Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... polega na krojeniu na kawałki, płaty czy plastry pieczonych mięs lub dzieleniu na części pieczonego w całości drobiu. Julienne Julienne to sposób krojenia warzyw (np. marchwi, buraka, selera) w długie ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ogórki, buraki, brokuły, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pory, seler, oraz jabłka i grzyby. Pamiętajmy, bo kisić warzywa w glinianych ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... specyficznie, prawda? Mnie przywodzi na myśl ziołowe cukierki na gardło, którymi faszerowała mnie mama w dzieciństwie - ble! Nie, Harry na pewno nie zajadał się tartą, która smakuje jak lekarstwo ...