... Są skorupiakami żyjącymi w wodach morskich oraz słodkich. Zawierają w sobie mnóstwo witamin, żelaza, magnezu oraz cynku. Oprócz idealnego smaku, mają jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę. Ze względu ...
... Żółta czy zielona? Bez względu na to, jaki kolor wybierzesz, fasolka szparagowa dostarczy twojemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych, składników mineralnych i witamin. Poza tym, że jest smaczna i zdrowa, zawiera również niewielką ...
... importerowi kiwi, który w 1974 roku zauważył, że owoce aktinidii przypominają wyglądem nowozelandzkiego ptaka kiwi. Kiwi jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe – zawiera szereg witamin, minerałów, luteinę i błonnik pokarmowy. Dlatego ...
... dania. Dziś chciałabym się z wami podzielić przepisem na "odchudzone" gołąbki. Smakują niemal identycznie jak te w wersji klasycznej, a zawierają dużo mniej kalorii. Gotowi? A więc startujemy! ;-) ...
... w wersji suszonej, gdyż zawierają znacznie więcej witamin i błonnika niż świeże śliwki, ale za to posiadają aż 5 razy więcej kalorii, mimo to warto je jeść - oczywiście w rozsądnych ilościach. ...
... kupić w sklepie. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz. ...
... Agrest zawiera całe mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, a mimo to jest jednym z tych owoców, których nie doceniamy – bardzo niesłusznie. Poznaj prozdrowotne właściwości agrestu i zaproś go do swojej kuchni. ...
... Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze i choć podobno grzyby nie zawierają zbyt wielu składników odżywczych, to warto je jeść, chociażby ze względu na ich walory smakowe. Poniżej znajdziesz ...
... Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka ... korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki ...
... . Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek, a w polskim wydaniu zawiera także ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Ale dosyć już teorii - czas na praktykę! Zapraszam po przepis na najsmaczniejszego ...
... Łosoś stał się jedną z najczęściej spożywanych ryb w Polsce - i bardzo dobrze, gdyż jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Pomimo tego, że zawiera dużo tłuszczu, to osoby będące na diecie ...
... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ...
... Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym ...
... Czy wiesz, że kwiaty z ogrodu lub doniczki możesz wykorzystać do deserów, napoi i dekoracji dań? Wyglądają przepięknie! Cieszą oko, a niektóre z nich mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają np. flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, ...
... Banany są bogatym źródłem wszystkich najważniejszych witamin dla naszego organizmu - zawierają witaminy: A, C, E, K oraz tez grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich przede wszystkim duże ilości potasu ...
... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...
... Sezon na maliny trwa w najlepsze, dlatego korzystajmy z niego jak najwięcej! Maliny pysznie smakują, ale także posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Owoce zawierają liczne kwasy organiczne ...
... wyborem jest granat - ponieważ uzupełnieniem do niego może być niebieski, pomarańczowy, różowy, żółty, a nawet kwiatowe wzory. Tradycyjne kolory to biel, złoto, srebro, granat i czerwień ...
... pyszne i zdrowe. Wiele z kwiatów zawiera w sobie,np. flawonoidy, białka, beta-karoten, witaminę C, B i E. 281405 Kwiaty w kuchni - o tym musisz pamiętać Zanim wykorzystasz w swojej kuchni kwiaty ... wyciskany sok z limonki Nasiona granatu ...
... jej końce, powoli przekrawając biszkopt na pół. Granat – trafiony, zatopiony Każdy, kto choć raz próbował obrać owoc granatu, wie, że nie jest to łatwe. Dlatego warto robić to w wodzie. Część jadalna ...
... . Większość z nich zawiera bardzo dużo cukru! W takiej sytuacji najlepiej kupić zwykłe płatki owsiane i dodawać do nich ulubione składniki. Ja wybieram najczęściej wiórki kokosa, płatki migdałów, suszone ... truskawki, sezam i... świeże mango! ...
... . Czerwone łodygi rabarbaru zawierają mnóstwo witaminy C. Ten silny antyoksydant nie tylko walczy z wolnymi rodnikami, ale także ułatwia przyswajanie żelaza. A co za tym idzie – działa krwiotwórczo ... pokarmowym. Dlaczego? Rabarbar zawiera ...
... Rodzaje ryżu Długoziarnisty – ma podłużne kremowe ziarna. Jest uprawiany w Azji, obu Amerykach oraz w Europie. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Zawiera nieco ... mniej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest ...