostszej postaci ...

dawno temu

Królowa wszystkich przypraw

... materii. 282882 Kardamon jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego. A czy wiedzieliście, że królowa przypraw ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... przygotować. Jeśli nie masz odpowiednich warunków do przechowywania ziemniaków, nie kupuj ich na zapas. Młode ziemniaki kupuj dopiero w czerwcu. Unikaj dań ze sproszkowanymi ziemniakami, zawierają ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... ? Studenckie dania powinny zawierać: witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas, lecytynę, żelazo, fosfor. Związki te pomagają w funkcjonowaniu układu nerwowego, wpływają na pamięć oraz pomagają w przyswajaniu nowej wiedzy. ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... doprowadzić je do miękkości w standardowym czasie pieczenia pizzy (15 minut). Pamiętaj także, że niektóre dodatki, takie jak marynowana papryka czy cebula zawierają dużo wody, więc mogą powodować ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... zawierają liczne kwasy organiczne, pektyny i lotne związki zapachowe. Dodatkowo są bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Nie każdy wie, że także liście malin mają ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... Biała herbata – pij na zdrowie Biała herbata jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty na świecie, co skutkuje tym, że zawiera ona najwięcej składników odżywczych spośród wszystkich herbat ... herbata nazywana jest eliksirem młodości. 282750 ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... , zastanówmy się dlaczego warto jeść gęsinę. W porównaniu z kurczakiem czy indykiem, gęś zawiera ponad dwa razy więcej kalorii (339 kcal w 100 g). Jednak ma o wiele korzystniejszy skład tłuszczów ...

+ Pokaż więcej